Prijava

А што се тиче овог финансирања екстрема, није ни то немогуће.

Ubeđen sam da je tvorac skinhed kulture( ne neofašizma ) imao zadatak da stvori pokret koji će kanalisati mlade, koji se već odluče za poštovanje tih ideja, u gomilu koja je bezopasna za neke ozbiljnije poduhvate i što je najvažnije nesposobnu za omasovljavanje. Ali ne mislim da trenutno neki vođa pokreta sedi i pije čaj sa Jevrejskim masonima, to nije ni potrebno jer su postali samoodrživi, u početku je to neko napravio iz senke i to je to.Normalno da oni nisu jedina takva organizacija ali su postali simbol svih ostalih, najviše zbog medija (a svako zna ko kontroliše medije)...Sam Hitler verujem da se roštilja u paklu kad ih vidi koliko su neozbiljni

Скинхед култура у почетку уопште није имала везе са неонацизмом и сличним стварима, њој су приступали људи разних раса и вера. Али, о томе ћу разглабати на другој теми.
Него, и даље сам у дилеми ако је тачна та теорија о финансирању екстрема. Шта тек рећи за музичку индустрију онда?

To nije teorija, to je samo hipoteza. Dakle tu se radi o jednom velikom MOŽDA.
A možda i nije.

Ekstremni oblici neke ideologije mogu biti finansirani od strane onih koji se zapravo protive kompletnoj ideologiji s ciljem da kroz svoj ekstremizam navuku hejt na kompletnu ideologiju, a ne samo na te ekstremne oblike.

Ali jednako je moguće da postoje i brojni autentični ekstremisti, dakle iz ubjeđenja.

Ali jednako je moguće da postoje i brojni autentični ekstremisti, dakle iz ubjeđenja.

И то је тачно. Али, тај екстремизам је однекуд морао да крене. Та хипотеза и финансирању екстрема још више чини да се та мрежа страшно упетља.

Bankari finansiraju svoje "protivnike". Naravno da ima logike, jer je davno poznato da je i anti reklama reklama.....

Скинхед култура у почетку уопште није имала везе са неонацизмом и сличним стварима, њој су приступали људи разних раса и вера
što ne menja ništa

Kao što je možda zeitgeist finansiran od strane banaka i kapitalističkih struktura, na sličan način moguće da su i neki vjerski fanatički sajtovi finansirani od strane ateističkih organizacija. Oni kroz prikaz fanatičnih oblika religije religiji čine medveđu uslugu, i ljudi odbacuju religiju u potpunosti videvši ideje tih "fanatika", zapravo ateista, koji kroz širenje radikalizma podrivaju religiju.

Auu, koji kokošizam, bez uvrede.
Pa religijske organizacije (dakle, crkve i razne moćne satelitske organizacije i fondacije/kreacionisti) imaju toliko para i uticaja da mogu da menjaju obrazovni sistem u Americi, izbacuju evoluciju i učenje o klimatskim promenama iz škola. Reći da ateisti tako nešto finansiraju (uzgred, koji ateisti?! S kojim novcem? Smešno.) je ravno paranoji i teorijama zavere poput one da je kraljica Elizabeta reptil-šejpšifter. Koji bi ateista ubacivao veronauku i Postanje kao naučnu činjenicu u škole? Mislim da se ateisti bore da ih izbace odatle.
(A svi znamo da što je u Americi, jednom će doći i kod nas, što se između ostalog polako i dešava: imali smo ministarku Ljiljanu Čolić, pa sad imamo kreacionistu "dr." Miroljuba Petrovića, svetosavlje.com, vojnici-sveštenici, a čudovišne krstače niču po Srbiji kao pečurke...)

čudovišne krstače

Šta je čudovišno u njima? Da li te plaše? Da li vrišteći bežiš u suprotnom pravcu?
I, nisu krstače nego krstovi.
Na planini iznad grada u kom sam odrastao, postoji poznati spomenik koji predstavlja stilizovanu petokraku. Šta ćemo sa njim?

Čudovištan je zato:
1. objektivno je ružan, estetski užas
2. toliko para bačeno za nešto TAAAAAAAAAAKO NEOPHODNO
3. da, plaše me... podsećaju me na pravoslavnu džamahiriju.
PS. Boli me uvo za petokraku.

@Valsinarb90
Ameri su fundamentalisti po prirodi, oni su čudovišni miks svega i svačega. Ludaka imaš u svakoj zemlji, pa i kod nas, ali ti si, koliko sam primetio, fanatik druge vrste. Ti si za tolerisanje religije, ali samo ako je svedena na nešto kao ponašanje u spavaćoj sobi: niko za to ne mora da zna, i nikoga ne smaraš oko toga. E, do toga još nije došlo. Više od dve trećine svetskog stanovništva izjašnjava se kao religiozno, i ti bi to trebalo da poštuješ, a ne da pozivaš na lov na veštice. Tolerancija, zvuči li ti to poznato? Uvažavanje tuđeg izbora? Sloboda verskog organizovanja? Sve lepe fraze iz demokratskog, sekularnog vokabulara.
PS A voliš li onih dvanaest žutih petokraka?

pravoslavnu džamahiriju

Voleo bih kada bi mi dao definiciju ovog pojma, koji često čujem od drugosrbijanaca, ali da obećaš da nećeš da koristiš leksikone, rečnike, google i slično. Onako, iz glave.

EDIT:

Objektivno je ružan.

Ne, subjektivno je ružan.
Meni je subjektivno lep.
Lepota je uvek subjektivna.

Tolerancija, zvuči li ti to poznato? Uvažavanje tuđeg izbora?
Upravo to njemu je tolerancija očigledno samo uvažavanje prava seksualnih manjina

Ne, subjektivno je ružan.

Hehehe... Sve si mu rekao. Mislim, OBJEKTIVNO RUŽAN, ej...

Džamahirija - država "vođena" islamom
Pravoslavna džamahirija - država vođena pravoslavljem.
Drugim rečima: "Pozdravite mi sekularnu Srbiju ako je negde vidite".

Ti si za tolerisanje religije, ali samo ako je svedena na nešto kao ponašanje u spavaćoj sobi: niko za to ne mora da zna, i nikoga ne smaraš oko toga.

Pa da, mislim da je religija privatna stvar. Ali što se mene tiče, samo izbacite veronauku iz državnih škola i sve će biti u redu!

Više od dve trećine svetskog stanovništva izjašnjava se kao religiozno, i ti bi to trebalo da poštuješ, a ne da pozivaš na lov na veštice.

Pa šta ako je dve trećine stanovništva religiozno? Postojalo je vreme kada su svi mislili da se Sunce okreće oko Zemlje. I onda je jedan čovek, Galileo Galilej, otkrio da to nije tačno (danas znamo da je bio u pravu). Zamisli kako se on osećao tada kada je naišao na zid nerazumevanja, još je morao da se odrekne svog učenja. Poenta: samo zato što je neko mišljenje ili navika većinska - ne znači da je istinita ili dobra. Ja mislim da je religioznost vrsta neurološkog poremećaja.

Tolerancija, zvuči li ti to poznato? Uvažavanje tuđeg izbora? Sloboda verskog organizovanja? Sve lepe fraze iz demokratskog, sekularnog vokabulara.

Da. Ali kao što postoji sloboda religije, trebalo bi da postoji i sloboda OD religije, naročito u sekularnoj državi kakva je Srbija po ustavu.

PS A voliš li onih dvanaest žutih petokraka?

Obožavam ih. :)

PS. Nikola Kopernik je prvi postulisao heliocentrizam, ali da ne cepidlačimo. :)

Poenta: samo zato što je neko mišljenje ili navika većinska - ne znači da je istinita ili dobra

Neću da se mešam u pitanja Religija društveni parazit ili samo steramtip, ali ovo je istina. Nekad i neistina strašno dobro "radi" u praksi".

Džamahirija - država "vođena" islamom
Pravoslavna džamahirija - država vođena pravoslavljem.

Zar po toj logici "Pravoslavna džamahirija" ne bi značila "pravoslavna država vođena islamom"?
Inače, izraz "džamahirija" nema veze sa islamom niti bilo kakvim religijskim uplivom u državno uređenje već označava vlast naroda, vlast mase (nešto kao narodna republika ili neposredna demokratija).

EDIT:

Ja mislim da je religioznost vrsta neurološkog poremećaja.

Ja isto to mislim za homoseksualnost pa uglavnom ćutim.

Poenta: samo zato što je neko mišljenje ili navika većinska - ne znači da je istinita ili dobra

Ne miješajući se u kontekst, samo ću iznijeti stav o značenju rečenice. Jedino validno i legitimno za razmatranje je ono u trenutku. Uzimajući upravo Valsinarbov primjer o ravnoj Zemlji, ( ili da pomenem jedan popularniji primjer kada se govori o ovim temama, primjer nacističke Njemačke i stava naroda prema Jevrejima, Slovenima i ostalima) , dolazimo do zaključka da sa tačke gledišta budućih generacija skoro svako mišljenje, ili navika može biti proglašeno neistinitim i/ ili lošim. Rečeno je da navika ili mišljenje ' nisu dobri ' . Mislim da je to iznešeno u kontekstu moralno dobrog ili lošeg. A svi znamo da je moral subjektivan i da se razlikuje od države do države, od plemena do plemena. Otud i tabui.
Da ne dužim, dolazim do zaključka. Ispravnost radnji, navika i mišljenja u trenutku vršenja je ono što daje težinu i isinitost istim.

Ja mislim da je religioznost vrsta neurološkog poremećaja.

Ništa više nisi morao da kažeš. Ti bi ga verovatno i lečio? Bilo je onih koji su to radili. Danas nisu ostali u lepom sećanju.

Da objasnim svoju rečenicu oko religioznosti.

Religioznost je vrsta infantilnog regresivnog ponašanja. To je fakt.
Svi se rađamo kao ateisti. Prema tome, religioznost ne treba lečiti, treba je sprečiti. Ali, takođe, može se i lečiti i to adekvatnim obrazovanjem, probuđivanjem mašte, postavljanjem pitanja, preispitivanjem religije, tradicije i autoriteta, upoređivanjem religija... Tako se najlakše gubi vera i staje na put razuma.

Za one koji žele više da nauče sledi nastavak... :) Ostali GTFO.

Naš mozak je evoluirao tako da uvek traži kauzalnost stvari. "Nešto je šušnulo u žbunju? Šta je to? Da li je opasnost? Da li da bežim?" Kada nismo posedovali dovoljan intelektualni kapacitet da razjasnimo prirodne fenomene s kojima smo se sretali (grom, kiša, padanje u nesvest, snovi...) njihov uzrok smo tražili u nečemu nevidljivom, nekoj "Višoj sili" koja upravlja nama i našom okolinom. Tako je nastalo najprimitivnije verovanje: animizam. And the rest is history. Današnja religija je nusprodukt socijalne evolucije tog prvobitnog neshvatanja prirode i straha od nje.

Ja isto to mislim za homoseksualnost pa uglavnom ćutim.

Ne znam kakve to veze ima sa ovim, ali ok - ćuti, i treba da ćutiš, da se ne brukaš. Za razliku od religije, homoseksualnost je genetska i veoma normalna (makar po naučnim standardima).

Religioznost je vrsta infantilnog regresivnog ponašanja.

A na šta se onda vraća odrasla religiozna osoba ako je dete iz nastavka ateistično? Klimavo ti to.

Svi se rađamo kao ateisti

Svi se rađamo kao životinje.

Naš mozak je evoluirao tako da uvek traži kauzalnost stvari.

U pravu si. Kao što je pećinski čovek kauzalno "objasnio" grom Bogom, tako si i ti kauzalno "objasnio" Boga gromom. Čini mi se da suštinski pomak nije napravljen.