Prijava

Suvo zlato Kelte, fala. Teča (ratni vojni invalid sa strava penzijom i svim vremenom ovog sveta) je naleteo jednom ranije na onaj nigerijski scenario (žena ima brdo para, izvlači ih preko advokata jer je država nešto šikanira itd) i krene da se pretvara kako hoće da pomogne (tako sam i ja izgubio sve u Sarajevu, upropastili me dušmani načisto). I krene da glumi budalu...I vide ovi da je budala, ali su se baš upecali i stvarno očekivali da će da ga izmuzu. Duže od mesec dana ih je vozao. Kad više nije mogao da eskivira uplatu, poslao "francuskom advokatu" onog majmuna što stavi prst u bulju, pomiriše i padne sa drveta, a njoj...Degutantno je čak i za vukajliju. Ona ga je čak i pitala o čemu se radi, kaže ovaj - kad smislite neku svežu foru, javite mi se obavezno.

Hvala bratu Keltu što me je uputio na ove stvari, uživancija. https://www.youtube.com/watch?v=sRMMwpDTs5k&ab_channel=Kitboga

Што је најјаче пола ових на мардељу су вероватно неки небитни ликови који су кењали на буржујском поседу па као ај мало на мардељ да искулираш итд

Meni je ovo genijalno

https://youtu.be/n6Rwc8lNn0k

A Bata Sale vas je ucio, Indija je deco sta?

Дејв Мексвел уз јак нагласак рандом Апуа....

Danas sam naučio da je Zemljin plašt (Earth mantle), najdeblji Zemljin sloj koji se nalazi odmah ispod kore, zapravo u ČVRSTOM stanju.

https://en.wikipedia.org/wiki/Earth's_mantle

Bio sam ubijeđen da je tečan (istopljen) i da se sastoji isključivo od magme, i čak bi ladno izgubio opkladu na tome. Mislio sam da je samo Zemljina kora čvrsta, a da su svi dublji slojevi tečni osim samog jezgra koje je čvrsto.

No međutim, ispostavlja se da je kompletan taj plašt, debeo skoro 3000 kilometara, koji se nalazi odmah ispod kore, zapravo čvrst, a magma se formira samo kada dođe do popuštanja pritiska na nekim mjestima, pa se te stijene, koje su inače vrele, i koje bi, da su na površini, s tom temperaturom bile otopljene, tope.

Jedini zapravo tečni sloj Zemlje (ne računajući okeane) je vanjsko jezgro (outer core)...

veliki pritisak, a i zemlja, osim kore je uglavnom "metalna" i to sto blize ides centru, to tezi metali, tako nekako funkcionise gravitacija dok se sve to hladi.

na ovu temu... meni su vrlo zanimljivi par jupiterovih i saturnovih satelita koji su isto "kamene" planete, sa slojem vode na povrsini, koja je pretvorena u led zato sto su daleko od sunca, ali ispod povrsine je tecna jer se jezgro satelita/planete zagreva skupljanjem i sirenjem zbog vrlo jake gravitacije jupitera.
tamo imas krio vulkane, vrlo slicno sve izgleda kao na zemlji od kamena, slicna tektonika, al tamo izbije gejzir vode koja se pretvori u led na povrsini.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cryovolcano#:~:text=A%20cryovolcano%20(sometimes%20informally%20called,also%20be%20in%20vapour%20form.

Ma jeli Jupiter i Saturn toliko daleko od sunca
https://youtu.be/Ltfd7OwVu5E

Editovo sam post, ispao sam glup međutim poenta je da Jupiter, Saturn i Mars možeš videti golim okom sa neba, kamerom detaljno, nisu uopšte toliko udaljeni od sunca dajte mi te NASA satelite da vidim šta oni tek mogu da snime... a da...

jel si ozbiljan?

sta je poenta ovog? ne nisu daleko od sunca, ako gledas na kosmickom nivou i gde su sledece planete. jesu ako gledas kolko je od nas do meseca. sta ti je ovo koj kurac?

761.03 million km
Ovo je Jupiter prosečna distanca od Sunca
Stvarno?

When the two planets are at their closest point, the distance to Jupiter is only 365 million miles (588 million kilometers).

Od Zemlje...
Stvarno?
I tako se perfektno vidi kad je vedro noćno nebo, nema nikakve zvezdane prašine između da malo zamagli, ništa...

dobro ovde trolujes.
ako ne, u principu sam srecan da imam prilike da pricam sa nekim kao ti, nisam ljut ili tako nesto tako da mozes da batalis.

inace da, nisu oni toliko daleko od sunca. nisam bas siguran, al recimo da od nas do jupitera ima oko 5 distanci zemlja-sunce a od jupitera do saturna jos toliko, a neptun je iza toga u picku materinu.

uglavnom je prazan prostor. mnogo niceg.

Nema Celte "ničeg", sve je to nešto.

moze da bude svasta, ali ako gledas iz ugla coveka, ne mozes da ga pipnes, ne mozes da ga vidis, ne mozes da ga omirises, ne mozes da ga izmeris ni jednim jedinim instrumentom koji imas da dokazes da tu ima nesto, onda je to nista, dok se ne dokaze suprotno.

ostalo su nade i tetka smiljana "more ima tu nesto"

dobro ovde trolujes.
ako ne, u principu sam srecan da imam prilike da pricam sa nekim kao ti, nisam ljut ili tako nesto tako da mozes da batalis

Ma meni je još draže što smo upali u ovaj frenzy ispitivanja svega što smo dosad uzimali zdravo za gotovo svakako je bolje nego da se svi slažemo oko svega, mrzim status kvo sve i treba dovoditi u pitanje