Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.
Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.
Наводно је (а ја верујем у то) Копола тај филм намеравао да назове "Крај Мајкла Корлеонеа", управо да би га дистанцирао од прва два, али је студио то сматрао комерцијалним самоубиством, те је њиховом интервенцијом филм објављен под називом "Кум три".
Кад сам то прочитао, више филм нисам посматрао на исти начин. Пре сам мислио да је пропаст, али га сад посматрам као "спин оф", и као такав ми се допада.
Укратко, кад причам о "Куму", мислим искључиво на први и други део, а кад говорим о трећем, то посебно нагласим.
Конкретно, други део књиге нема везе са другим делом филма. Зове се "Сицилијанац", смештен је за време избеглиштва Мајкла на Сицилију и прати једанаесте ликове. Трећи део писао је неки Американац и он представља директан наставак на први део књиге. Исти тај лик написао је и четврти део : http://en.wikipedia.org/wiki/The_Godfather%27s_Revenge.
Додуше, Пузо јесте учествовао у писању сенарија за сва три дела.
Што се тиче трећег филма, мени се не свиђа. Једноставно нисам уватио ни трунку оног шмека који имају прва два дела.
Сицилијанац је засебна књига и нема везе са Кумом. Књига је иначе доста добра и по њој је снимљен истоимени филм.
Pa ja ti o scenarijima i pricam... Knjiga nisam procitao... Niti imam namjeru... Mislim, citao sam od Puza Omertu, dobra je... ali ne zelim knjigom da pokvarim utisak o filmu :)
Обично се људи боје да ће филмом покварити утисак о књизи, ал’ аје. :)
Svaki put kad posgledam naslov ove teme učini mi se da vidim CUM III - i pitam se kakva su bila prva tri dela....
U trecem delu se ugusi od mnogo cumma xD
Mimi, istina je da ja nisam obican covjek :D Ali, po meni je Kum najbolji film svih vremena... kad bih procitao knjigu i vidio da je bolja od filma, razocarao bih se... tako da, bolje da ne citam :)
Ма, не мош то да поредиш. Филм је филм, књига је књига. Различити видови уметности. Јес да су обе наративне, ал раде то на другачији начин. Из истог разлога се не пореде, јебемлига, скулптура и слика, иако су обе ликовне уметности.
Pa vidis, ja mogu... Jedino sto je meni razlicito izmedju knjige i filma je to sto u knjizi sam stvaras sliku o likovima, radnji.... a u filmu je to nametnuto...
ne slazem se da je drugi deo razvodnjen...super je ! i ono na kubi, i ubistvo brata i svedocenje. kompletan film. treci je katastrofalan...od incesta do onog njakanja ispred opere.
"Sicilijanac" kao knjiga jeste spin-off originalnog Kuma jer epizodnu ulogu igra Majkl Korleone (u filmu ga nema). Inače ako se baš ložite na Puza i incest pročitajte "Porodicu"(o Bordžijama je).
e, iz koje godine je kum 3?
Iz 1990. čini mi se...Ma i treći deo je dobar,jedino što je u senci dva prethodna bolja dela.Ili ja mnogo gotivim ovu trilogiju pa nisam objektivan...