Na pitanje: „Ko je bio Mocart?“ duhoviti posetioci internet sajta Vukajlija, rečnik slenga, odgovaraju: „Svestrana ličnost. Čovek koji je komponovao muziku za Nokiu. Inače, bio je poslastičar i izmislio je Mozzart kugle. A voleo je i da se kladi...“
Danas · 06. Novembar 2008.
ŠKK? Ja nisam shvatio da Bog postoji, samo mi je muka od nebuloza. Ja ne mrzim nauku. Ja mrzim što se nauka koristi u ideološke svrhe, i ta tvoja tvrdnja da je religija nastala zato što pećinski ljudi nisu mogli da objasne gromove tipična je parola koju si posrkao iz školskog programa. I meni su iste stvari propagirali kao i tebi, ali za razliku od tebe ja nisam prigrlio ništa od gotovih fraza. Kao, sad sve možeš razumom da objasniš? Eventualno možeš da poveruješ na reč nekome ko ti propisuje školski program da postoje ljudi koji su to objasnili. Mali čoveče... (Bez uvrede, i ja sam mali čovek, samo što to znam).
E, nemam živce da se natežem dalje, uopšte nisi razumeo šta sam hteo da kažem ili namerno vadiš iz konteksta, svejedno zabole me. I onako ne postoji kompromis u verskim raspravama.
Izvini Tesla, nisam te prepoznao.. bičuje se
Agnostik
Човек који, када се нађе у друштву верника и атеисте, оде да јебе нешто.
Džamahirija znači "vladavina naroda", vladavina mase", prevode je kao "narodna republika", whatever... Samu reč je smislio Gadafi. A znamo da u istoj toj Libiji nema ni d od demokratije. A takođe znamo i da je u većini tih "džamahirija" šerijatski zakon, zvanično ili nezvanično, ispred svega ostalog. Tako da kada se kaže "pravoslavna džamahirija" misli se na klerikalizam i teokratiju. Topla voda.
------------
Nauka se naravno ne bavi dokazivanjem da li bog postoji ili ne postoji, kao što se ne bavi pitanjem da li postoje ili ne postoje duhovi, jednorozi, veštice, Deda Mraz, tačnost horoskopa... A opet, zahvaljujući nauci koja opisuje prirodni svet, posredno, znamo da su duhovi, jednorozi, veštice, Deda Mraz i horoskop izmišljotine jer takvi fenomeni jednostavno nemaju nikakvu osnovu u realnom svetu. Po istom principu znamo da ne postoji Bog jer sva ona svojstva koja mu se pripisuju nauka je već objasnila isključujući ikakve natprirodne fenomene. I zbog toga je koncept NOMA faaaaaaaaail. Vera i nauka ne samo da se stalno preklapaju, već su skoro uvek na suprotstavljenim stranama. "Nauka će pobediti zato što radi", što bi rekao Stiven Hoking.
Kako volim kad sam sebi odgovaraš. I bog je isto tako konstrukt tvog uma.
Plemena, kažeš? Plemena koja su još na nivou neolita, normalno je da će da imaju boga, tačnije bogove kojima će da objašnjavaju svet i svrhu svega.
Ove današnje religije u našoj civilizaciji 21. veka nisu daleko odmakle od toga iako je sve ostalo otišlo dalekoooo napred. To je ono što sam ja pisao. To je ono što je LesTaT pokušao da ti objasni. Ali ti jednostvano nećeš da shvatiš jer ti si "mali čovek", jer po tebi "ne može sve da se objasni razumom".
@ Valsinarb90
Vidim objasnio si sve, izbacio nekoliko fraza i parola, i sad je sve objašnjeno. Svaka čast, bravo majstore! A ja se oduvek pitao koji je smisao života, kad ono...
EDIT
Gde si pročitao tu glupost? U severnokorejskom bukvaru? Koja se svojstva pripisuju Bogu? Baca gromove, šta li? Blago tebi u tebi.
Nešto čitam to što si pisao, pa se pitam, jesi li ti zaista naučnik, ili neki fetišista nauke?
Pa, kakva god svojstva da mu se pripišu, retardirana su.
Bilo da je u pitanju praistorijska Majka priroda, grčki Zevs, indijski Višnu, biblijski Jahve ili neka tvoja lična verzija Boga - svaki se može naučno opovrgnuti, baš zbog tih magičnih natprirodnih svojstva koja im se pripisuju. A znaš zašto? Zato što ne postoje natprirodni fenomeni. Zato što se svako čudo (ili "čudo") može objasniti naučnim zakonima koristeći preciznu naučnu metodologiju. Religijske dogme su zamenjene naučnim činjenicama koje svako može proveriti.
Magične čike nisu ništa stvarnije od mog socijalnog života.
Proveri ti kako se jedna čestica nalazi istovremeno i ovde i tamo. Ajde objasni ti meni kvantnu fiziku. Za zdrav mozak to je malo previše, a važi za naučnu istinu. Ajde, naučniče.
Pa naravno da ne može da se nalazi u isto vreme na dva mesta, ali to je potpuno pogrešno tumačenje kvantne fizike jer ona i ne tvrdi tako nešto. Postavio si čitavu stvar na pogrešan način i logično je da ne možeš da je shvatiš.
Globalni trendovi, stanje u svijetu, duh današnjeg vremena, potreba za promjenama, vizije budućnosti, KREIRANJE budućnosti!
Mozda gresim, ali mislim da je ovo ime ove teme, imate druge teme gde se raspravlja o religiji
alek gresis :) ovde nije samo religija u pitanju
Koliko shvatam, postoje čike koje su prilično sigurne u tvrdnji da elementarne čestice na koje ne deluje nikakva sila, to jest koje ne posmatramo, zauzimaju sva moguća stanja i položaje, sve dok mi ne delujemo na tu česticu i tako je dovedemo tačno u ono stanje u kojem je i opažamo. Jesam u pravu? Čini mi se da jesam. E, da li to prkosi zakonima formalne logike, gde je A=A? Čini mi se da prkosi. Nešto tu ne valja, ili logika, ili fizika. Ništa dalje od toga ja nisam tvrdio. Ti možda sad možeš da izbaciš (ukoliko možeš) gomilu jednačina kojima ćeš da potvrdiš da je tako, ili da nije tako, a znaš ko će da te razume? Možda student četvrte godine nuklearne fizike. E, za većinu ljudi je to ezoterično učenje, nedostupno prosečnom zdravom razumu, i oni to ne mogu da shvate, mogu samo da ti veruju na reč. O tome se radi. Nekada su vršili bogosluženje na latinskom i grčkom, pa znaš šta je čuo narod? Džrnž, mrndž, džrndž, mrndž, i posle neko prepričavanje svega toga. Za većinu nauka to važi. Ja sam samo reagovao na ovo:
Ako svako poseduje Veliki Hadronski Sudarač i mozak Ajnštajna ili Hokinga, onda može, nema problema.
Ahahaha, kako mu zavrnu...
Inače, neko veoma mudar je jednom rekao, a kasnije je to verovatno ponavljao raznim ljudima...
''Verniku dokaz nije potreban, a neverniku nijedan nije dovoljan''
Ja verujem u Boga, Boga koji je propovedao ljubav... Ne može me niko uveriti da je loše što ja u Njega verujem...
Možeš ti meni reći da verujem u Boga jer neke stvari ne shvatam i ne mogu da objasnim, što je potpuno tačno...
Kosmos nije beskonačan, šta je iza te granice?
Šta je bilo pre velikog praska?
I još mnogo drugih stvari koje sam siguran da niko ne zna...
A dok to ne objasne ja ću verovati u svog Boga i odbijati da poverujem da smo životinje!
Nisi u pravu. Polaziš od pogrešnih pretpostavki pa ti je i zaključak pogrešan. Ali da ne spemujemo temu, ima negde tema za ova pitanja pa preseli raspravu tamo.
@Virtual
Ja sam otvorio baš temu za ovo pitanje, a ti ako te ne mrzi, dođi pa me prosvetli, udostoji, itd... Nisam ironičan, ozbiljno.
Kosmos nije beskonačan, šta je iza te granice?
Šta je bilo pre velikog praska?
I još mnogo drugih stvari koje sam siguran da niko ne zna...
A dok to ne objasne ja ću verovati u svog Boga i odbijati da poverujem da smo životinje!
MAŠALA! Znači, ako ne znamo odgovor na neko pitanje to znači da je automatski odgovor BOOOOOOOOOOOOOOG, je l'? -.-
Nabavi mozak pa se onda uključi u diskusiju.
Лешинару, јебеш ли што?
Čekam da promene ime teme, da bude ''sranje u svetu''.
@Valsinarb90
A ti odgovaraš samo na glupe i jednostavne komentare upućene tebi, jel?
@Valsinarb90
Baš tako, na sve je odgovor Bog...
Da si iš'o na tu Veronauku, za koju se zalažeš da je izbace iz škola, znao bi da je Bog stvorio svemir i stvorio zakone po kojima taj svemir funkcioniše...
Ja ne mislim da ako grom udari čoveka da je on loš čovek pa ga je kaznio Bog, nemoj da me razumeš pogrešno, ja jednostavno ne želim da verujem u to da kad umrem mene neće biti, potrebno mi je da verujem u nešto više kao i svakoj drugoj normalnoj osobi...
Izabrao sam da verujem u ljubav, tačnije ta vera mi je nametnuta rođenjem na ovim prostorima ali ja sam ipak veći vernik od svojih roditelja...
Da živiš na Kubi i učiš marksizam-lenjinizam, znao bi da se svemir sastoji od materije, da nema boga, da je čovek smrtno biće i da je istorija dijalektički proces.