Како је настало све што је око нас

1. Cepaj atome, da li imaš nekih insajderskih informacija o LHC-u? Jesu li na tragu higs-bozona ili ne i ima li nekih drugih zanimljivih otkrića?

Pa ovako, zavrsne pripreme su u toku, a ocekuje se da najplodnije godine rada LHC budu 2012 i 2013. Teoretska istrazivanja su predvidela Higsov bozon sa velikim stepenom sigurnosti. Ceka se prakticno ta teravarnica u LHC koja ce ga uciniti "vidljivim" i konacno ga i fizicki dokazati. Samo ne radi se tu o dokazivanju Bozona kao kao cestice, mnogo je zanimljivije to sto ce se u delicu sekunde simulirati mini big-bang, sto ce nam opet pomoci da shvatimo prirodu vasione i ono sto nas mnogo zanima a to je da li smo u sistemu povezanih/nepovezanih vasiona. Osim toga, valjda cemo dobiti odgovore na pitanja o tome u kakvoj vasioni zivimo - inflatornoj ili deflatornoj.

http://news.discovery.com/videos/tech-lhc-collides-at-record-speeds.html

2. A zašto nešto mora imati svrhu?

E ovo je lep komentar. "Nesto" najcesce i nema svrhu, nego se odvija po matrici. Ljudi su ti koji stvarima i pojavama dodeljuju svrhu. Priroda ne funkcionise tako. Ona je nema, slepa i neumoljiva u izvrsavanju matrica. Samo toliko.

3. Ljudi su ti koji stvarima i pojavama dodeljuju svrhu. Priroda ne funkcionise tako. Ona je nema, slepa i neumoljiva u izvrsavanju matrica. Samo toliko.

Lepa misao. Zaboravio si da staviš na kraju: kako neki od nas tvrde.

4. Jeste lepa misao, samo je Spinozina, trebalo je da citiraš.

Mi zapravo možemo samo da nagađamo kako je sve nastalo.

5. Meni se najviše sviđa tvrdnja da ništa nije nastalo, i da se ništa ne dešava, već da postoji jedan bitak, da je sve kretanje iluzija, a raznolikost privid.
    Mislim, najjednostavnija je.

6. moguce je i da ima i da nema svrhu.spinoza uopste ne mora da bude upravu

7. Sad, Spinoza možda nije u pravu, ali spinoza sigurno nije u pravu.

8. Ја не капирам где се то свемир шири? Ако је свемир све што постоји, на шта се онда шири? Мало делује апсурдно.
    И још нешто ми није јасно. Ако у сингуларитету не постоји време, како се онда уопште десио? Шта га је окинуло? Ако нема времена, онда нема ни "пре" и "после", а то мало јебе целу узрок-последица концепцију.

9. Au brate, koliko je ovo simpatično. :)

10. i ne postojite, ja ne postojim, mi smo samo šačica imaginacije nekog crnca.

11. GM koliko sam ja ukapirao Atomskog okinulo ga je baš to zaustavljanje vremena, znači usporava se do besvesti u singularitetu i kad stane - BUM. Tako sam ja skontao, a gde se širi jebem li ga.

12. То са успоравањем времена капирам, ако је у питању она теорија да се свемир стално шири и сажима, до бесвести. Ал опет је јебено за схватити лаику који и даље има предајнштајнско схватање времена.

13. E najlakše je vjerovati u Boga ,on je sve stvorio ,i sve što je na zemlji je zato što je Bog tako htio . Kada vjeruješ u Boga , nisu potrebna objašnjena "zašto je ovo ovako?" "zašto je čovjek tako komplikovano jedinstvene građe?" i slična pitanja na koja treba naučan odgovor. NPR. Kada mene profa iz geografije pita kako je nastala Zemlja (Znate ono sa velikim praskom i to) a ja nisam učila,i kažem joj: " Pa prvog dana Bog stvori......." znate dalje :D a ona mene sva začuđena i iznervirana,već joj se digla ona obrva iznad lijevok oka,i uperila u mene očima k`o iz dvocijevke , ponovo pita :"očekujem odgovor iz knjige!" e onda nastupa " ja sam religiozno vaspitana,uče me od malena da vjerujem u Boga......." i izvučem se...(ma da to nije bitno).... God is DJ

14. hahaha, gamby izbrisao svoj post. Evo ja ću: VVunjak zato su ljudi i izmislili Boga.

15. Gamby bato pa i jesu možda,valjda... nzm ...
    ne volim da se zamaram tim,sve je presavršeno =)

16. Izbrisao sam jer kontam da nema svrhe pisati tako nešto i početi novu kilometarsku besmislenu spiku.

17. pa i nema... džabeh se namučih da napišem onoliko,a i oni malobrojni što su pročitali nisu pošteđeni . :D

18. da ne otvaramo ovdje novu temu.

Хаха. Црни Јовичићу, да ли је могуће да си од толико отворених тема заборавио да си ту линковану већ отварао и овде?

19. Jesam, hehe, ali šta znam, možda sad ima više zainteresovanih, bolje živjeti u nadi ;)

Rekli o sajtu

U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.

Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.