Prijava

već najviše uzimaju potroščke kredite - da bi kupili najnoviji telefon ili tako neku glupost koja im realno ne treba....

Protiv sam uzimanja kredita za gluposti.

Dakle, krediti su OK, ali samo kada su zaista potrebni. Protiv sam generalno luksuziranja i trošenja na gluposti, naročito ako to još uključuje zaduživanje.

Za kupovinu stana, mislim da ipak ima smisla uzeti kredit. Bolje vraćat kredit i živjet u svom rođenom stanu nego 20 godina plaćati gazdi, i na kraju opet nemat svog stana.

Generalno moj je stav da kredite treba uzimati samo u slučaju nužde i velike potrebe. Ali u tim situacijama IMAJU smisla, i zato i tvrdim da i banke i krediti itekako imaju svoju funkciju u društvu.

Nije problem u sistemu liberalnog kapitalizma - on je odličan - problem je u ljudskoj pohlepi i nezajažljivosti, pretjeranoj potrošnji i konzumerizmu.

sedplas

@ GM
http://video.google.com/videoplay?docid=5352106773770802849#

odgledao sam ovaj crtani koji si postavio nekoliko strana iza i dobar je. samo mi nije jasno zasto pljujes zeitgeist kad je i u jednom i u drugom filmu na isti nacin objasnjeno funkcionisanje danasnjeg monetarnog sistema?
naravno ovaj crtani preporucuje drugacije resenje koje je priznajem mnogo realnije ali opet je pitanje koliko je to realno da vlade drzava stvaraju novac po potrebi??

svejedno, preporucujem svma koji nisu pogledali ovaj GM-ov crtani da ga pogledaju.

Не пљујем ја по Цајтгајсту, само указујем на неке његове недостатке. Ово што сам линковао се више труди да објасни (и то ради много боље од Цајтгајста), а решења која нуди су тек мали, пропратни део филма. Food for tought, што би рекли.
Владе већ сада утичу на количину новца у оптицају. Није то баш нека научна фантастика.
Лол, није мој цртаћ :) (има и наставак на јућубу, или гугл видеу, не сећам се где)

ok, šta je nužna potreba? odeća (što kaže ming)? kumstvo? lično, to ne smatram potrebom. da znam da ču biti kuma uzela bih na par meseci neki dodatni posao ako baš mora, ako ne mogu onda brate kupujem ti lampu i ćao-zdravo, jebote kumstvo se ogleda u prijateljstvu i vernosti i tome da si tu za prijatelje a ne da se zafužujem da bi ti imao jebenu vibrirajuću fotelju ili tako nešto!

realno, jedina potreba ti je krov nad glavom, i u slučaju da ne možeš da zaradiš dovoljno da iskeširaš odjednom (što je većina slučajeva) onda uzmeš kredit. SVE OSTALO nije nužno. nemoj kupovati jebeni arijel nego albus, nemoj kupovati losos nego skušu, itd...

realno, jedina potreba ti je krov nad glavom, i u slučaju da ne možeš da zaradiš dovoljno da iskeširaš odjednom (što je većina slučajeva) onda uzmeš kredit. SVE OSTALO nije nužno. nemoj kupovati jebeni arijel nego albus, nemoj kupovati losos nego skušu, itd...

Slažem se uglavnom. Ali i zbog te jedne potrebe bitno je da banke i krediti postoje. Oni imaju ESENCIJALNU funkciju u društvu. Nije problem u sistemu liberalnog kapitalizma, već u ljudskoj pohlepi.

Još jedna od funkcija kredita koja je bitna jeste pokretanje posla. Mnoge uspješne firme danas ne bi postojale da ih neko na početku nije POGURAO kreditom.

Лол, који сте ви краљеви. Ај сад размислите мало о овоме:
кредит = новац
->
нико не узима кредите = нема више новца
->
цео систем се руши.

цео систем се руши.

pa da, u tome je i poenta...

Ништа, Лемаја, надам се да си резервисала себи негде комфорну пећину :)

Pa za ekonomiju u cjelini je generalno dobro da ljudi dižu kredite. A za pojedinca zavisi, kako kad.

To zavisi od ličnih afiniteta. Ko je više materijalistički nastrojen i ko voli lovu i kome je bitan status, on će dizati mnogo kredita, mnogo trošiti, ali i mnogo raditi da bi to sve mogao da vrati. On je motor kapitalizma i ekonomije. On živi brzim tempom. Izložen je stresu i može da ga strefi srčka samo tako. Ali neki to vole. Vole trku, frku, brzinu, tempo, dokazivanje. To je stvar karaktera.

Neki drugi će dizati kredite samo u slučajevima ekstremne potrebe, zadovoljiće se sa manjim bogatstvom, manje će da rade, manje će i da troše, ono što troše racionalnije će trošiti. Imaće možda manje stresa, više će se posvetiti duhovnom nego materijalnom. Takvi su jako dobri za društvo sa ekološke tačke gledišta, ali takvi i usporavaju ekonomiju i progres.

Treba naći balans između te dvije krajnosti. Brz rast ekonomije doprinosi i brzom razvoju nauke, a brz razvoj nauke može eventualno da rješi ekološke probleme uzrokovane preintenzivnom privredom.

Po meni je najbolja zlatna sredina. Ni materijalizam ni asketizam, već nešto između.

Ajd ti kupi stan bez kredita! Banke i krediti su potrebni svima. Od firmi do običnog čovjeka. Više se isplati dići kredit, kupit stan, pa otplaćivati, jer ti ODMAH imaš stan i možep da se useliš. Nego štediti 20 godina, a u međuvremenu plaćati gazdi kao podstanar. I pitanje je bi li i za tih 20 godina uštedio. Kredit MOTIVIŠE čovjeka da radi, jer ga mora vraćati. Isto tako kredit motiviše i firme da bolje posluju, jer se boje bankrota i nemogućnosti vraćanja kredita.

Звучиш ко домаћин коме је његова пантљичара превише прирасла к срцу и не жели да је се реши. Мало мање посматрај то из перспективе појединца, а мало више из перспективе целог система.

Ako nisi pogledaj moj prethodni post GM. Napisao sam post u međuvremenu dok si ti ovo kucao, pa ga nisi stigao uočiti.

pećine su potcenjene. ne bi verovali kako može lepo da se živi u pećini. pa nisu ludi milioni slepih miševa! :))

Ako nisi pogledaj moj prethodni post GM. Napisao sam post u međuvremenu dok si ti ovo kucao, pa ga nisi stigao uočiti.

Хаха... Добро, мајкуму, нисам баш толки имбецил. Овде можеш сазнати мало више о новцу/кредиту/дугу. Без бриге, није завера, сами банкари су је штанцовали :) Само, народ не занима много шта тамо пише.

E to sam daunloudovao, pa ću pročitat!

gm, baš tu knjigu su koristili u prvom delu zaitgajsta. naravno u negativnom kontekstu

Да, мислим да се сећам тога. Само, превише поједностављено представљају целу причу. Мислим, поента стварно јесте трагикомична, али последице њихових (ЦГ) лекова би могле бити описане само првим делом овог придева. А неки лекови оним другим делом.

Jovicicu,kada sam rekao da treba diktator,nisam mislio na kim jonga.. i uz sav respekt.. kada neko povede diskusiju o necemu bilo o popualciji,bilo o tehnologiji ili bilo o kolicini stanovnika ti se uhvatis za neki podatak,u mom slucaju se uhvatis za severnu koreju i to smatras validnim argumentom da pobijes tudje misljenje.. pa uzmi samo za primer da imas skolsko odeljenje,ako treba bezati sa casa,potreban je vodja,ako treba organizovati nesto potreban je vodja,ne moze ni skolsko odeljenje da funkcionise svako za sebe,a to je mala grupa.. kako drugacije upravljati celim gradom(venusom) a naposletku i celom kolonijom gradova i planetom ako nemas vodju/vodje? neko to mora organizovati i voditi racuna o svemu,zato sam i rekao zajebi tu kao slobodu i svi radimo sta hocemo i uzimamo koliko hocemo,mora se znati red i u tom utopijskom sistemu,a o podeli rada da ne govorim.. tako da su sve to prazne price i prazne ideje.. kao sto sam vec rekao na pocetku ove diskusije to je jedino moguce ako krenemo da kolonizujemo svemir,pa ta neka kolonija a funkcionise tako,ili neki veliki svemirski brod itd.. pa onda da se naredne generacije tih kolonija i generacije na svemirskim brodovima uce takvom zivotu i takvom sistemu organizovanja rada i upravljanja.. na zemlji je to gora utopija od komunizma i slobode narodu

mnogo bolji dokumentarac je HOME...ne da mi da stavim link..

Sramota me je.Nisam jos gledao pomenuti dokumentarac.Skinucu ga uskoro da vidim u cemu je tolika frka i karambol.