Dž.R.R. Martin - Pesma leda i vatra + Igra prestola (puno opakih spojlera)

1. Game of Thrones jeste genijalno stivo, sve to stoji, al' meni je daleko od najboljeg serijala.

Iju, blasfemičar. Koji je, po tebi, najbolji fentazi serijal? Ja još čekam da pročitam nešto što će nadmašiti ovo. :)

2. Prvi je Gospodar, naravno. :) Onda ide Tocak Vremena, Robin Hud, pa onda PLIV. I, koliko ja mrzim GRRM, ja ti ne mogu opisati, lisac stari. Napravio je pravi marketinski trik zbog izbacivanja plesa u junu, djubre. Nego, dob'o, da ne pljujem puno :).

3. Gospodar jeste opak, i definitivno najbolje delo napisano. Ali Martin ima šanse da ga ušije, samo ako završi svoju sagu. WOT je slabiji, bez dileme. U startu nije mnogo originalan, čak ni malo, posle drugog čitanja prve knjihe upadalo mi je u oči koliko pozajmica ima. Robin Hud? Hmmm, verujem da to ne spada baš u EF. xD
    I da, svi mrzimo GRRMa, jer je on naša kučka, a neće da radi ono za šta ga plaćamo. :)))

4. Točak Vremena ima dobar početak ali čovek se posle pogubio. Meni najviše leži kako Martin piše. Čovek zna šta radi. Tolkin je storiteler, Martin je pisac to razgraničite odma. Tako da OVAJ SERIJAL UBIVA. Sad je malo mejnstrim pa moram reći da ja kao hipsterčina sam u njemu više uživao pre, pih.

5. Pa, ima pozajmica, naravno, iz svakojakih mitologija, cak neki likovi podsjecaju na vitezove orkuglog stola, pogotovo protagonista as Arturom, n'o dobro. Meni je na duze staze legao bolje nego pliv, jebiga, ukusi. A, sto se tice Robina Huda, klasicni EF :P.

6. Mislim na pozajmice iz drugih dela. Krš stvari preuzeto iz LOTRa, recimo.
    A Robin Hud... Ja sam čitala skroz drugu knjigu, izgleda. Nigde nekog fentazi elementa nije bilo. :)

Sad je malo mejnstrim pa moram reći da ja kao hipsterčina sam u njemu više uživao pre, pih.

Ja odrala mozak nagovarajući ljude da čitaju, a sad svi oduševljeno klepeću kao maloumne foke (kao što sam i ja kad otkrih knjige). Al' i dalje uživam u knjigama, i propovedam ih svima koji su sposobni da me saslušaju bez da im uši prokrvare od dosade. :)

7. Ahahahaha, bas me zanima kojeg si ti Robina Huda citala ^_^! E, da vidim kako su me ljudi hejtovali kad' sam se na pliv forumu registrovao kao Joffrey Lannister, ahahaha. Kolika je to doza hejta bila, da me je sramota.

8. O mojih Sedmoro Bogova. Zašto bi se neko registrovao kao Džofri, kad može kao Stormborn? :P :) Bar da nađe Brona, on je bedes, ili čak Renlija, mater mu. XD

9. Joffrey Lannister

pa baš si extra lika našao. Kad je on umro rekao sam ha! naviknut na dotadašnje tamanjenje liova od strane Martina.

10. Zato sto je realno gust, doc', potpalit ljude i gledat kako ti seru :) Prvo sam kontao da se registrujem kao Grejdzoj ili Stanis Baraeton, al' bilo zauzeto, naravno, sve je bilo u svrhu da popijem hejt, al' ni ovako nisam omasio ni dlaku :).

11. Meni je Stanis dojajan lik šta oš? A i Teon mi je zanimljiv (mada mi je onaj sranko iz HBO serije sjebo sliku o njemu).

12. Da se ubacim na časak u raspravu o tome koji je ep serijal najbolji. Ja sam Gospodara Prstenova pročitao još pre filma, ko se seća tada je bio aktivan tolkien sajt, bio je nešto poput vukajlijinog foruma sada. I obožavam ga, pre njega sam pročitao Hobita a posle Silmarilion i uživao sam u tome. Ali moram da priznam ja Igra prestola nenadjebiv i da je bolji od Gp-a, iako do pre par godina to ne bih priznao pa makar da me kolju.

13. Meni je Teon rame uz rame sa Dzofrijem, cak je i Dzejmi tu negdje, al' dobro, Stanis manje vise, al' ljudi ga ne gotive bas. :)

14. I Džejmi je dojaja lik. Da kažem i da je Pseto baš imao momente koje gotivim.
    Jedino koga baš ne podnosim je Maloprstić, on mi je starno fuj...i Varis isto tako.
    A ovo koji je bolji opet kažem: Martin pisac, Tolkin-storiteler.

15. Tolkien je institucija, srz epske fantastike, ako vec hocete da poredite Martina poredite ga sa Dzordanom.

16. Ali ASOIAF nije epska fantastika koliko je nešto nalik istorijskom romanu, makar po meni.

17. a smatram da je DnD srž onoga što je uvuklo EF, pa i tolkina, međ populaciju podrumskih moljaca.

18. Tolkina možeš da prediš sa Martinom jer su obojica kreirali svetove u kojima postoji jasno odvojeno dobro i zlo, dok je Džordan stvorio svet intriga u kome niko nije u pravu, gde ne postoji dobro i zlo. Ili makar nije jasno definisano, ne postoji crno i belo. Tako je svet Igre Prestola realniji i ubedljiviji.

Rekli o sajtu

Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.

Deutsche Welle · 29. April 2011.