Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!
Biznisblog · 26. Decembar 2007.
9 puta bilo koji celi broj u konačnom zbiru cifara dobijenog rezultata uvek daje 9.
Primer:
1569 x 9 = 14121
1+4+1+2+1 = 9
Magični broj?
Pa sa jabukama nato probaj objasniti, kupi 5 jabuka i reci joj da ih stavi u parove, ona će staviti dva para jabuka i gledaće u onu 5 jabuku, neće znati šta sa njom, ti joj kažeš "e vidiš mala to ti je taj ostatak, znači broj 5 nije paran broj jer ima jednu jabuku koja ne može da se upari" i onda joj metiš još jednu jabuku i kažeš "eto vidiš sad se i ona može upariti i nema ostatka sa 6 jabuka"... Ako ni to ne skonta onda jbg, nek ide u bravare.
Evo malo rekreativno, da čujem koju pametnu. :)
Ili nek proba ovo sve sa lubenicama...
Znači, od broja 4565434 gledaš da li je 34 djeljivo sa 4. Kapiraš? :)
Ahhahahahha, ja ladno to pogrešno protumačila, sreća pa me poslužilo. lololololo
Primer:
1569 x 9 = 14121
1+4+1+2+1 = 9
Magični broj?
Sol Robeson: As soon as you discard scientific rigor, you're no longer a mathematician, you're a numerologist.
Nato, nije upravu... Jer je i 152, i 252 i 352... deljivi sa 4!!
Još i trošku da se izlaže... :)
Jabuke ili lubenice, odlučite se sad! Ili se konsultujte sa učiteljicom, šta ako ona bude koristila narandže?
Neka pobjegne s časa dok mi ne riješimo misteriju.
Eto, Čampi je objasnio, gledaš te dve poslednje cifre kao zaseban broj. Ako je taj dvocifren broj deljiv sa četiri, onda je i ceo broj deljiv sa četiri. xD
123453252 je deljivo sa 4, jer su poslednje dve cifre 52 i 52 je deljivo sa 4. xD
Taj rad, Smorko. Hoćeš mi biti asistentica? :p
nadam se da ste svjesni da je još 10 ljudi prije vas to ISTO napisalo, čisto da se ne zagubi :D
edit: bruce najbolje objasnio, sa sve primjerima
Sve trčim, Čampi, hahahahahahahahahhahah, bre, već tri godine živim u zabludi (mada mi posle prijemnog digitron bio omogućen, pa zakržljah ponovo), a da jebeno ne primetim 52-jku, jebem joj mater da joj jebem. :D
Pa mora dijete utvrditi gradivo.
Kaže da joj je jasno, mada mislim da samo želi da nas se otarasi i da konačno ode na spavanje :)))
Probali smo sa kivijem :)
Jadno to dete pored nas ovak'ih. xD
Vidro, ako budeš pažljivije čitala, vidjećeš da nije isto. To je ono što maloga muči... :)
Dijete ode spavati, a šta ćemo mi, mozgati svunoć?
poslije onog bruceovog objašnjenja nije bilo potrebe pisati išta, ne pravi se pametan, dječače :)