Automobilizam

1. 30 male ulice po naselju gde se ljudi setaju po ulici, izlazi u kuce garaze zgrade itd, 50 u nasejlenim mestima generalno, 60 u naseljenim mestima vece ulice, 80 normalni putevi, 120 autoput.

realnost kako se vozi: 30 male ulice, 50-60 naseljena mesta, 80-90 putevi, 120-150 autoput.

2. i ono sto me iznenadilo: u 30 zoni nemas znakova uopste, koristi se pravilo desne strane.

3. I kod nas je slično. Na magistralama 70-80, ali rijetko ko ispod 100 spušta. Al' dobro, nemamo autoput. Ja kad ne ordiniraju 100-120.

4. Eeeee kakva sam ja kola video po Swe, tipa audi s4, volvo s60r, w210 e430, a idu 40km/h jer je to ograničenje u tom delu grada. Na autoputu svi drže 120 km/h koliko je ograničenje, samo ima onih koji sporije voze. A kazne su ludačke, za do 10 km/h prekoračenja dobiješ 700 eura kaznu, a preko toga idu sve veće kazne. Mada ako ti je prvi put i ako nije veliko prekoračenje dobiješ samo opomenu. Meni je stigla opomena za 53 km/h.

5. Pa đe gone ta auta? Na aerodrom?

6. Na autoputu svi drže 120 km/h koliko je ograničenje, samo ima onih koji sporije voze.

to je zanimljivo, ovde i u nemackoj se uce vozaci da ne voze manje od 120 po autoputu, osim ako kolona ne vozi sporije posto je opasno. isto, pre nego sto izadjes imas zone za ubrzavanje i ukljucivanje, i po pravilu, pri izlasku iz te zone ne smes sporije od 105-110 da vozis.
    dobro, pomaze ovde i to sto su kamioni po putu retki, voz se koristi za transport. u nemackoj to resili sto svi putevi gde moze da dodje do guzve imaju 3 trake, a kamioni desno.

7. Imaš u okolini Geteborga trkačku stazu na kojoj možeš da platiš termin pa se iživljavaš malo. A ljudi kupuju tako jaka kola masovno imaju čamce i male brodiće koje ''voze'' do vode pošto im je isplativije da ih drže u garaži.

Edit: masovno žene i starci voze desnom trakom je masa njih ide 90-100 na autoputu, a i nije uputno da brže voze.

8. Kod nas se uče da ne voze ispod 90, osim kad radarišu. Što se tiče Crne Gore putevi nijesu toliko loši. Slabo rupa po glavnim putevima, a presvlačili su skoro djelove.

9. ako je dobar autoput ta ogranicenja su blesava. nemci teraju automobile po 180-200kmh u proseku, pa se i pored toga verovatno ne gine ko u srbiji po putu. kad svi idu brzo, ono se zna. ne ulazi u levu traku bez 160 :)

10. mada i to mora da se nauci, da se stekne osecaj kako izgleda da usporis sa 200 na 100 i kolko moras da gledas unapred, i da procenis koliko onaj ispred tebe ide brzo.

recimo upadne neko sa 120 u levu traku, to ti je kao da je stao a ti sa 80 u njega, a ne mozes da zakocis ko sa 80, pa nek je porse.

11. Зато бих ја ставио кад већ имају могућности 140-150 рецимо ограничење, није велика разлика од 120 а опет брже стижеш, веће раздаљине прелазиш за мање времена а није ни толико опасно.

12. Ma ko je vozio po Beogradu, svuda može da se snađe. Btw, ima onih malih autića ''aixam'' msm da se zovu, oni imaju ograničenje 50 km/h svuda, čak i nalepnicu imaju. A i pikap ima ograničenje 80km/h svuda. Znam da kad sam išao 100 na autoputu da me je kolega pitao da l' sam lud kad tako brzo vozim.

13. Što se tiče Crne Gore ograničenja se postavljaju na mjesta đe ima proširenje i po mogućnosti žbun (dok ga neko ne zapali) iza koga se krije milicija. Osjeti se ono nedostatak autoputa, al' jebi ga. I kad vozim 120 ljudi me pretiču (nekad i sviraju) lolo

14. ma moze svuda 100-120 bez problema

15. ma to je ona prica, 120 nije strasno, ali jeste ako ostali voze mnogo sporije ili ima ukljucivanja, iskljucivanja itd. pa i 80 je opasno ako se neko ispred tebe odjednom seti da treba da skrene pa stisne kocnicu. ili neko krene da se ukljucuje na put a gleda telefon ili jednostavno lud.
    zato sluze ogranicenja. jebi ga, dzabe tebi sto onaj sto se ukljucivao budala sto ne ume da vozi, ako uzmes pa ubijes ljude.
    muka je sto kod nas sluze da pune budzet pa su nerazumna.

16. paninaro
    ma moze svuda 100-120 bez problema

Eventualno kod skretanja za Marezu. Ja i do Žabljaka ispod 100 spuštam samo na serpentine ili gužve uzrokovane turistima kojima žena naredi da povuku pola stana. Eno ako 'oćeš npr. do BiH preko Šćepan Polja, a pogotovu Debelog Brijega nemaš rašta ispod 100 spuštat osim u gradu. Jedino ako ideš na Krstac će biti malo teže.

17. van naseljenog moze do 50 preko, na to mislim

18. Ова реклама је права за оног из НС-а са булевара.

Rekli o sajtu

Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!

Biznisblog · 26. Decembar 2007.