Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.
Politika · 31. Januar 2011.
Натерај је, или убеди некога да је натера да после сваке, али сваке цигаре попије гутљај млаке воде, онако баш млаке дима укус као мутљаг. Ниједном не сме да пропусти. После неког времена, кад помисли на цигаре мислиће на мутљаг и згадиће јој се цигаре и готово. Ефектно, треба која недеља али ефектно.
I laserska akupunktura možda može da pomogne.
Treba doći na odjel ortopedije gdje leže teški pacijenti, pa i mladići od 25-35 godina koji imaju po deceniju-dvije pušačkog staža i kojima odumiru nožni prsti, prijeti im amputacija stopala. Kad sam bila tamo nekom u posjeti, vidjela sam jedan takav slučaj, inače taksista, pa je i sjedenje na poslu pogodovalo tome uz pušenje. I kad vidiš ih tako mlade, a već tako uništene, onda mora u čovjeku da se upali neka lampica u glavi. Da kaže sebi PRESTANI. DOSTA JE BILO!!! Možda i na zavod za anatomiju da pogledaju uživo pluća pušača, da vide šta sebi čine. A nažalost, i okolini, jer pasivni pušači isto stradaju. Zastrašiti onako, sa suzama (i lukom ako treba) dramatično i reći: Kako ćeš za unucima da trčiš, mati?
Moja rođaka je imala toliku želju da joj mama prestane pušiti da je u osnovnoj školi pisala pismeni sastav na tu temu, da joj je to najveća želja. Otad je dugo vremena prošlo, i tetka nije ni prestala sa tim. A kažu da su djeca neposlušna.
Ako je čovjek sam, a pritom veliki zavisnik, teško će da ostavi cigarete, ako nije čvrste volje, ako nije motivisan, većini je potrebna podrška okoline, možda je najbolje biti okružen ljudima koji isto pokušavaju da riješe isti problem, jer jedan čovjek stimuliše drugog, lakše je u društvu sve. Pritom ne mislim na neke formalne grupe, i terapije zavisnika, već opušteno druženja sa prijateljicama, šetnje, a što da ne i pletenje, heklanje, da se zaposle ruke, da se ne misli na cigarete...
Treba jesti puno krompira i paradajza, jer sadrže supstance slične nikotinu, iako u malim količinama samo. I naravno, puno ostale zdrave hrane. Matična mliječ može pomoći kod kašlja koji se javlja kod pušača.
I da je u pitanju moja majka, ja bih dratizovala samo tako, da ne mogu da spavam noćima od brige, ištampala bih joj sve one gadne slike pušača koji imaju razne komplikacije, šta pušenje ženama napravi od lica, zuba, pa do težih posljedica na nogama, plućima, sve to bih uvezala i neka lista...
Hvala svima puno, sve sam odgovore ubeležila na jedan papir pa ću pokušati nešto da iskombinujem.
Ovo mi se sviđa, mislim da bi moglo da upali, ako dodam na sve ono što su i ostali savetovali.
Kažem, ta zastrašivanja na nju ne deluju, deluju za bukvalno sve ostale bolesti, sem cigareta (ili tako ona sebi projektuje to plašeći se ostalog kako bi izbegla pušačke probleme). Ona puši od 16. godine, dakle već 37 godina, nema jaku volju, ali stvarno vidim kako ugrožava zdravlje, kad nije mogla u trudnoći da se suzdrži (manje jeste pušila, ali opet, eto ja se rodih neformiranog slušnog nerva u levom uhu). Sve ću pribeležiti, pa kad se otkačim ovih kolokvijuma i ispita i dođem kući za leto, pokušaću sve metode, a tablete ću reći tati da kupi još sad.
Касним два сата, али није ни битно...
Да ти каже непушач ево пола године што је пушење онако искрено.
Прво и основно, твоја мајка МОРА да скапира да то што је ћера да запали цигар није уживање, није љепота, није ништа друго осим ЗАВИСНОСТ ОД НИКОТИНА.
Пошто видим да знаш и сама колика и каква је та зависност, ја ћу ти рећи да је много већа него што мислиш и сама пошто си непушач.
Док сам пушио кад само ПОМИСЛИМ на то како би било да оставим цигаре, мени организам(никотин у организму) дјелује ''одбрамбено'' и аутоматски наговјештава потребу за цигаром.
Значи одма' удар из унутрашњости и препад за мањак никотина и одма' палиш цигар.
Треба да је наћераш да потрчи сто-двеста метара, па да је гледаш како дише и како кашље, а онда треба да је $еднеш, и да јој упалиш филм ''Allen Carr - Easyway to Stop Smoking'' али прије тога треба да јој некако даш мотивацију да пожели да остави цигаре.
Ја сам трчао спринтеве, а онда нисам могао да дишем и наљутио сам се на себе и тако оставио ево за два дана је пола године.
Био сам ја свјестан и прије да је то само зависност од никотина, никакве љепоте нема у томе, сваки цигар је исти и онај прије ручка и после ручка и после секса и уз кафу и уз пиво, сваки је исти, никако се не разликује, то је само наш трип.
Тај филм ми је само дао буст што се каже да још лакше оставим то говно и пар пута кад сам се присјетио како је добро кад увучеш онај дим, само се чукнем и помислим у себи БАТАЛИ ТО; ТО ЈЕ САМО ЗАВИСНОСТ и одмах заборавим....
Што се тиче на смањивање цигара, електричне цигаре итд, мани се тога, све ће надокнадит' кад се смори са тим.
Што се тиче ових таблета, немам појма, нити сам чуо за њих, нити сам их пробао, али кад већ кажу да ваљају, што да не пробаш са њима :)
E, stvarno, ali stvarno vam hvala. Nisam uopšte očekivala da ću dobiti ovoliko puno ODLIČNIH odgovora i ideja. Smaretu i Skočku hvala što ste mi malo pojasnili to kako ste se vi osećali dok ste pokušavali da se odviknete, jer ja stvarno nemam iskustva niti osećaj za to, pošto niko od mojih najbližih prijatelja ili porodice ne puši sem majke. Prvo ću probati sa ovim tabletama, a kada se vratim kući imaću i vremena da za mesec-dva i nešto postignem dalje. Skoro sam sigurna da će probati tablete, i čim oseti da joj se gade cigare, odmah će ih baciti i nastaviti, ali makar da počnemo. Nešto ću i videti sa tatom, ovog semestra nema mnogo predavanja, više je kući, pa neka se i on malo potrudi. ;) Kad je jednom požurila za busom, nije mogla dah da uhvati narednih pola sata, za kašalj da ne pričam, pije ona neke herbalne preparate (neke sam i ja pregledala, imaju dosta korisnih biljaka, neke mešavine sam joj i ja spremala, neke sam uzgajala i u bašti, ali ne vredi). Još jednom hvala puno, ako nekom budu bili potrebni ovi sakupljeni saveti, ja sam zabeležila, pa mi pustite PVT.
Smorka, ja bih joj, da sam na tvom mestu, pripretila da više nikada neću s njom pričati i da može da zaboravi na mene za vek vekova. Jeste surovo, ali bi radilo.
Ma, imala sam predavanja profesorke kojoj je otac umro od raka pluća u mojim godinama, ona vodi žestoku kampanju protiv pušenja, pa me i to uhvatilo sada kada sam išla ponovo tamo na katedru da prijavljujem ispit, mene to više brine što je ona sitna, ima problema sa imunim sistemom, izuzetno burnim upalnim procesom reaguje na svaku ranu, posekotinu (sreća pa nema hipofunkciju kore nadbubrega (još uvek)), dakle zdravlje joj je ozbiljno kompromitovano, ali taj kašalj me najviše plaši, i to što se ponovo vratila na dve pakle, a jedva ima 50 kila i visoka 160. Baš mi nije sve jedno. Sreća pa nije u BG, ovaj smog bi je ubio. :)
Pa pazi, ako te mnogo voli, emotivna ucena će delovati pogotovo kada joj kroz suze kažeš da te mnogo boli što sebe tako truje i da ne možeš da je gledaš kako se uništava i da ćeš pre živeti odvojena od nje da se praviš da je ne poznaješ nego da je gledaš kako propada. Vidim da se tako osećaš pa budi iskrena prema njoj i obavezno je ucenjuj. Pa joj pruži tablete i kaži da ako to bude pila da ćeš se i ti bolje osećati i da nećeš dozvoliti da pati više.
Sve je to lepo. Zdrav život, ovo-ono, zdravlje, ušteda love... Bla bla bla.
Mi pušači o tome više razmišljamo nego vi nepušači.
E sad, moje pitanje je sledeće:
Kakav ti pojam imaš o sebi (ili još bolje), ŠTA ti konkretno smatraš pod svoje mogućnosti i zašto misliš da je svoje razmišljanje moraš da nametneš drugome?
Ako sam dobro razumeo, tvoja majka ima 53 godine što je mnogo daleko od 18 godina.
Gledaj, 18 godina je doba kada po trenutnim propisima, pravilima i verovanjima postaješ punoletan tj. dovoljno odrastao da bi mogao da misliš svojom glavom i da odgovaraš za svoje postupke.
Zašto sumnjaš u sposobnost razmišljanja svoje majke i ujedno pokušavaš da joj nametneš svoju volju? Misliš li o sebi da si bolja od nje ili šta? Neću da zalazim u priču oko štetnosti pušenja nego me zanima zašto ti sebi daješ za pravo da nekome namećeš svoj način razmišljanja iako je očito da je ta tvoja majka starija od 18 godina, starija i od tebe same i činjenica je da te je rodila (ispravi me ako grešim) i ima sposobnost razumnog razmišljanja?
Ako ona već želi da uništava svoje zdravlje, zašto joj ti zabranjuješ?
Jedno su saveti koje SVI PUŠAČI ZNAJU NAPAMET bez toga da im neko od nepušača to govori a drugo je radikalan pristup problemu kakav ti imaš. Ti prosto zauzimaš takav stav da ona htela-ne-htela mora da se povinuje tvojim naredbama kao da je zamorče. Jeste zdravlje najbitnija stavka ali ipak, živeti zdrav život a stalno se odricati zadovoljstava zarad zdravlja vodi u veoma loš kvalitet života gde kasnije zdravlje gubi cenu jer nema svrhu. Takav stav koji velika većina nepušača zauzima je veoma sličan stavu viteza krstaša koji su išli u pohode na svetu zemlju i ubijali "nevernike" tvrdeći da su baš oni ti koji imaju ispravno razmišljanje.
Imao sam prilike da vidim veoma velik broj lekara. Lekara kojima sama struka nalaže savetovanje ljudi oko toga koje parametre moraju da ispoštuju da bi vodili zdrav i dug život i gle čuda, velika većina njih ima žute prste. Zašto vodiš brigu o tome šta bi drugi trebali da rade? Otkud ti znaš želi li ona to? Misliš li da ona sama ne zna da je to štetno? Pusti je da radi kako želi jer nije sve u zdravlju. Zašto ne kreneš od sebe? Zašto toj majci ne učiniš lepši i ugodniji život nečim što je u tvojoj moći i ostaviš je da sama odluči kako će voditi svoj život? Mislim da bi samim tim što bi prestala da se ponašaš robovlasnički prema njoj bila dovoljna usluga. To što se ona smejala i trudila oko tebe celim periodom tvog odrastanja ne mora da znači da ona mora da bude tvoj rob. Rob tvoje misli i tvojih želja. Razmisli, ta tvoja majka je isto bila devojka kao i ti. Isto je imala želje i snove. Želje koje je stavila u drugi plan zarad odgajanja tebe. Vreme je da prestaneš da je tlačiš i da se ponašaš prema njoj kao prema robu ili da joj ostaviš bar malo prostora za samovolju. Zašto je prosto ne pitaš ŽELI LI ONA UOPŠTE DA PRESTANE? Porazgovaraj sa njoj ali malo duže na tu temu i verujem da ćeš makar sa minimalcom inteligencije (nadam se da makar toliko imaš) moći da razaznaš jel ona uopšte raspoložena da ostavi pušenje. Ako prekida priču onda neće da ti da tačan odgovor jer se boji da je ti ne shvatiš loše pa izbegava odgovor. Nemoj misliti da je ovaj moj post usmeren kao napad na tebe. Jednostavno, velika većina ljudi se ponaša samoživo pa razmišlja samo o svojim minijaturnim planovima u glavi bez razmišljanja o tome šta su želje i planovi druge strane. Ucenu ti mnogi koliko vidim preporučuju jer i na njih same ucena jedino uspeva.
Pušač sam. Nikoga nisam nikada terao da počne da puši a veoma velik broj vas nepušača mi je pokušalo da objasni zašto treba da prekinem. Nisam ih poslušao jer se kosi sa mojim stavovima i prosto isključim uši kada su takve teme u opticaju. Treba se pomiriti sa tim da možda neko ima drugačije mišljenje od tebe. Tebi ako se ne sviđa užitak duvanskog dima onda nemoj pušiti, to je tvoja stvar a ostalima ostavi mogućnost da rade šta žele pa makar na svoju štetu. Budi egoista ali sve do te mere da ne ugrožavaš tuđu slobodu.
Moj ćale pušio sigurno 30 godina i nikako nije mogao, tj. nije hteo da batali iako je 15 godina srčani bolesnik. A onda pre 3-4 godine morao da operiše bruh i batalio nedelju dana pre operacije da ne bi kašljao u bolnici, bilo bi mu neprijatno. Posle kad video koliko mu je bolje bez cigara batalio skroz. Sve je to mentalna igra, treba samo neki povod da natera čoveka da shvati da mu to i nije toliko neophodno u životu kao što misli.
Jebote ljudi, čitate li vi sopstvene postove? Kakve kurčeve emotivne ucene ili ucene bilo kog tipa, šta je bre sa vama? Smorka ne bih da ti rušim Sneška, ali ako tvoja majka ne želi da prekine sa cigarama, možeš do sutra da isprobavaš emotivne ucene, suze i ne znam šta sve još. Jednostavno neće upaliti.
Sve se svodi na jednu stvar - ili imaš želju i volju, kao i dovoljno čvrst karakter da batališ cigare ili nemaš. Ništa drugo ne pomaže, sve se svodi na to da li si u glavi raščistio šta želiš. Ovo ti je napisao pušač koji za 11 godina konzumiranja cigara nikad nije ni pomislio da ih ostavi jer jednostavno nema želju da to uradi. A da sam uprkos nedostatku želje pokušao, ne bih uspeo jer nisam iskreno bio za to. Toliko je jednostavno.
То што њена мајка има 'другачије' мишљење о томе не значи да је то мишљење исправно и да она треба да се повинује томе и да ћути.
Једноставно не жели да гледа мајку како кашље и како сама себе уништава, то можда дјелује наивно, али није....
Никад не знаш кад рак плућа може да се створи, а највећи узрочници тумора су храна па пушење, па онда све остало након тога....
Немој ми рећ' да би ти волио да ти се мајка нпр трује нечим итд....
Капирам ја да немаш потребу да је одбијеш од тога, исто као што ја мојој никад нисам рекао да престане, сама је додуше престала, прије мене, није ми говорила да престанем него сам и ја сам престао, независно од ње јер ми је сама куповала цигаре док сам пушио...
Све у свему, што не би бринула о својој мајци и покушала да је наговори да престане да пуши?
У томе нема ништа лоше.
Da. Treba ti neki podsticaj ali ne tuđe naređenje upakovano u slatke i lepe reči.
Jebote ljudi, čitate li vi sopstvene postove? Kakve kurčeve emotivne ucene ili ucene bilo kog tipa, šta je bre sa vama? Smorka ne bih da ti rušim Sneška, ali ako tvoja majka ne želi da prekine sa cigarama, možeš do sutra da isprobavaš emotivne ucene, suze i ne znam šta sve još. Jednostavno neće upaliti.
Sve se svodi na jednu stvar - ili imaš želju i volju, kao i dovoljno čvrst karakter da batališ cigare ili nemaš. Ništa drugo ne pomaže, sve se svodi na to da li si u glavi raščistio šta želiš. Ovo ti je napisao pušač koji za 11 godina konzumiranja cigara nikad nije ni pomislio da ih ostavi jer jednostavno nema želju da to uradi. A da sam uprkos nedostatku želje pokušao, ne bih uspeo jer nisam iskreno bio za to. Toliko je jednostavno.
Сипмл ез дет.
Једноставно не жели да гледа мајку како кашље и како сама себе уништава, то можда дјелује наивно, али није....
Никад не знаш кад рак плућа може да се створи, а највећи узрочници тумора су храна па пушење, па онда све остало након тога....
Napisah već
Sunce vam jebem! Vi lečeni pušači ste gora govna od ovih nevinih nepušača.
http://i.imgflip.com/51s5.jpg
Хахаххахаха а није, брате, али погледај реално, штетиш здрављу пушењем.... Ја сам обожавао цигаре, али кад могу без њих, може свако...
Што је лоше у томе што оћеш да помогнеш некоме? :)
Баш сам данас река' ако бих икад запалио цигар поново тј кад бих се зајеба' и пропушио опет, пушио бих крџу јер је много мање штетна.
NEMOJ!
NEMOJ!
NEMOJ MI SAMO TU VAŠU O ZDRAVLJU! PREKLINJEM TE!
U OVOM MOMENTU BI IMALA ISTI UTICAJ KAO SVETA VODICA NA VAMPIRA!
Ne pušiš? Lepo zbog tebe. Drago mi je. DOSTA
Чудних људи ође има :)
Сад би ме ти убиједио да је боље да пушим и даље :)