Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.
Status Magazin · April 2009.
не могу да гледам ништа тамо на филмовизији и искаче ми неки кодек пак да треба да га инсталирам, а неам појма да л је нека вирушчина или шта већ
је л ради вама?
Viruščina. Nisam ni ja mogao da gledam. Traži neki drugi sajt, pun ih je internAt.
Ej zna neko gde je Meša kačio onu sliku Pohana tikvica - not even once ?
Kokain sam u prirodnom obliku je slabo-bazna supstanca (zato što ima azot sa slobodnim elektronskim parom u strukturi, kao i svi alkaloidi, na nekom mestu u sebi), i kao takav se ne rastvara u vodi, već u nepolarnim rastvaračima (etar npr.). Kada izreaguje sa kiselinom, nastaje so (npr. kokain-hidrohlorid) koja ima jonsku vezu, a samim tim je i više polarna supstanca koja se rastvara u vodi.
a) Ovde ti je kokain u vidu soli, tako da se on rastvara u vodi. Znači dodaješ vodu, kokain će se u vodi rastvoriti, a ovih 50 odsto nerastvorne supstance će zaostati (neće preći u vodenu fazu). Ph sredine MORA da ostane blago kiseo (jer u slučaju da dodaš bazu, ona bi kao gotovo uvek jača od bilo koje baze alkaloida istisnula kokain iz svoje soli (kokain-hidrohlorida) i onda bi on bio u svom osnovnom obliku nerastvoran u vodi- prešao bi ponovo u kokain i ne bi mogao da ga izvučeš vodom).
Ukratko: pH sredine- slabo kiseo
kokain-hidrohlorid izoluješ blago zakišeljenim vodenim rastvorom (na primer vodeni rastvor razblažene hlorovodonične kiseline)
Ako te.... Zanima (čisto onako akademski) kako da taj kokain dodatno prečistiš, može i to. Znači sada imaš vodeni rastvor kokain-hidrohlorida. Otpisao si tu supstancu što se ne rastvara u vodi, ali sve nečistoće koje su kao i kokain-hidrohlorid polarne (rastvorljive u vodi) su takođe prešle u vodeni rastvor. Zato sada zaalkališeš sredinu (u vodu dodaš neku slabiju bazu, tipa sode bikarbone (u kućnim uslovima, jelte), i onda će ona istisnuti kokain iz kokain hidrohlorida. Taj kokain će u vodenoj fazi sada biti nerastvoran, i onda će se iskristalisati na dnu posude (odatle možeš da ga izoluješ tako što ćeš otfiltrirati rastvor recimo kroz gazu)
b) E ovde ti je fora da su i kokain i ta supstanca oboje nerastvorni u vodi. Zato doliješ vode, ali onda blago zakiseliš sredinu (na primer razblažena hlorovodonična kiselina) da bi kokain preveo u so koja se rastvara u vodi. Kokain-so će preći u vodenu fazu (rastvoriće se u njoj), a ona supstanca će zaostati. Nakon toga, odvojiš taj vodeni rastvor kokain-soli i onda dodaš neku slabu bazu, npr. sodu bikarbonu, i ona će opet istisnuti kokain iz kokain-soli i kokain će ti se iskristalisati na dnu posude jer se ne rastvara u vodi. Opet kristale možeš filtracijom kroz gazu i slično da odvojiš.
Znači opet koristiš razblaženi vodeni rastvor neke kiseline.
2) a) Najpre malko zaalkališeš sredinu dodatkom vodenog rastvora natrijum- karbonata (čisto da budeš siguran da je sav kokain ostao u obliku baze), onda dodaš etar, kokain će ti preći u etar, ova druga supstanca će zaostati u vodenom rastvoru natrijum-karbonata.
Ovo za čvrste supstance, nisam sigurna da baš kontam šta tačno si hteo da pitaš. Mislim da mi treba malo više informacija, ali mogu da probam, ako se na to odnosi.
b) 50% kokaina I 50% cvrste supstance nerastvorne u vodi
Znači prvo dodaš neki etar ili hloroform (da se i kokain i ta čvrsta supstanca rastvore u njemu). Moguće da tu treba neko blago zagrevanje da bi sve to brže išlo (nisi mi rekao da li se ta čvrsta supstanca rastvara u nepolarnim rastvaračima ili se ni u čemu ne rastvara). Onda dodaš u to vodeni rastvor neke razblažene kiseline i to sve polako mućkaš, polako da kad završiš mućkanje, imaš jasno odvojena dva sloja tečnosti, a ne emulziju, jer onda mož' sve da baciš u đubre (radi se u levku za odvajanje). Pojaviće se dve faze (dva sloja tečnosti) koje se ne mešaju. Ako si koristio etar, etar će ti biti gornja faza, a voda donja. U slučaju hloroforma obrnuto. Kokain će reagovati sa razblaženom kiselinom iz vodene faze (nastaće kokain-hidrohlorid), koji će preći u vodenu fazu. Znači fora je da u oba slučaja čuvaš vodenu fazu, a bacaš onu organsku (ako si koristio etar, onda je voda donji sloj tečnosti, jer je etar lakši od vode, znači taj sloj sačuvaš, pa odatle ponovo prekristališeš kokain, a onaj etarski sloj baciš), ako si koristio hloroform onda je voda gornji sloj (jer je voda lakša od hloroforma).
Ovo poslednje kakva je supstanca, se rastvara u nečemu, ništa mi nisi napisao, mrzi me da se mlatim, Džesi Pinkmene.
Tek sad uviđam koliko sam glup.
TOI-TOI-TOI-TOI
http://vukajlija.com/forum/teme/20068-podijeli-sa-vukajlijasima?strana=1031#post_2687931
Hvala Mešo, legendo! :)
Što samo mene u kancelariji pecka struja kad se dohvatim da otvorim prozor?
Ne fataš se za radijator.
Ne, stvarno. Već me nervira.
Pa kaci naelektrisana. Sta si obukla?
Edit: Ovo nije bilo u "What'cha wearing? wink wink" fazonu.
Htedoh reci, meni se isto desava kada nosim kaput.
Ali nema veze šta obučem, to mi je svaki dan.
A i danas konkretno imam farmerke i teksas košulju, znači ništa vuneno.
A pa onda ne znam. Najlonke?
Noup. Čarape sam skinula kad smo ušli u plus pet.
Previše razmišljaš.
Dajte nešto za depresiju. Nije za mene nego za moj dupli.
Flunirin, ili fluoksetin, to moraš da piješ u kontinuitetu bar nedelju-dve da bi postigao koncentraciju u krvi. To je isti sastav kao onaj američki prozak. A za kratkotrajno ublažavanje simptoma, ako je neka anksioznost u pitanju, uzmi ksalol ili rivotril. Ali nisam siguran da se to kod vas isto zove kao kod nas.
Anksioznost nije u pitanju, subjekat jede, krka, buca. A šta, to piješ dvije nedelje i miran si kolko, godinu dana?
Хахаха, царе.
Ne, već počinje da deluje posle toliko, otkloni ti mrak iz duše i gledaš nekako pozitivnije na život. A u zavisnosti da li je akutna ili hronična depresija, možeš da piješ to najkraće tri meseca, a možeš i dok si živ. Uglavnom, sranje. Poštenije obesiti se ako zaglaviš na to za stalno.
Permutovah anksioznost sa anoreksijom. :) A anksioznost je u pitanju, sad viđoh simptome na Vikipediju. Ako je tako Valdemare onda jebeš hemiju, ionako ću uskoro morat da promijenim navike, pretpostavljam da će se mać samo od sebe. :)
Znam ja što mi je, moderatori me nerviraju...