Dž.R.R. Martin - Pesma leda i vatra + Igra prestola (puno opakih spojlera)

1. Ja ću opasno da se naljutim ako preskoče Nedov trip-prisećanje-san o sudaru sa tri viteza kraljeve garde na Trozupcu, kada je bilo osam (ili beše sedam?) protiv tri. Ser Artur Dejn Jutarnji Mač bi ubio Starka da nije bilo močvarca Haulanda Rida. Na kraju su samo Stark i Rid preživeli.

2. Ja ne vidim poentu toga, sem što objašnjava Nedov repekt ka Ridovima...

3. Izgleda da ćeš opasno da se naljutiš. :/ Ja ću samo opasno da se rastužim. :(
    :opasno se rastužila:

4. Контам да је тада Рид ушао у главу Дејну и тако омогућио Неду да сјебе најбољег витеза у земљи, или тако нешто. А и Рид је једини жив који зна шта се тада десило. Видео сам негде да доста људи сматра да је Џон Снежни син Лијане и Регара, што има доста смисла.

5. Видео сам негде да доста људи сматра да је Џон Снежни син Лијане и Регара, што има доста смисла.

Osim što liči na Neda :)

6. Izgleda da ćeš opasno da se naljutiš. :/ Ja ću samo opasno da se rastužim. :(
    :opasno se rastužila:

Pa ti sve znaš? Jesi ti neki Džordž Martin ili nešto?

A baš sam hteo da vidim tu scenu...

7. Нед који ће радије да умре него да обешчасти, па, било шта, је преварио жену? И Лијанине последње речи "Обећај ми, Неде"? И то што никада ни са женом није хтео да прича о мајци снежног? А и како је Лијана умрла? Не знам, логичније ми је да је Регар послао трудну Лијану у неку вукојебину са најбољим витезовима у земљи да чувају њу и његово дете него да је Нед Старк, еј, Нед јебени "умрећу и повући породицу у бездан пре него да урадим нечасну ствар" Старк таслачио тамо неку дојиљу.

8. Da, ali znaš kako kaže u onom klipu, "Pogreši čovek"!
    Nekoliko puta je naglašavano da Džon liči na Neda više od zakonite dece!

9. Не на Неда конкретно, већ да има црте Старкова. Али опет, ништа није сигурно. Ваљда ће у новој књизи да убаци Рида, па да се нешто сазна.

10. Pa ti sve znaš? Jesi ti neki Džordž Martin ili nešto?

Tu sam negde. ;)

Nekoliko puta je naglašavano da Džon liči na Neda više od zakonite dece!

I Džon takođe liči na Arju, tj. Arja na njega, a Arji je Ned rekao da liči na Lijenu, tako da...

11. A on uzeo da laže novu ženu, samo da bi ga ona zamrzela!

12. A on uzeo da laže novu ženu, samo da bi ga ona zamrzela!

Možda jer je obećao Lijeni da neće reći, a on drži obećanja. A i zamisli da se ova izlane ako joj dođe preko glave da pričaju kako joj muž ima kopile. I da Robert sazna da je regarov sin živ. Misliš da bi sve bilo sunce, cveće i drveće tad?

13. Pih!
    Onda je on zmajo jahač!

14. Е, докле је стигла серија, до које епизоде? Мрзи ме сад да копам по интернетима, а у заостатку сам неколико епизода. Занимљивије гледати кад мораш да учиш :Д

15. Sad objavili sedmu.

Занимљивије гледати кад мораш да учиш :Д

Seven helz jea!

16. Ја на петој. Фино онда, нисам у великом заостатку. Сутра се лепо завалим, а испити сами нека се спремају. Милина божија. :)

17. Odavno gledam ovu temu pa rekoh i ja da pogledam pošto sam veliki obozavaoc knjige, nisam hteo da ne sjebem mišljenje o knjizi ali pošto sam pročitao dobre kritike ovde moradoh pogledati. I stvarno je odlično urađena, jebeni HBO ima para da snimi bibliju ako treba. Jedina zamerka mi je previše sexa ali to kapiram, sex sells stuff.

18. Pesme Ledila i Vutre! Po mom mišljenju najkvalitetniji epski fentezi serijal današnjice pretočen u najkvalitetniju seriju na TV-u u ovom trenutku.

Grizem se što sam odgledao sedmu odmah posle šeste, ali to mi je pomoglo da skapiram par stvari za koje sam sada skroz uveren da će biti očigledne kada budemo odlgedali sve epizode u cugu (ili dva). Naime

Mnogo je brate razmišljanja i truda ušlo u ovaj scenario. Ono što je vrlo bitno, za fanove je dato dovoljno insajderskih nagoveštaja stvari koje će uslediti (npr. džak riba koji Nedu donose izbeglice predstavlja neminovni napad na Tulije, razgovor u kripti koji prisluškuje Arja između Varisa i khmkhmkhm (Spoiler: Ilirio), Berik Donderion i gomila sporednih likova koji neupućenima deluju potpuno nebitno) tako da fanovi mogu da uživaju u tome što prepoznaju više od obične raje, što pojačava endorfine koji se inače luče od fanovštine.

A i za opštu populaciju ima svega - ovo je u stvari trenutno najbolja sapunica na TV-u! Ima sve dramaturške elemente (ukratko: glavna motivaciona sila su likovi i njihove strasti, a ne događaji), a Martin je deceniju radio kao TV pisac. Otud mu valjda i toliko umeće da raspiše lik na koji čitalac brzo reaguje i da napiše efektna poglavlja gde se klifhengeri samo ređaju. Fentazi je samo skin, da se tako gej-merski izrazim, skin i začin.

Mnogo mi je dobro kako su pisci scenarija, u saradnji s Martinom, naravno, uspeli da nađu načina da prikažu višedimenzionalnost glavnih likova, a savršeno su ocrtali sporedne kao što su Mormonti, Ser Baristan, Renli i Loras itd. - kroz dijaloge, pravovremene nagoveštaje (i vrhunsku glumu!) - i da na vreme otvore prostor za sve razvoje kroz koje će oni prolaziti, naročito kada je reč o likovima koje volimo da mrzimo kao što je Sersei. I koliko su pazili na detalje (mada im produkcija zaista nekada ograniči ono što je očigledno bilo zamišljeno - npr. manjak scena sa vukovima), naročito kada uzmeš u obzir koliko detalja jebeno ima!

Evo primera za tebe, Stormborn - fokus na onu ravu koju je teslačio mali Grejdžoj je zato što će da je uvežu u jedan lik sa jednom drugom bitnom ravom...

19. zato što će da je uvežu u jedan lik sa jednom drugom bitnom ravom...

Objasni na šta ciljaš. :)

20. @ Ariel : Serija jeste dobra, al' realno, knjiga nije ni blizu najboljoj sto se tice fentzija. Game of Thrones jeste genijalno stivo, sve to stoji, al' meni je daleko od najboljeg serijala.

Rekli o sajtu

Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!

Biznisblog · 26. Decembar 2007.