Разноразно питање

1. dobio neki umešani kokain od preko pa hoće da ga izvuče iz te smeše.
    Sram te bilo, ovde si našo kokain da švercuješ!
    HAPSI KURIRU

2. zeleo bih da znam zasto je moja definicija pod nazivom "Masna metalika", koju sam pisao 20 minuta, obrisana u rekordnom roku?

nemoj samo nase ruku dic'.

3. e ljudi dragi, pišem CV, i duduk sam za to
    ako neko ima svoj CV urađen, ajd nek mi baci na pvt, samo da se malo orijentišem, stvarno neću zloupotrebljavati, samo hoću da svoj što bolje napišem
    (po mogućnosti da je na srpskom)
    hvala unaprijed.

4. makarone, ajd, života ti, prekini da smaraš više.
    to što te ljudi ne registruju kad si na originalnom, ne znači da ćeš ovako privući više pažnje, samo si jako dosadan.

5. Mala Vidra
    e ljudi dragi, pišem CV, i duduk sam za to
    ako neko ima svoj CV urađen, ajd nek mi baci na pvt, samo da se malo orijentišem, stvarno neću zloupotrebljavati, samo hoću da svoj što bolje napišem
    (po mogućnosti da je na srpskom)
    hvala unaprijed.

6. https://www.google.com/search?q=primer+cv&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=hr&client=safari
    Ne znam dal sam ti pomogao, nisam pregledao rezultate mozes i da trazis i primer cv na srpskom.

7. jel ima neki sajt za prodaju garderobe, a da nije usrani kupujem prodajem? i da nije samo sportska odeca nego i malo fensi elegantnije stvari

8. Misliš na polovnu garderobu?

9. Nema. Kad neko jednom kupi neku fensi elegantnu stvar, onda je ne prodaje, čuva za svadbe, krštenja i daleko bilo sahrane.

10. 1. Na osnovu promene pH i polarnosti opisati koja metoda je napogodnija za razdvajanje supstanci iz sledece smese.
    a)50% kokain-hidrohlorida i 50% supstance nerastvorne u vodi
    b)50% kokaina i 50% supstance nerastvorne u vodi
    2. Koju metodu izolovanja supstance treba primeniti u slucaju:
    50% kokaina I 50% supstance rastvorljive u vodi
    50% kokaina I 50% cvrste supstance nerastvorne u vodi

3. Koju metodu primeniti za razdvajanje
    a) kokain hidrohlorida i cvrste supstance
    b) kokaina i cvrste supstance

Pretpostaviću da iz smeša hoćeš da izoluješ kokain.
    Kokain sam u prirodnom obliku je slabo-bazna supstanca (zato što ima azot sa slobodnim elektronskim parom u strukturi, kao i svi alkaloidi, na nekom mestu u sebi), i kao takav se ne rastvara u vodi, već u nepolarnim rastvaračima (etar npr.). Kada izreaguje sa kiselinom, nastaje so (npr. kokain-hidrohlorid) koja ima jonsku vezu, a samim tim je i više polarna supstanca koja se rastvara u vodi.

a) Ovde ti je kokain u vidu soli, tako da se on rastvara u vodi. Znači dodaješ vodu, kokain će se u vodi rastvoriti, a ovih 50 odsto nerastvorne supstance će zaostati (neće preći u vodenu fazu). Ph sredine MORA da ostane blago kiseo (jer u slučaju da dodaš bazu, ona bi kao gotovo uvek jača od bilo koje baze alkaloida istisnula kokain iz svoje soli (kokain-hidrohlorida) i onda bi on bio u svom osnovnom obliku nerastvoran u vodi- prešao bi ponovo u kokain i ne bi mogao da ga izvučeš vodom).

Ukratko: pH sredine- slabo kiseo
    kokain-hidrohlorid izoluješ blago zakišeljenim vodenim rastvorom (na primer vodeni rastvor razblažene hlorovodonične kiseline)

Ako te.... Zanima (čisto onako akademski) kako da taj kokain dodatno prečistiš, može i to. Znači sada imaš vodeni rastvor kokain-hidrohlorida. Otpisao si tu supstancu što se ne rastvara u vodi, ali sve nečistoće koje su kao i kokain-hidrohlorid polarne (rastvorljive u vodi) su takođe prešle u vodeni rastvor. Zato sada zaalkališeš sredinu (u vodu dodaš neku slabiju bazu, tipa sode bikarbone (u kućnim uslovima, jelte), i onda će ona istisnuti kokain iz kokain hidrohlorida. Taj kokain će u vodenoj fazi sada biti nerastvoran, i onda će se iskristalisati na dnu posude (odatle možeš da ga izoluješ tako što ćeš otfiltrirati rastvor recimo kroz gazu)

b) E ovde ti je fora da su i kokain i ta supstanca oboje nerastvorni u vodi. Zato doliješ vode, ali onda blago zakiseliš sredinu (na primer razblažena hlorovodonična kiselina) da bi kokain preveo u so koja se rastvara u vodi. Kokain-so će preći u vodenu fazu (rastvoriće se u njoj), a ona supstanca će zaostati. Nakon toga, odvojiš taj vodeni rastvor kokain-soli i onda dodaš neku slabu bazu, npr. sodu bikarbonu, i ona će opet istisnuti kokain iz kokain-soli i kokain će ti se iskristalisati na dnu posude jer se ne rastvara u vodi. Opet kristale možeš filtracijom kroz gazu i slično da odvojiš.

Znači opet koristiš razblaženi vodeni rastvor neke kiseline.

2) a) Najpre malko zaalkališeš sredinu dodatkom vodenog rastvora natrijum- karbonata (čisto da budeš siguran da je sav kokain ostao u obliku baze), onda dodaš etar, kokain će ti preći u etar, ova druga supstanca će zaostati u vodenom rastvoru natrijum-karbonata.

Ovo za čvrste supstance, nisam sigurna da baš kontam šta tačno si hteo da pitaš. Mislim da mi treba malo više informacija, ali mogu da probam, ako se na to odnosi.
    b) 50% kokaina I 50% cvrste supstance nerastvorne u vodi
    Znači prvo dodaš neki etar ili hloroform (da se i kokain i ta čvrsta supstanca rastvore u njemu). Moguće da tu treba neko blago zagrevanje da bi sve to brže išlo (nisi mi rekao da li se ta čvrsta supstanca rastvara u nepolarnim rastvaračima ili se ni u čemu ne rastvara). Onda dodaš u to vodeni rastvor neke razblažene kiseline i to sve polako mućkaš, polako da kad završiš mućkanje, imaš jasno odvojena dva sloja tečnosti, a ne emulziju, jer onda mož' sve da baciš u đubre (radi se u levku za odvajanje). Pojaviće se dve faze (dva sloja tečnosti) koje se ne mešaju. Ako si koristio etar, etar će ti biti gornja faza, a voda donja. U slučaju hloroforma obrnuto. Kokain će reagovati sa razblaženom kiselinom iz vodene faze (nastaće kokain-hidrohlorid), koji će preći u vodenu fazu. Znači fora je da u oba slučaja čuvaš vodenu fazu, a bacaš onu organsku (ako si koristio etar, onda je voda donji sloj tečnosti, jer je etar lakši od vode, znači taj sloj sačuvaš, pa odatle ponovo prekristališeš kokain, a onaj etarski sloj baciš), ako si koristio hloroform onda je voda gornji sloj (jer je voda lakša od hloroforma).

Ovo poslednje kakva je supstanca, se rastvara u nečemu, ništa mi nisi napisao, mrzi me da se mlatim, Džesi Pinkmene.

11. Don't get any ideas. :)

12. А ја сутра стрепим да не добијем чопа ако ме прозове хемију.

13. Smorka, sunce ti, tebi treba zabraniti pristup laboratoriji. Ima nešto da smućkaš, sve da nas pobiješ.

14. Svaka čast Smorka! Poštovanje!