Domaća kinematografija

1. Има филмова који су новији а нису копије Муње, Ране, 4 Човек, Парада, Кад порастем бићу кенгур ...

2. Има филмова који су новији а нису копије Муње, Ране, 4 Човек, Парада, Кад порастем бићу кенгур .

И осим Кенгура, који је медиокритет, сви су внуго.

3. Rane i Munje su ti vnogo?

4. Munje su baš govanjce, ono šatro urbano.

5. Imaju dobre fore i smesne scene,al razumem da nekog nervira...ali Rane su objasnile neke stvari zato...

6. Rane su objasnile neke stvari zato...

Које ствари?

7. Rajko Grlić je Hrvat jevrejskog porekla, ali njegov film U Raljama Života doživljavam kao srpski film jer 90% glumaca/glumica u ovom filmu su Srbi.
    Čitao sam sve postove i ne vidim da je neko pomenuo ovaj film koji bi trebalo da stoji u Top 10, ali s obzirom da je u pitanju ipak osoba rođena na hrvatskom podneblju...
    Aleksandar Saša Petrović, Srbin koji je rođen u Parizu, i u Parizu umro, napravio je izvanredan film tzv crnog talasa Skupljači Perja.
    Ovaj film takođe nije pomenut na ovoj temi iz, neznano, kojih razloga.
    Od novijih filmova, Bog Te Video se izdvaja po kvalitetu, ma šta ko pričao.
    Bjela, svaka čast! Nisam to očekivao od tebe.

8. Да да, Монтевидео је онако баш до јаја, оно врх БГАТЕ!

9. Srpski film je po meni solidan film, ali je bljakasto oko njega to sto je reziser po svaku cenu pokusao da skrene paznju na sebe. Razumem da smo Slovenci ili Bugari, ali da se neko posere po kinematografiji zemlje koja u tom polju udara daleko vise od svoje tezine vec preko 100 godina je pomalo sebicno, u najmanju ruku. Kaze mi jedan ortak koji je inace svetski mega-car za specijalne efekte i filmsku fotografiju, (radi za WETA, kompaniju koja je radila SFX za LOTR, Avatar i tako te filmove), da je tehnika filma stvarno do jaja, ali i dalje stoji to da je gluma osrednja i da je ceo film egocentrican eksperiment reditelja. Nemam mnogo vremena za takve stvari, ali opet - razumem da neko ima.
    Od nasih filmova i dalje mi je "Balkanski spijun" broj jedan, pa pet praznih mesta, pa onda ostali klasici, (ko to tamo peva, maratonci, tako ti filmovi), "Rane" su mi neverovatno vividan i realan prikaz moje generacije, (rodjen sam '79 i ziveo sam u Zemunu do 15. godine). Takodje - par Kustinih klasika - "Dom za vesanje" i "Crna macka - beli macak" su mi legendarni filmovi, kao i vrhunci vizuelne kreativnosti, po mom skromnom misljenju. Da se Kusta drzao filmova i batalio muziku, ostao bi neprevazidjen car.
    Zaista se ne smatram za poznavaoca filma, cak stavise - veoma sam neuk sto se tice bilo kojeg oblika vizuelne umetnosti, ali volim i cenim nasu kinematografiju i njenu istoriju.
    Inace, da stavim sve ovo u neki kontekst, po meni je najbolji film ikada The 400 blows. Opet, nije da se u bilo kojoj meri razumem u francuski nju-vejv iz kasnih pedesetih, ali ovo je po meni uber art-film.

10. Warner,na dobar nacin su prikazali zivot 2 kriminalca u tim vremenima.Film ima onako surovu i cudnu atmosferu i solidan crni humor.Nekako skroz udjes u pricu dok gledas i stvarno te zanima sta ce da se desi sledece...vezes se za uloge,nije ko vecina takvih filmova gde te boli kurac sta ce da se desi sa glavnim likovima.Tako sam ja to doziveo...

11. Warner,na dobar nacin su prikazali zivot 2 kriminalca u tim vremenima.Film ima onako surovu i cudnu atmosferu i solidan crni humor.Nekako skroz udjes u pricu dok gledas i stvarno te zanima sta ce da se desi sledece...vezes se za uloge,nije ko vecina takvih filmova gde te boli kurac sta ce da se desi sa glavnim likovima.Tako sam ja to doziveo...

Рече он прекаљено џиберски и, намештајући своју нову Лото трешу, пребаци чачкалицу с једног краја уста на други.

12. Ma gde bre,ja mrzim takve likove...taj film je u stari salje poruku da se ne bude takav,ali mnogi idioti su ga pogresno shvatili...ja nisam,za mene je obican film.

13. Dobro brate Varnere, nemoj tako. Evo, ja sam sam u to vreme bio padavicar i izbacen iz osnovne skole zato sto sam farbao nokte u crno sa 14 godina, (ne znam zasto mi je to tada delovalo kul, sveca mi slusala D kjur, a ona je meni tada bila vrhunac kuloce), znaci - padavicar par ekselans, pa mi je opet taj film neverovatno realan prikaz likova i mentaliteta iz tog vremena i tog drustvenog realma. Ne mozes da osporis da su likovi koji su tumacili Svabu i Pinkija k'o pljunuti ortaci iz kraja iz tog vremena, (ako si iz tog vremena i iz tog kraja). Onog malog sto je igrao Pinkija su izabrali od 5 hiljada prijavljenih, a da nije imao 5 minuta glumackog iskustva. I pokidao je ulogu! Moras da priznas da je tako.
    Jebi ga, ni ja se ne lozim na trese i utoke, ali je film zapanjijuce precizan u opisu te (ne)kulture, a to mu je i bio cilj.

14. Jbg,ljudi imaju predrasude da svako kome je taj film dobar mora da bude neka lozana ili nesto...to je zato sto ima mnogo debila koji vide idola u Svabi i Pinkiju.

15. Да ''Српски филм'' има иоле добру глуму (као што нема, јер чак је и вансеријски глумац попут Срђана Тодоровића изгледао смешно у дијалогу са својом женом која катастрофално лоше глуми и очигледно је убачена у филм зато што је хтела да се скине гола), био у Топ 10 најбољих домаћих филмова у последњих 30 година. Овако је само добар покушај.

ЕДИТ: Чак ме је и Влада без дршке разочарао глумом.

Из последњих 20 година, ја бих означио рецимо филмове ''Ране'', ''Точкови'', ''Лепа села лепо горе'' и ''Буре барута'' као врхунац домаће кинематографије.

А што се тиче ''филма'' Монтевидео... :))
    Гледао сам га први пут у аутобусу, али само ''гледао'', јер су ми слушке биле у ушима, слушао сам стонер и ни у једном тренутку нисам пожелео да их извадим из ушију. Отпилике су ми сами кадрови наговештавали шит од садржаја. Пре неки дан било на ТВ-у и буразер и ортак укључили да гледају, па и ја с њима. Брате, колико јефтине патетике, ужас. Гледам филм и стичем утисак као да ми неко сере по глави, и то проливчину ужеглу. Блам ме је што је тај филм популаран, јер то много говори о ''укусу'' људи у земљи у којој и ја живим. На крају очекивани врхунац -- Боже правде.

16. Film “Rane”, Srđana Dragojevića snimljen je kako bi predstavio kolektivno ludilo u društvu koje lagano guta kriminal sa ulica, objašnjavajući generacije koje su mentalno sazrevale početkom devedesetih. Film je generalizacija društva, gde smo svi mi predstavljeni kao kriminalci. Čak i u filmu “Lepa sela lepo gore” prikazuje sliku kriminala, korupcije i haosa, pokazivajući društvu da jedino možeš opstati ako otimaš i varaš. Vrhunac njegove ”umetnosti” je prelazak u SPS, protiv koga se on toliko “borio” da je zaboravio na kojoj je strani bio i koga je kritikovao. Gospodin manipulator bi trebao da snimi film o sebi, pošto imam osećaj, da su svi njegovi predhodni filmovi bili samo njegove krize identiteta. Što nije bio: Jebač (MI nismo anđeli), Mafijaš (Rane), Ratnik - Žandar (Lepa sela lepo gore – Sveti Georgije ubiva aždahu), Zaštitnik ljudskih prava ili peder (Parada).

17. Гледао сам синоћ или прексиноћ филм "Није него", одличан средњошколски, професори оригинал као наши, ђаци барабе оригинал као ми.

18. Ja malopre nisam pomenuo Bure baruta i Hadersfild, koji su dobri filmovi, jer su to GENIJALNE predstave JDP-a pre svega. Imao sam sreće da obe gledam. Čini mi se da (u proseku) imamo mnoogo bolje predstave nego filmove, čak i ako računamo samo one u režiji i po scenariju domaćih autora.

19. Заборавио сам точкове и лепа села лепо горе мада има ту још добрих старијих филмова.

20. Film je generalizacija društva, gde smo svi mi predstavljeni kao kriminalci. Čak i u filmu “Lepa sela lepo gore” prikazuje sliku kriminala, korupcije i haosa, pokazivajući društvu da jedino možeš opstati ako otimaš i varaš.

Ако се добро сећам, а мислим да се сећам, тако је и било деведесетих, без претеривања.

Rekli o sajtu

Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).

Skodin blog · 04. Septembar 2010.