Prijava

Невероватно је колико Маса нема муда у овим окршајима 1 на 1, контам да је толики зихераш да би се двоумио да ли да одигра кеца на мечу Реал-Вождовац.

Dragi Ferari,
Jebo vam ja pas mater i taktiku.

monako, kolko je ovako zanimljiv kao gradska trka i stara trka, toliko je smor za gledanje.

ferari je izduvao ove godine. osnosno, svi su u odnosu na mercedes.

Nema tu šta, Mercedes se najbolje prilagodio promjenama.

E, šta bi na kraju sa Bijankijem? Nisam gledo zadnji krug.

On će valjda biti kažnjen sa 5 sekundi.

Inače, Bijanki i dalje kritično.

Fala kurcu neko da pobedi mercedes, smorili su opasno.

Ove godine navijam maksimalno za vetela, iako vec odavno nemam nekog favorita da se istice na bilo koji nacin... Cak bi bilo fino i da se desi neko cudo i meklaren da se umesa u vodece.

Jes brate. I još ono govnanje između Hamiltona i Rozberga. I drago mi je što Fetel (Vetel?) nije u Red Bulu više. Ta kombinacija je bila takva bljuvotina. Red Bul i ta neka aura naloženih skejtera i snoubordera se ne uklapaju u F1. S druge strane, imaš pravo na aroganciju ako si u Ferariju. Toro Roso mi je kul, jer je iskorišten kao poligon za mlade vozače. Nadam se da će Meklaren da se pribere. Mislim, za očekivati je da će prva sezona sa Hondom biti problematična.

Inače je danas bila vrlo zadovoljavajuća trka. Kazne za Hulkenberga i Pereza su malo usrale utisak. I odustajanje Eriksona. Jer Sauber je iznad očekivanja u ove dvije utrke.

Inače, neke stvari van staze su baš loše za F1. Neće biti Njemačkog gran prija, Monca je takođe u pitanju. Onda odustajanje Katerhama, kilavost Manora. Malo publike na trkama. Jebamu, valjda će skontati da se stvarno utrkivanje gleda, a ne +da se kažnjavaju vozači za one gluposti kao danas.

Ima li gdje online streaming za F1?

Sigurno ima. Pitaj gugl. Sigurno ima strim Sportkluba 1. Oni prenose. Mogu pohvaliti da su im se komentatori usavršili. Ipak, Ivan Blažićko i Neven Novak su zvuk koji pamtim od kako sam počeo gledati F1.

Inače, neke stvari van staze su baš loše za F1. Neće biti Njemačkog gran prija, Monca je takođe u pitanju. Onda odustajanje Katerhama, kilavost Manora. Malo publike na trkama. Jebamu, valjda će skontati da se stvarno utrkivanje gleda, a ne +da se kažnjavaju vozači za one gluposti kao danas.

jesu tesko sranje one kazne... a ovo da nesto ima problema sa F1, jebi ga, to su pricali sve one godine pod sumaherom. a onda posle napeto, 5 njih se takmice, al opet nekako nije to to, od 90te, prosta, senne i pocetka sumahera, nemamo to neko rivalstvo koje privlaci gledaoce.

delimicno je mislim zbog pravila koja definisu neki bolid i ostavljaju vrlo malo timovima da eksperimentisu i dolazi se do nadmetanja detaljima, sto je sranje za bilo koji moto sport.
ja bi iskreno pre voleo da vidim lak bolid sa slabijim motorom protiv formule sa 6 tocka i 30% jacim motorom, kako jedan pretice u krivinama a drugi na pravcu. sto vise raznovrsnosti to vise zabave, jebi ga.

Po meni zadnje rivalstvo dvije ravnopravne ekipe i dva vrhunska vozača je Meklaren vs Ferari, Hakinen vs Šumaher. Nakon Hakinena je uslijedila totalna dominacija Ferarija i pad Meklarena.

I ja sam za opuštenija pravila pri konstruisanju, ali ne baš toliko radikalno koliko ti predlažeš. Jebemu, zar ne bi Formula trebala da bude neka vrsta laboratorije za eksperimantisanje sa tehnologijom koja se sutra može naći u tvom Golfu? Više slobode kod aerodinamičkog konstruisanja. Jes da to može dovesti do onih bolida sa milion krilaca i spojlera kao prije pet šes godina. Zatim više proizvođača guma. Problem su i staze, izmještanje pola sezone u azijske pustarije. Brate, jes da Arapi imaju para, al gledanje procesije između lijepih zgrada nije isto što i gledanje utrkivanja na sred livade u Engleskoj. Publika F1 je i dalje dominantno u Evropi.

Sviđa mi se ovo. Tačno bi trebalo snimiti reklamu "KERS od sada i u tvom Golfu. Ne troši mnogo, kao da je na plin."

a jebi ga, nekad je bilo pravilo, ako oces turbo, do 1500 kubika, ako neces, do 4000, ili tako nekako. izgled bolida je bio samo definisan sigurnosnim detaljima (morao da ima neke sigurnosne opcije a oko toga pravi sta oces).

danas verovatno do detalja definisano kako motor treba da izgleda, kolku snagu da ima gde, ovo krilce mora ovde, ono onde i odstupanja su u promilima.

to sve jeste lepo, kao zanimljivo ujednaceno, al ja stvarno hocu da gledam kako dve potpuno razlicite taktike funkcionisu na razlicitim stazama.

tj ocu da gledam kako recimo ferari rasturi u monci, a meklaren jedva osvoji bod a onda se u monaku ferari muci da osvoji bodove, a meklaren jebe. tako nesto...

Shvatam šta hoćeš reći. Samo smatram da bi tu takmičenje otišlo u drugi plan, samim tim i gledanost. Te labave smjernice umjesto pravila funkcionišu na utrakma izdržljivsti poput Le Mana, ali čini mi se da i tu postoje različite klase koje voze u isto vrijeme. Koncept Formule je utrkivanje, a njega nema bez kakve takve ujednčenosti. Opet kažem, jesam za veću slobodu pri konstruisanju bolida.

ne bi, u svakom sportu je za neutralnog posmatraca najinteresantnije kad se sretnu kontrasti. zanimljivije je recimo da gledas fudbal kad jedan tim igra iskljucivo ofanzivno a drugi igra bunker i kontre. kad gledas boks, visoki spor protiv niskog brzog i tako to.
formula se malo po malo doterala na atletsku trku na 400m gde svi isto izgledaju, istrce, najbrzi pobedi i to je to, a to je dosadno. a fora je sto nije bila takva pre.