Prijava

Има твој страх смисла... можда нивои децентрализације да буду село/град па одмах република.
Само село/град са већим овлашћењима и уделом у парама од пореза од тренутног.

"I predsednik je izbor većine." to baš i nije tačno...pošto post izborne koalicije uglavnom donose prevagu.

"Ali onda Toma ili Tadić ne bi mogli svoj pašenog da uglave u neki upravni odbor. Je l' razmišljaš o tome čoveče?" upravo zbog toga i postoji takav sistem, izbaciti ljige iz društva.

"Da li kod naših ljudi postoji strah od decentralizacije zbog potencijalnog separatizma?" ne! zato što vojska i policija i drugi slični organi vlasti ostaju pod kontrolom države. a i jedan deo nema pravo da se ocepi od drugog. a i onda. kao što je to bilo u Atini. da decentralizacija ne bude prostorna, već kvantativna...recimo južnobački okrug i timočki okrug čine jednu jedinicu.....i sl. uglavnom da ne bude toliki razmak...sad i to zavisi da li će sistem biti fejs tu fejs il će biti elektronski....ali recimo da Subotica bude uparena sa ne znam, nekim obližnjim gradom koji ima Srpsku većinu i da oni budu jedna upravna jedinica i sl. ovo je funkcionisalo u staroj Atini pa može i ovde. mogao bih ovo bolje da obrazložim al ne mogu da se saberem a i mrzi me da kuckam toliko.

a i jedan deo nema pravo da se ocepi od drugog.

Realno, može to da piše u ustavu, ali kad krenu da jačaju nacionalna osećanja kao što je to bilo kod Albanaca na Kosmetu, onda je norma mrtvo slovo na papiru. Jeste izlizan primer, Kosmet pa Kosmet, ali odatle vučemo pehove.

Za Blkance tj Srbe samo apsolutizam.Mi volimo vladara koji je strog ali pravedan.u svakom rezimu je bilo mita,korupcije,sverca,zloupotreba...Sto se tice decentralizacije to kod nas nece funkcionisati samo otvara prostor za separatizam i eventualno gradjanski rat jer ni danas nije krasno,beogradjani mrze juznjake,cela srbija mrzi beogradjane,novosadjani mrze ove,ovi mrze madjare,svi mrze siptare itd.Samo pravednija raspodela budzetskih sredstava ili sitem oporezivanja sve sto skupis10-20% za centralu i cao.

Vladavina naroda u informatickom dobu je neostariva jer para vrti gde burgija nece.ko ima najvise para taj pobedjuje jer kupi termin na radiju, televiziji.stampa plakate,brosure i letke, salje imejlove,zove telefonom,izkace iz frizidera,penje se na bilbordere...mnogo je prostora za manipulaciju i propagandu,afere i namestaljke.

gubljenje kosova nema nikakve veze sa jačanjem nacionalizma. izučavao sam malo tu temu, malo tek pošto mi je ogavna...pročitao sam par knjiga o ratu 91 i o ratu na kosovu i to je smešno. politička igra. sa boljim državnim vrhom se to moglo rešiti. poenta je što nijedna strana nije želela mir.

na kosmetu je druga stvar. mislim da su tu srbi bili loše zaštićeni i takodje da se prenaglilo sa otvorenim sukobom sa albancima. da je to bio defanzivni rat, danas bi stvari bile mnogo drugačije.

Ако нас масно не лажу тренутни председник и јесте избор већине. Али те пост изборне коалиције и само постојање скупштине као радног места је врло незгодно за правду.
Ако не мораш да седиш у БГ да би гласао (јер је електронски) можда не треба да примаш плату за то.
Оно што сам ја као главно имао на уму је да када се гласа елетронски:
Не трошиш папир.
Гласање може да траје и 7 дана ако треба.
Можеш да гласаш и у 3 по поноћи.
Будући да је све куцано и електронски не мораш да слушаш или да учествујеш у расправама које те не занимају.
Нису ни наши изабраници из скупштине претерани ни присуствовали ни учествовали у новом закону у Саобраћају (било их је петоро у сали сваки пут) али они примају плату за то.

@Andonov
Форум фунцкионише другачије од телевизије, и нема закупљивања термина то се може средити---

Ok to stoji ali od milion penzionera recimo da pola miliona glasa
koliko od tih pola miliona prati forume
i sta je sa google oglasima koji iskacu po forumima
forum ne mozes da kupis ali mozes reklamu na forumu

На државном форуму има да нема реклама, поготово што сам закључио да мора да буде на одвојеној мрежи,
Када се на форуму буде владало научиће они и да се сликају у клозету за слику на профилу (форума јел) :D
У крајњем случају ако су толико неписмени њихово мишељење није ни за уважити...

Nije pametno toliko se oslanjati na tehnologiju,nikako...Doduše to bi humanizovalo ekstremni terorizam napadali bi isključivo neke od centralnih kompjutera ili elektrodistribuciju,a da ne pričamo o tome da kos nas još ima mnogo onih koji ne znaju da čitaju i pišu, a kamoli da klikću mišem.To bi značilo da bi njih morao da predstavlja neko drugi što opet dovodi do velikih mogućnosti za zloupotrebu ubrzo bi nakon takvog civilizacijskog uspeha postali divlji zapad

Нема тога. Апсолутизам се показао као најбољи за нацију.

"Нема тога. Апсолутизам се показао као најбољи за нацију." ti kao dečko koji se zanima za istoriju znaš da je ovo jedna od gorih opcija.

ja se i dalje zalažem za Švajcarski sistem, nešto lično atinskoj direktnoj demokratiji. ko kapira nek kapira, ja ne mogu da objašnjavam.