Никола Тесла

1. Vrlo moguće, ameri su to, samo mi sve te mitove doživljavamo vrlo emotivno, baš ih onako primamo k srcu i takoreći ih nacionalizujemo tj posrbljavamo, kapirajući dotičnog kao božju iskru (jer pobnogu tatko mu je bio seoski vrač pravoslavne veroispovesti), kao otelovljenje božje promisli u jednom ćaknutom srbinu, jer on na kraju krajeva nije bio od ovog sveta, bio je Džoni konektovan na onosvetsko...

patologija jebem ti sunce žarko da ti jebem

Заправо, ако изузмемо неке интернет-случајеве, једини такав "фринџ" лик којег сам видео је неки гост на једној емисији на БК пре неколико година који је покушао да мало зађе с ону страну знаности, али су га сви остали саговорници у старту сасекли (између осталих и садашњи ректор Београдског универзитета). Адр ден дет, нисам нешто приметио да је такво понашање распрострањено код нас.
    А судећи према ономе што је саам писао, не може се баш рећи да му није толико било битно што је Србин.

2. Хејзе, мислио сам: рођен на територији данашње Италије. А поенту си сам написао:

niti je mogao da bude Italijan jer tada takva kategorija nije ni postojala.

Да би тврдио да је Константинов отац био Србин, мораш доказати да су некадашњи Илири и данашњи Срби исти народ, за почетак. До тада можеш само спекулисати, у најбољем случају.

3. Pa bila je i ta tema i tu smo poprilicno raspravljali o tome, u svakom slucaju reci da on nikakve veze nema sa nama je besmisleno jer bi cak i po Nordijskoj skoli on ipak jednim delom smatran Srbinom jer se oni drze navoda da su izmisljeni Sloveni asimilovali starosedeoce, a u koje se ubrajao i Konstantinov otac pa samim tim i on sam.

4. Па нисам ја ни рекао да нема никакве везе са нама.
    Нисам још видео ниједног западног историчара који тврди да је Коле (или отац му) сматран Србином. Ако су Словени асимиловали староседеоце, то не значи да су и преци тих староседелаца примили народност освајача.
    Али, није то ни тема овде.

5. kao prvo, ne mogu da verujem da ste temu pretvorili u prepucavanje o tome čiji je tesla i da li je bio lud. to je potpuno besmisleno. ako imate neka znanja o njegovom radu, dajte te zanimljivosti, prepucavanja nisu zanimljiva.

daklem, ja teslu naprosto obožavam! i imam sledeće da podelim sa vama:

1. tesla je rođen u smiljanu, u lici, i moj deda je iz tog sela, i meni je moj deda lepo rekao da je tesla srbin, otac mu bio pravoslavni sveštenik i tu nema dalje rasprave. međutim, srbija kakva je sada bedna, onomad je bila još bednija, vladali su ljudi bez ikakve vizije (osim vizije o velikoj srbiji i krkanju i jebanju) i on je lepo otišao u ameriku, jer je jedino tamo mogao da nađe investitore.

2. bio je luuuudo zaljubljen u neku ribu, ali je ona bila udata za jednog od viđenijih njujorkera, i tesla nije teo tu mnogo da se petlja, pa joj se "divio iz daleka".

3. aparat za zemljotres je on smislio PROTIVU zemljotresa. ideja mu je bila da kad krene zemljotres, ti našteluješ taj aparat da odašilje neke frekfencije ili tako nešto koje bi stvarale vibracije u suprotnom smeru od onih koje stvara zemljotres, pa se tako ti potresi iznivelišu. najveći problem je bio kako na vreme provaliti da nailazi zemljotres i njegovuu jačinu kako bi se taj aparat na vreme naštelovao (ja ovo malo loše objašnjavam, jer sam totalni laik, ali razumete na šta mislim)

4. tesla je izmislio internet! ideja mu je bila da napravi neke uređaje preko kojih bi dobijao vesti, izveštaj sa berze i vreme, i još ponešto, ali je zamislio i da taj uređaj bude interaktivan, tj. da i ti preko njega možeš da šaljš upite. naravno, i to bi sve bilo bežično.

5. on je radio na uređaju bežičnog prenosa energije, ne struje. zatim bi se u domovima ljudi ta energija konvertovala u struju. za to je hteo da iskoristi prirodna energetska polja Zemlje. isprva su mu investitori obećali lovu, ali kada je on njima objasnio da ta struja ne bi morala da se naplaćuje ljudima jer je tooooliko ima, tj. bila bi besplatna, onda su se ovi usrali i povuklli kintu, jer "what's in it for us!?!?!?".

6. nije baš dokazano, ali istraživači i naučnici su prilično sigurni da je tesla razvio onaj "zrak smrti" i da je svakako bio umešan u onaj događaj u rusiji koji su okarakterisali kao pad meteora, samo ne mogu nikako da provale kako. ekplozija do koje je tamo došlo nije bila tipična, tj tragovi su išli ka cetru ekspozije a ne od nje, a sva okolna drveća su bila presečena pod pravim uglom. to niko živi ne ume da objasni.

7. spavao je samo 4 sata dnevno.

8. imao je fobiju od bakterija.

9. kada bi smislio neki patent, on bi prvo u svojoj glavi izveo sve testove i pokušao da zamisli kako bi svaki test tekao i koji su svi mogući problemi i šta bi sve pošlo naopako. zato je većina njegovih testova bila 100% uspešna već u prvom pokušaju.

10. svu svoju zaostavštinu je ostavio svom rođaku iz beograda, koji je otvorio muzej. priča se da je iz amerike sv uredno stiglo, svi spisi i patenti, osim jednog ormana. priča se da je taj orman maznula američka vlada, a šta je bio u njemu, možemo samo da nagađamo.

trenuno, u njegovom muzeju je izloženo svega 10% materijala koji je dobremljen iz amerike. ostatak trune i raspada se u podrumu muzeja. eto kako mi srbi vodimo brigu o tim nekim velikim srbima bez kojih danas svet ne bi bio to što jeste.

6. 3. aparat za zemljotres je on smislio PROTIVU zemljotresa. ideja mu je bila da kad krene zemljotres, ti našteluješ taj aparat da odašilje neke frekfencije ili tako nešto koje bi stvarale vibracije u suprotnom smeru od onih koje stvara zemljotres, pa se tako ti potresi iznivelišu. najveći problem je bio kako na vreme provaliti da nailazi zemljotres i njegovuu jačinu kako bi se taj aparat na vreme naštelovao

Nisam znao za ovo. Zanimljivo. :)

nije baš dokazano, ali istraživači i naučnici su prilično sigurni da je tesla razvio onaj "zrak smrti" i da je svakako bio umešan u onaj događaj u rusiji koji su okarakterisali kao pad meteora

Naprotiv, postoje mnogi dokazi. Ali je toranj koji je stvarao taj zrak uništen nakon njegove smrti.

7. spavao je samo 4 sata dnevno.

2 sata. Na svakih 6 sati po pola sata.

9. kada bi smislio neki patent, on bi prvo u svojoj izveo sve testove i pokušao da zamisli kako bi svaki test tekao i koji su svi mogući problemi i šta bi sve pošlo naopako. zato je većina njegovih testova bila 100% uspešna već u prvom pokušaju.

Pretpostavljam da si htela napisati "u glavi". :)
    Ima o tome reči u onom intervjuu, par stranica nazad.

7. 6. nije baš dokazano, ali istraživači i naučnici su prilično sigurni da je tesla razvio onaj "zrak smrti" i da je svakako bio umešan u onaj događaj u rusiji koji su okarakterisali kao pad meteora, samo ne mogu nikako da provale kako. ekplozija do koje je tamo došlo nije bila tipična, tj tragovi su išli ka cetru ekspozije a ne od nje, a sva okolna drveća su bila presečena pod pravim uglom. to niko živi ne ume da objasni.

А како је зрак стигао из Америке у Сибир?

Naprotiv, postoje mnogi dokazi. Ali je toranj koji je stvarao taj zrak uništen nakon njegove smrti.

Као на пример..?

8. Lemaja i ja sam svasta napisao o Tesli, ali nema smisla ignorisati neistine koji drugi pisu.
    Rekao si naime GM da Konstantin nema nikakve veze sa Srbima, a potom kazes kako su Sloveni asimilovali starosedeoce, a da nisu asimilovali njegovog oca.
    Asimilacije nije ni bilo jer je seoba izmisljena, ali cak i da teoretisemo i kazemo kako je seobe nekih tamo izmisljenih Slovena bilo opet bi dosli do zakljucka da su ti isti morali da asimiluju ili poubijaju lokalno stanovnistvo, kako ono drugo sigurno niti su bili u stanju da ucine, niti jesu ucinili ostaje nam ono prvo. Po toj teoriji mi imamo i Ilirske krvi (metafora, radi se o genetickom materijalu) jer su ih ti Sloveni asimilovali ne u smislu da su ih pojeli vec da su se sa njima zenili i udavali i radjali potomke, tako mi mozemo da zakljucimo da je geneticki gledano moj predak bio mozda neki Konstantinov rodjak, odnosno da ja imam njegovih gena.
    Naravno ovo sve je besmisleno teoretisanje jer seobe nikada nije ni bilo, ali u svakom slucaju cak i posmatrajuci opsteprihvacenu skolu misljenja ja sam dokazao da Konstantin ima veze sa Srbima, kada bi gledali realnu sliku i rekli da su u stvari ti Iliri nasi jedini preci (uz mali dodatak ostalih naroda) onda bi tek bilo besmisleno reci kako mi nikakve veze nemamo sa tim carem koga ja licno ne cenim jer je uveo hriscanstvo.

9. e da, u glavi, dodala sam.

gm, pričao onaj abramovič o tome, al ja nisam ukopčala. inače taj abramovič (rođeni brat one ludaje marine abramović, koju ti stefane mnogo voliš :P), godinama već istražuje teslin lik i delo, bio sto puta na tv-u i baš lepo priča o tesli, svašta nešto zanimljivo....

e da, i kad sam bila u muzeju (pre dve godine) saznala sam da je radio i na nekim avionima i da je hteo da napravi avion koji se diže s mesta, kao helikopter...

10. А како је зрак стигао из Америке у Сибир?

Transsibirskom železnicom.

Као на пример..?

Ima gomila emisija, spisa i dokumenata o tome. Videću sad šta mogu da nađem.

11. e da, haze videla sam šta si napisao, ono ko da sam ja pisala, al reko ajd da i ja napišem! :)))))

12. Tesla je najveći genije i čovek koji je ikad hodao kuglom zemaljskom. Kakvi Edisoni, kakvi Ajnštajni, kakve pičke materine. Odajem mu svaku moguću počast, i skidam sve moguće kape. Da ljudska rasa nije neizlečivo glupa, danas bi uživali u izobilju besplatne energije, jer osim bežične energije šuškalo se da je imao i nacrte elektrane koja se napaja na gromove. Moje lično mišljenje je da od njegovih patenata možda samo četvrtina dospela u javnost i u korišćenje, ako ne i manje. Tužna smo mi planeta i ne zaslužujemo genija kakav je on bio.

Jednostavno je bio toliko ispred svog vremena, da svet nije bio spreman da njegove talente upotrebi kako je on zamišljao, i kako veliki čovek i treba da zamišlja, za opšte dobro a ne za profit. Jer neko ko celog života radi i radi bez prestanka, i spava 4 sata dnevno zbog toga, ne radi to zbog profita i lične dobiti.

A što se tiče našeg odnosa prema Tesli u njegovom vremenu, peti primer ove definicije je sve rekao: http://vukajlija.com/svojatanje

13. pričao onaj abramovič o tome, al ja nisam ukopčala. inače taj abramovič (rođeni brat one ludaje marine abramović, koju ti stefane mnogo voliš :P),

Kako sam pročitao prezime, odmah sam pomislio na nju. :)

Donekle je u pravu, ali je spojio dva različita događaja. "Tunguska katastrofa" nema nikakve veze sa tim tornjem.

14. Зрак смрти? Хајте молим вас, немојте да се зајебавамо. Те приче, зрак смрти, телепорт, времеплов су за малу децу. Тиме само карикирате једног оваквог генија и правите од његовог дела будалаштину.

15. Лемајо, управо сам на тог Абрамовића мислио кад сам писао о оном на-рубу-знанственику на претходној страни. Дајте, људи... лик је опичен.
    http://www.n01a.org/

16. Те приче, зрак смрти, телепорт, времеплов су за малу децу.

Hoćeš da kažeš da i Tesla gun ne postoji? Koj kurac sam ja onda igrao Volfenštajn?

17. On je sam tvrdio da ga ima i nudio je nesto slicno Ruzveltu, ali ne bas taj zrak smrti koji moze sve da unisti vec jednu vrstu zraka koji moze da neutralise neprijateljske avione, kako je tada bio vec star Ruzvelt mu to nije uzeo za ozbiljno.

18. Zrak smrti je, po meni, preterano glup naziv za tako nešto. Ali verujem da je postojao.

On je sam tvrdio da ga ima i nudio je nesto slicno Ruzveltu, ali ne bas taj zrak smrti koji moze sve da unisti vec jednu vrstu zraka koji moze da neutralise neprijateljske avione, kako je tada bio vec star Ruzvelt mu to nije uzeo za ozbiljno.

Klip.

http://www.youtube.com/watch?v=Wjk_N2Ag9hE&feature=related

19. Хејз, да поновим: не можеш ретроактивно асимиловати мртве људе. Кад би Тимоти Бајфорд изјавио да је Србин, то би по тој логици значило да су Енглези Срби, пошто су му преци Енглези.