Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.
Status Magazin · April 2009.
Znam da neću crć, al ne želim da je imam u sebe, tako sam jednom povratio jedno 20 žvaka kad sam bio pjan, a bile su mi u organizmu podosta vremena, a žvaka je najobičnija guma, tijelo ne može da je svari.
Probaću ovo ti što reče ako ko ne uleti s malo manje bljak predlogom.
Лололололо, кизо, кизо... Опет тролујеш! х)))
Jesu li Turci za vreme vladavina nad nama palili crkve i koliko azurno? Ima li nekih linkova, tekstova ili nesto na netu na temu toga?
Jok, dolazili da se priceste. Oni su sa crkava skidali krov, pa topili da prave municiju.
A si mi objasnio :)
Nisu koliko smo mi njima u Bosni džamija devedesetih...
Znam da se dosta palilo dzamija kacmo dobili nezavisnost pre 150 dina, u Beogradu najvise, al za to nisam cuo. :)
Ma cudno mi to sto imamo tolilo crkava iz doba Nemanjica, a da nam oni nisu palili. A zelili da nas poturce.
Pa i kad zapališ neku građevinu, zidovi ostanu...posle se obnovi.
Retke su stare crkve(ili manastiri) u Srbiji koje baš nikada nisu bile zapustele, popaljene ili sl...
Mislim i da ne postoje takve, a srednjevekovne.
Sve je to paljeno ko zna koliko puta pa obnavljano. Nisu Turci toliko bili tolerantni da su dozvoljavali da neko slobodno vrsi neke verske rituale, a da nisu islamski. Oni do 19 veka nisu dozvoljavali zvona na crkvi. Odatle onaj nacin udaranja cekicem u dasku koji se i danas praktikuje kao poziv na molitvu.
;(
kurde, ostane temelj i dimnjak, uglavnom.
Ne znam, meni sve to nesto smrdi. Moram da nadjem neki tekst il knjigu, pa da vidim tacno sta se tad zbivalo i sta su palili, posto se ne secam. :)
Pitaj Politikin zabavnik, oni obožavaju da pišu o tim stvarima, samo mojne ka JTU da ne pomisle da si zameten u snijegu.
;(
kurde, ostane temelj i dimnjak, uglavnom.
Zapanjila bi se koliko dobro znam šta ostaje posle...
Nego, mislio sam na crkve, bez nameštaja, greda(osim ponegde), koje umesto krova imaju kubeta...nema tu mnogo šta da gori.
Kameni zidovi deblji od metar, a zapaljiv je samo ikonostas, vrata i tako te stvari.
Palili su isključivo zbog odmazde, nekakve. Ukoliko je postojala potreba za tim, kontaš? Zasere neko nešto iz sela po principu sto za jednoga i tad se pali.
Jedino su one najveće, najznačajnije pretvarali u džamije, nisu rušili.
Islam je inače jako pragmatična religija i nije bilo potrebe za takvim vidom iživljavanja- paljenje radi paljenja.
Što bi palio ako mu može za bilo šta koristiti a korist je ili da drži pod kontrolom lokalni živalj ili da kasnije, eventualno iskoristi građevinu za svoje potrebe.
A knjige inače umeju da budu mnogo merodavne...piše ko kako oće i u šta veruje.
Petre Pan Pezose, ne okoliši nego reci da si mislio na opus Dena Brauna! Hajde, uvrijedi me!
Idi Kurde u Priboj, ili negde dole ima ih kolko ti dusa zeli :))
Aurora hvala, ma i kapirao sam da je nesto tako. Nisu oni bas zeleli da nas kolju po ceo dan, imali bi samo narod koji zeli revolucije.
Petre, pa odakle onda da saznas nesto, ako te zanima? Najbolje je kad te nesto zanima da se uopste ne opterecujes, ionako mogu da te slazu. :)
Dovoljno je što su spalili Savine mošti. To mu dođe k'o jedno 100 Gračanica.
I inače su pravoslavne pa bar troduplo gabaritno manje od katoličkih. Ni to ne kontam. Nabijemo se unutra jedni drugima, još nema grejanja, ni stolica....komfor- nula.
Pa jeste tako, zato ja ni ne idem u crkvu. :)