Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.
Politika · 31. Januar 2011.
Ma ne moze to... Razmisljao sam o tome i kapiram da ili moras direktnu demokratiju pa svaka budala da vredi isto ili da uopste se i ne jebes sa tim polu resenjima nego lepo da uzmes i kazes nema narod pravo glasa.
Ovo, nemas pravo glasa dok ne... je mnogo opasna zajebancija. U teoriji sve to lepo radi dok postoji “pravedni diktator” ili neka pravedna sila koja drzi sistem ravnopravnim i uravnotezenim. Problem je sto je bilo sta oko vlasti, ono sto smo ucili kao “pozitivna povratna sprega”. Vlast menja pomalo sistem da podrzi vlast koji onda ojacava vlast koja menja... itd.
Daj dovoljno vremena istina se menja id realnosti u: “da li se slazes da je nas vladar omnipotentno bice koje sve zna” i ako odgovoris ne, nema glasanja.
Mora neko govno da se pojede u procesu
Možemo mi starogrčku demokratiju da uvedemo, onu izvornu i instituciju idiota. Kada su Grci mogli jednog Sokrata da proglase idiotom i šutnu iz grada, jer je retardiranim idejama trovao omladiniu, možemo i mi to da uvedemo. Bar dok se malo ne kultivišemo.
Inače, zašto dođoh na ovu temu ovde u originalu danas. Posle grdnih nećkanja i odbijanja raznih ponuda tokom proteklih par godina vašeg Saleta je retardiranost ovog naroda i situacija koju ta retardiranost proizvodi konačno naterala da digne sidro i ode preko za definitivno. Selim se u Slovačku, prijateljsku slovensku zemlju. Dobio sam dobru ponudu za posao, na višoj poziciji od trenutne, bukvalno kada sračunam troškove ostaće mi sadašnja cela plata da radim šta hoću. Radio sam ranije i družio se sa Slovacima, to je dobar i pristojan narod, idem da živim međ' ljudima koji poznaju koncept kolektivnog dobra. U aprilu Bata Sale ode preko da tamo plaćam porezu, pa ću konačno za porezu i dobit nešto od države.
najbolje cemu mozes da se nadas ako hoces da drustvo ucinis da bolje zivi je da pustis prosek da bira i da polagano podizes prosek, osnovnim skolovanjem. cak ne ni politikom, nego ovako, da se koristi razmisljanje.
tako mlatene svaka organizacija veca od 100ak ljudi moze da radi na duze bez da ima neko da im diktira komande, nema druge.
nema sale, to sto pricas zahteva uvodjenje na silu. da neko pravedan dodje i kaze "ok ti si idiot, ti si dobar, ti u zatvor" i postavi stvari na "mesto".
to se ne dogadja, osim ako te neko ne okupira, a to je tek drugo sranje, i nema tu pravednosti.
ako uvedes tu vrstu elitizma u drustvo koje nije razgranicilo sta je dobro a sta lose, mnogo se lose zavrsavaju te ideje. vrlo brzo ono sto je dobro nekako ucvrscava vlast a ono sto je lose to su oni drugi sto ruse vlast.
mi kao drustvo mora naucimo ono drugo, kako da se zivi i bez uvodjenja stvari na silu.
sve te anticke demokratije nisu bile tako bajne ko sto ih zamisljamo btw. mnogo je veca verovatnoca da bi u tom drustvu bio onaj sto nema pravo nego onaj sto ima pravo na demokratiju.
to ti je nesto kao kad bi danas u srbiji mogli da glasaju samo visoki cinovnici i ljudi sa vise od par mil € na racunu. ja, demokratija je da se mocni dogovore, al ti batasale cuti.
sve to su inicijalne ideje, tek od industrijske revolucije polagano pocinjemo da imamo delove onoga sto danas zamisljamo da je demokratija.
u principu u prelazu sa ekonomije gde su prirodni resursi (zemlja, hrana, nafta) glavni u neku iskru ekonomije gde su ljudi glavni resurs.
samim tim, medicina da diuze zive, skolstvo da bolje rade itditd, samim tim prosek danas zivi X puta bolje od elite bilo kad u istoriji.
Zato ja odoh u Slovačku, a ovi ovde neka se jebu sa Vučićem, Đilasom, Šolakom, Dačićem i sa kim god hoće. Tamo nemam pravo glasa i baš mi se jebe. :)
to je jedno od resenja, ako je drustvo problem, promenis drustvo jebi ga.
nije ni to lose, bilo bi super kad bi imali tipa one erasmus programe kurce palce da svaki student ili srednjoskolac dobije pola godine da zivi negde po evropi.
to je recimo dobro za ovo sto rekoh, dizanje proseka. ne sto kao tamo nesto pametniji pa ce da nauce vise, nego sto se dosta toga drugacijeg vidi, a to je odmah neka vrsta iskustva koje posle pomaze da malo vise razlikujes dobro od loseg i kad nije predstavljeno crno belo.
u proseku sve ovo
U Slovačkoj se nećeš nešto ovajditi, jer plaćaju minimalac..
U Češkoj gde sad trenutno isto dovlače dosta ljudi imaš zakon po kome ne sme za isti posao da te plati manje od Čeha, tako da plaćaju normalnije, jezik isti, pivo mnogo bolje, a i žene veće kurve.
Erazmus je okej ako si student, ovde ih pun kurac, ne rade ništa, jedu i piju o tuđem trošku, i jebu se više nego zečevi, u gradu izlaze u proseku 3x nedeljno.
Studenti su govna.
hahah cuj ovog fejda nece se ovajditi u slovackoj, pa nece ako ide da radi u fabrici za sklapanje televizora za 500e ko ti sto radis, vidis da ovaj prica o nekim visokim funkcijama....tako da bi mu bilo dobro i u Kongo da ode ako ima dobru platu
kolko kapiram bata sale radi ko neki programer. ne verujem da ga placaju minimalac ili manje nego sto trziste trazi.
nema tu uopste nacionalizma rasizma i ostalih sranja.
vise puta sam onomad imao svadju sa jednim HRarovcem sto radio tu oko mene nekako, pa filtrirao tako oglase za posao, kao ovaj je otud ovud, viza.
ili cak naso za pravo sebi da ceni kao "ovaj nije tehnicki potkovan za to sto ti treba, ja ti samo pomazem". seronja od 25 god studirao neke humanistike ili koje god kurce.
"talent partner"
od tih sto se uvale na te pozicije u vecim firmama, na prste mozes da prebrojis one koji znaju kud udaraju. obicno su psiholozi.
Nacionalizma, rasizma, kseonofobije ima kolko hoćeš.
Sve je to lepo i fino ako nisi od neke grupe naroda koju oni ne vole, onda si ko Albanac u Beogradu, nešto kao pezos.
Sa Srbima su još uvek ok, mada to što dovode previše nekvalifikovane radne snage koja samo pije i pravi sranja, malo negativno utiče na celu situaciju, ali odavno takvi nisu bili u novinama.
Cifre koje ti predoče ti što te zapošljavaju su lepe i fine, još ako su neki headhunteri, sve je upola cene, samo da ti dođeš..
Ne sumnjam da je posao solidan i da će keša ostati, ali sve to bih uzeo sa rezervom.
ima, dok se ne dodje do cvrste finansijske koristi. onda nema.
Samo cu reći da će mi plata biti 1300 evra veća nego ovde. I ne idem primarno zbog para, već zbog posrane države. Lova je dobrodošla usputna posledica.
mala je to kinta za inostranstvo druže, videćeš uostalom...
nekako je normalno otici jer ko sto sale kaze da ti dpizdi drzava i ljudi, ali mi opet zao sto ljudi idu i svakome normalno se idi, nekako kao kapituliras pred bagrom i onda bas ruzan osjecaj.
pa gledaj, ako ideš na jaku lovu baš i ne osećaš kapitulaciju... po meni je kapitulacija kad nemaš izbora.
Koncept kolektivnog dobra. Kako prosta stvar, a ipak tako nedokuciva za nas narod jajara i pickica