Oblak, da nisi ti malo pomesao Vita i Lalica, to sto si opisao mi zvuci kao "Gledajuci dolje na drumove" herojsku epopeju bezanja uzbrdo-nizbrdo.
Njegos, Bulatovic (oba jedinstveni i neponovljivi) i tu se spisak zavrsava.
Nisam. Ima V. Nikolić nekoliko priča o drumovima, koje poredi sa starim ratnicima, usputno ih čuvajući od zaborava. Ima i pesmu Poželeće drumovi luđaka, posvećenu Pavlu Vuisiću...
Drumovi će poželjet' ludaka,
a ludaka više biti neće,
vjekovima za njima će plakat'
ojađeno nebo i drveće.
Na gradove udariće trava
i zavesti svoju strahovladu,
svi cvjetovi ostaće bez glava
da bi bili sa travom u skladu.
Neće biti toga ko će smjeti
da posumnja u sve ko do sada,
poput teške omorine ljeti
svijetom će vladati dosada.
I ljudi će poći u povratak,
opčinjeni minulim stoljećem...
a ludaka više biti neće
Kao i Drumovanja
Pjevaju u meni drumovi snažni,
drumovi dobri kao dlan očin.
Moram danas otić nekud, da potražim
malo odmora za umorne oči.
Idem bez pozdrava, bez poruka,
ovako lijepo pomućenog uma,
da tražim okuka, okuka, okuka,
i iza svake - samo parče druma.
Pustite me, pustite da odem,
bez pitanja kako, i zašto, i dokle,
drumovi uvijek nekuda vode,
a ja sam nomadskom glađu proklet.
Jbg. Ljutjena od pesmama koje me pomeraju, jedino mi je pomena vredna Reč od Karlosa Varele, mada to čak i nije poezija, nego numera iz filma... ima Vito lepih pesama, ali sam ih čitao toliko puta, da su mi u nekim ranijim fazama više značile. Ali eto, Dečaka i lastu, uvek mogu smatrati jednim od najviših dometa književnosti. Svedeno i sve na mestu. Kao i onaj citat iz Antićeve pesme, to jest manje poznate verzije Malinini...
Ako bih te zvao
da ustanes u tri ujutro
i da ides samnom ispod Beceja
na ustavu da pecamo ribe,
znam ne bi dosla.
Tako ti je u zivotu:
ako neces -- znamo na cemu smo.
Predivno je. Ja volim Rakica i Ducica. Najbolja drugarica je luda za Disom Jesi citao Rista Ratkovica? "Ponoc mene" ce ti se svidjeti. Pjesme su mu inace posvecena preminuloj zeni. Mislim da je bio iz bijelog polja.
Nisam. Sada sam našao, ali verujem da su to fragmenti. To sa posvetama zna biti stvar opsene. Ne oko same pesme, nego oko ličnosti čoveka. Laza Kostić je vodio dnevnik na francuskom jeziku i jasne su crte nekrofilne ljubavi kod njega. Voislav Ilić Mlađi je valjda bio kriv za ubistvo supruge, a ima onu lepu pesmu o umirućem sinu. Dikens je bio sadista itd...
od sad kad me neko pita-sto cutis, odgovaram-odmaram dusu
<3
Ne znam, zaista. On mi je jedan od onih odbojnih ljudi, tako da nisam čitao te knjige. A i ogadio mi se kada je pisao pesmu za onu devojčicu iz Bajmoka.
Njegos, Bulatovic (oba jedinstveni i neponovljivi) i tu se spisak zavrsava.
Nisam. Ima V. Nikolić nekoliko priča o drumovima, koje poredi sa starim ratnicima, usputno ih čuvajući od zaborava. Ima i pesmu Poželeće drumovi luđaka, posvećenu Pavlu Vuisiću...
a ludaka više biti neće,
vjekovima za njima će plakat'
ojađeno nebo i drveće.
Na gradove udariće trava
i zavesti svoju strahovladu,
svi cvjetovi ostaće bez glava
da bi bili sa travom u skladu.
Neće biti toga ko će smjeti
da posumnja u sve ko do sada,
poput teške omorine ljeti
svijetom će vladati dosada.
I ljudi će poći u povratak,
opčinjeni minulim stoljećem...
a ludaka više biti neće
Kao i Drumovanja
drumovi dobri kao dlan očin.
Moram danas otić nekud, da potražim
malo odmora za umorne oči.
Idem bez pozdrava, bez poruka,
ovako lijepo pomućenog uma,
da tražim okuka, okuka, okuka,
i iza svake - samo parče druma.
Pustite me, pustite da odem,
bez pitanja kako, i zašto, i dokle,
drumovi uvijek nekuda vode,
a ja sam nomadskom glađu proklet.
Jbg. Ljutjena od pesmama koje me pomeraju, jedino mi je pomena vredna Reč od Karlosa Varele, mada to čak i nije poezija, nego numera iz filma... ima Vito lepih pesama, ali sam ih čitao toliko puta, da su mi u nekim ranijim fazama više značile. Ali eto, Dečaka i lastu, uvek mogu smatrati jednim od najviših dometa književnosti. Svedeno i sve na mestu. Kao i onaj citat iz Antićeve pesme, to jest manje poznate verzije Malinini...
da ustanes u tri ujutro
i da ides samnom ispod Beceja
na ustavu da pecamo ribe,
znam ne bi dosla.
Tako ti je u zivotu:
ako neces -- znamo na cemu smo.
Predivno je. Ja volim Rakica i Ducica. Najbolja drugarica je luda za Disom Jesi citao Rista Ratkovica? "Ponoc mene" ce ti se svidjeti. Pjesme su mu inace posvecena preminuloj zeni. Mislim da je bio iz bijelog polja.
Nisam. Sada sam našao, ali verujem da su to fragmenti. To sa posvetama zna biti stvar opsene. Ne oko same pesme, nego oko ličnosti čoveka. Laza Kostić je vodio dnevnik na francuskom jeziku i jasne su crte nekrofilne ljubavi kod njega. Voislav Ilić Mlađi je valjda bio kriv za ubistvo supruge, a ima onu lepu pesmu o umirućem sinu. Dikens je bio sadista itd...
Od tih manje poznatih zapisa, zanimljiv mi je https://www.scribd.com/doc/35714822/Zapisi-o-Crnom-Vladimiru-Stevan-Raickovic
Ne moze skribd da mi se ocita :( bilo kako bilo, imamo jos neistrazenu riznicu srpske knjizevnosti koja malo koga zanima.
Ako imaš šta pametno ti bači u poruke. Meko č
Smorismo ljude :( nemam nista, ovo je bilo samo usput tako, nisam pametna.
samo nastavite zaista uzivam
http://s32.postimg.org/68hk1pah1/13178605_1795410224021215_8463959058464489137_n.jpg
Lauš je legenda. Malo ispod Laze Ristovskog i njegovih Jednostavnih priča...
Nisu mu lose one knjige...
Nisam ja čitao njega. Nego znam da je i Ristovski objavio neke priče, naglasivši kako piše ljudima prijemčivo, pa se sprdam...
A to. Pa na stranu istinitost price, zatvora i svega, knjige imaju vrijednost.
od sad kad me neko pita-sto cutis, odgovaram-odmaram dusu
<3
Ne znam, zaista. On mi je jedan od onih odbojnih ljudi, tako da nisam čitao te knjige. A i ogadio mi se kada je pisao pesmu za onu devojčicu iz Bajmoka.
Ogradjujem se od onoga sto je pocinio, djela sam citala kao fikciju. A koja je pjesma, ne znam o tome nista?
Dvoje su se ovako smuvali.
http://s32.postimg.org/n670ub4sl/445.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=9aEIbMJLwtA
Posvetio onoj devojčici što je ubio onaj idiot. Mada mi je degutantan sam tekst. Nije mi nikako bio trenutak za objavljivanje toga.
Ovo je bilo prilicno nepotrebno. Ni meni se ne dopada.
Ovaj lik je bolestan.