Dž.R.R. Martin - Pesma leda i vatra + Igra prestola (puno opakih spojlera)

1. Ha... Vidi stvarno. A ja analizirala u stilu Šerloka Holmsa. A možda je desna, samo ima neki poremećaj prstiju, a? A? :pokušava da se izvadi: :)

2. Martinu svaka cast, ovo nisam ocekivao, brat na brata da udari...
    To bi mi zadnje palo na pamet...

3. Serija mi se sviđa,i izbor glumaca je dobar.A iz knjiga su mi najjače stvari su one bajke,npr. o onom liku koji je imao brijač od valirijskog čelika pa je sam sebi odsekao glavu dok se brijao,legenda o Azor Ahaiju,i o ona najduža, o nekom liku koji se borio se svakojakim čudima pa išao vamo-namo,uhvatili ga divovi i zarobili a on pobegao i taman kada misliš da će srećno da se završi ubiju ga tuđini i pojedu mu mozak.U Martinovom stilu.

4. Ljudi Kraljeva Desnica je naš prevod, Hand of King je u originalu što bi značilo da je on kraljeva ruka bez naznaka na levo ili desno :P Inače Arja i učitelj plesa su urađeno za 10ku, ja sam ga baš tako zamišljao sa italijanskim naglaskom. Odmah sam provalio da je Bravos kao Venecija!

5. Јес, у праву си за руку, виш нисам знао, читао сам само наш превод. (дошло моје време да се вадим :))

Сирио ваљда мора да буде ћелав, а ови му метнули афро фризурицу.

6. (дошло моје време да се вадим :))

pamti ovaj momenat, i tuče u glavu što se ona nije setila

Ljudi Kraljeva Desnica je naš prevod, Hand of King je u originalu što bi značilo da je on kraljeva ruka bez naznaka na levo ili desno :P

7. Po meni ovaj Sirio JEBE!Pravi temperamentni žabožderski brbljivac!

8. Јес да нисам нити читао књиге, нити се нешто разумем у ово, али дај да проговорим, па макар се и обрукао. :))

Елем, можда то да ли му је он десна или лева рука зависи од тога да ли је краљ левак, или дешњак? Типа, ако је левак, ваљда је већа част бити краљева левица, м? Е сад, ви што сте читали књигу знате вероватно, или би требали да знате да ли је левак или дешњак...

9. Kralj je mrtav, Bog da mu dušu oprosti...

10. Ма знам ја то, бре. Него кажем, ако је неко читао, можда се тај део око тога да ли је краљ био левак или дешњак помиње раније. Мада опет, ако се не варам, и пре краља је био краљ, па пропада све. :)

11. Ne znam Peki, ja sam pročitao sve 4 knjige po 3 puta a ni ja sada nisam načisto sa tim. Nigde se izričito ne pominje koja je ruka u pitanju, samo se kaže 'Hand of the King'. Mada Martin je prisustvovao snimanju seriju i sumnjam da bi se desio takav propust.

12. Sirio jebe straobalno. Najjače odrađen lik. Veoma lepo je urađen i Rakaro, zgodan mladi čovek. Samo, otkud i on da propriča zajednički jezik (engleski londonski, naravno:)?

Renli uopšte nije dugokos, ali ok. Kraljevo veće je super prikazano, Varisa nisam bolje mogao ni da zamislim.

Nije loše urađena ona scena (koje nema u knjizi) sa Sersei i Džofrijem - ukratko je objašnjeno na koga je klinac i koga sluša, tj ko je glavna zmija u priči.

Ama opet moram da pomenem odsustvoi spektakla tj veoma mali broj statista. Nikako da me ubede slikom da kalasar ima 40.000 jahača i da je to sila koja može da zbriše celo kraljevtsvo Vesterosa.

13. Odmah sam provalio da je Bravos kao Venecija!

Postoji gomila analogija. To je znano. Zid - Hadrijanov zid, Egon Osvajač - Vilijam Osvajač, Stark - Jork, Lanister - Lankaster, Gvozdenrođeni - Vikinzi, Džerion Lanister - Kolumbo (ako su ga pojeli neki divljaci onda ima i primese Magelana) itd. Cenim i da je cela ona zavrzlama oko divlje vatre omaž onim carevima što su pokušali da dignu Kralja i Parlament u vazduh uz pomoć gomile baruta u podrumu. :)

Palo mi je na pamet da bi se mogao predviđati dalji tok priče na osnovu podataka iz engleske istorije. Znači, na kraju će Hitler, iliti Tuđini, pokušati invaziju ali će ih hrabri vesteroski piloti zaustaviti uz pomoć najnovijeg modela Spitfajera (vi'š kako zgodno ime). Neku vrstu opreme i naoružanja će im poslati Bren, koji je vesteroski pandan ćopavom Ruzveltu.

14. @ TetkaDrol

Možda je pravio paralelu divlje vatre sa grčkom vatrom,slična supstancai je postojala u Vizantiji kada su popalili Turke prilikom jedne opsade Carigrada.

15. Postoji gomila analogija. To je znano.

Znano je.

16. To je znano.
    Znano je.

Kako to iritira, a opet je tako kul...

17. Kako to iritira, a opet je tako kul...

Znano je.

18. Слажем се са Оксом о бедној појави каласара. Јеботе, треба да асоцира на Џингиса и остале номадске јебаче, а не на чергаре. Ако ништа, барем пуно чергара.

19. Једва чекам Недове флешбекове из рата са Таргарјенима, ту ћемо видети јесу ли лепо одрадили сцене фајта.

Rekli o sajtu

Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!

Biznisblog · 26. Decembar 2007.