24.03.1999

1. Par minuta pre nego što su prve bombe roknule Beograd sam se lagano brijao, i oterao jednog kapetana iz PVO u pizdu materinu jer je urlao na mene što se brijem kad je uzbuna. Veče pre bombardovanja sam imao uzbunu(pešadija) a PVO je spavao, pa sam ladno mislio da sad drkaju njih a da je nama opušteno. Posle toga skontao da je uzbuna na nivou grada. Celu noć preblejao u šumi kraj jebenog RUPA 12 slušajući informacije sa terena. Sećam se te prve večeri face jednog preplašog uduvanog klinca koga je uhvatio stražar u šumi blizu našeg položaja uperivši u njega RUČNI RAKETNI BACAČ! Mislim da je mali mislio da je uleteo u gadan trip i da više duvati neće. Peti dan shvatio da je u Beogradu dosadno i tražio da dobrovoljno odem na Kosovo, al mi nisu dali jer su sa mojom klasom vojne akademije imali neke druge planove...Ne bih više o vojnim dešavanjima. 6. dan bombardovanja upoznao jednu malu sa kojom sam imao do sada najluđi seks u životu.Slučajno, blizu položaja. Ženska profesionalka. Bombardovali se svakih 2-3 dana kada sam napuštao položaje na par sati, i još dva meseca posle završetka rata.
    Ustopirai Indiru Radić koja me vozila jednom do Beograda, mada je nisam provalio , dok mi nije rekla ko je, jer ne slušam narodnjake.Svi mi nudili pljuge, u svakom džepu sam imao po paklu.
    12. dan Učestvovao u poteri za nekim katapultiranim pilotom. Tad prvi put naleteo na grupu Roma koja mi je tvrdila da nisu Romi nego Egipćani. Ne daj Bože da su ga oni navatali, jer su bili naoružani zarđalim noževima i vilama a neki matori je nosio pušku kremenjaču. Izgubio sam dvojicu starešina koje sam izuzetno cenio u životu. SLAVA IM.
    Prvi put u životu video tomahak a da nije na slici. Leteo. Ne bih voleo više da ga viđam. Bar ne tako kako sam ga tada video.Gledao uživo rušenje Avalskog tornja. Tužno. Naglas se drao i jebao im majku.
    Kad god sam na kratko dolazio kući, moji mi spremali omiljena jela. Doturali mi ponekad i na položaje. Jelo se fino!Sa par drugara stekao neraskidivo prijateljstvo. Hvala Bogu i dan danas traje.
    Prvi put uživo video SRPSKE PIJANE DOBROVOLJCE. Čak im vršio neku obuku. Greota što onda nisu postojale ovakve kamerice lako dostupne. Bili bi najgledaniji klipovi na youtubu.Na kraju bombardovanja sam plakao. Nisam verovao da se povlačimo sa Kosova i Metohije. Boli me to i dan danas i mučno mi je kad neko pomene da smo kao pobedili...

2. Пензос, народ ЈЕСТЕ победио, а државници су нам увалили НАТО курац у уста.

3. Nismo Doteru, nismo ispunili cilj-naš narod i dalje pati i mi smo ostali bez dela teritorije. 2000 Srba je pobijeno ili nestalo POSLE RATA.Dakle jesmo se dobro držali, al nismo pobedili...

4. Кад кажем народ, мислим на дух наш, који је несто тренутка предаје. Тада је народ изгубио, кад је био издат. То сам мислио.

5. Био сам клинац тада, али чини ми се да се нисам плашио тада. Преко дана бих се играо напољу, а преко ноћи бих спавао у подруму. Током тих 78 дана дао сам свој први кош, скинуо сам помоћне точкове са бицикла и научио велику колекцију псовки. Могао сам да се играм колико хоћу, али када би се чуле сирене, морао бих да журим кући.
    Моја мајка, буразер и ја седимо у малој собици у подруму. Ћале није кући, баба и деда гледају телевизију, а ја гледам дневник и Слобу и певам Авиону сломићу ти крила. Мислим да се моја мајка једино плашила због буразера, јер се он плашио граната када смо четири године раније морали да напустимо Крајину.
    А оно што ми је највише остало у сећању била је вест на дневнику како је бомба погодила кућу трогодишње Милице. И дан данас се сећам слике у новинама које су изашле сутрадан. Али највише ми је жао људи који су као избеглице из рата отишле на Косово, а онда су морали да оду и са Косова.

6. Tek bre sad vidim kolko sam mator, pola vas bilo klinci kad se ovo događalo...

7. Nisi jedini,Nidžo :))

Mi smo imali neku večerinku,pa čuli sirene,ali smo mislili da je to neka proba,test..
    Dok nismo ukjučili TV i skontali da je zaistinski..Baš sam se tada prepala i bila sam izbezumljena sve vreme dok je bombardovanje trajalo.
    Mada,moje mesto je "slepo crevo"-nije bilo interesantno kao meta..uf!

Ali,ne mogu da zaboravim totalna zamračenja-kad smo muž i ja seli u svoj "kec",mrkli mrak oko nas,mi delimo jedno zidarsko pivo,a na radiju (lokalnom) čova priča kako da zatapamo namirnice u mast da se ne bi pokvarile...užas.

8. bila u petom mesecu trudnoće,imala sreće...one koje su se porodile pre i za vreme nisu znale kud bi s detetom...moje uvek bilo samnom.
    sve shvatila kao zajebanciju,pročitala markesovih "100 godina samoće" i nosala vokmen,crveni,filipsov na ušima po ceo dan.NI JEDAN JEDINI PUT NISAM KROČILA NI U JEDNO SKLONIŠTE..klaustrofobija valjda,samo gajbi i na otvoren prostor,smejala se babama iz komšiluka što su bile bolje upućene u sve od bilo koje tajne službe...sve u svemu,nezaboravno iskustvo.

9. Penzioner
    Tek bre sad vidim kolko sam mator, pola vas bilo klinci kad se ovo događalo...

Rispekt generacijo ! :))) Ne daj se ...

Neko je tamo na onoj zaključanoj temi tražio podatke o gubicima NATO tokom bombardovanja ... Pronašao sam ih i oformio kežual pdf fajl od toga ...

Download here

P.S. podaci su na engleskom, ali verujem da nećete imati većih problema u prevodu ...

10. Evo još nešto (malo je duži tekst, ne zamer'te štogod) :

DEMANTOVANO OD STRANE NATO, ALI UZALUD:

04.05.1999. oko ponoci protivazdusna odbrana VJ je oborila NATO avion koji je ucestvovao u napadu na Bajinu Bastu.

Na RTS-u je objavljeno da su 07.05.1999 oborena dva neprijateljska NATO aviona. Blizih podataka nemamo, ali iz nezvanicnih izvora izgleda da je jedna od tih letelica oborena kod Nisa.
    Po izvestaju RTS-a u koji se bazira na zvanicnim izvestajima makedonskog ministarstva informacija u Makedoniji je pao jedan pododjeni NATO avion. Pilot se katapultirao i svedoci iz sela Izvor su ga videli kako bezi u sumu krijuci se od seljaka koji su krenuli da ga traze. Vrlo brzo su na lice mesta doletela dva NATO helikoptera koji su pilota izvukli i odveli iz sume.
    Po izjavama vise ocevidaca 15.05.1999. jedan NATO avion je srusen oko 11:15 casova iznad Padinske Skele Po izvestaju na http://www.inet.co.yu koji donosim sa malim zakasnjenjem Danski lovacki avion F-16 je pogodjen pre dva-tri dana kod Kursumlije. Avion je sa poremecenim radom motora i dimom iz repa aviona nestao u okolini Kopaonika. Takodje po izvestaju na http://www.inet.co.yu 17.05.1999. oboren je neprijateljski NATO avion koji je ucestvovao u napadu na Batajnicu.
    Po izvestajima sa http://www.inet.co.yu 22.05.1999. dva neprijateljska aviona su srusena. Jedan kod Rusnja, a drugi iznad Lipovice.
    Iznad Beograda je 23.05.1999. izmedju 00-02 casa po izjavama ocevidaca oboren jedan NATO avion ciji se pilot katapultirao. Izjava - "a policija je u rekordno kratkom vremenu blokirala sve prilazne puteve i onemogucila brojne beogradjane da ucestvuju u akciji 'spasavanja' (lincovanja?). Veliki broj ocevidaca potrvdjuje sledecu pricu: snazna explozija je osvetlila nebo u vreme najzesce aktivnosti PVO. Preciznu lokaciju cucete na briefingu NATO-a ( ja je ne odajem iz bezbednosnih razloga )".
    Po izvestajima RTS-a i http://www.inet.co.yu 23.05.1999. nad Leskovcem je oborena jedna neprijateljska letelica. Na nebu iznad grada je primecena velika eksplozija.
    Po izvestajima sa http://www.inet.co.yu 22.ili 23.05.1999. je iznad Nisa oboren jedan NATO avion.
    Bezpilotne letelice Letelice bez pilota cija je primarna namena spijuniranje i prikupljanje informacija. Koriste se da bi se stedeli pravi avioni i piloti. Steta, uvek je lepse oboriti avion sa pilotom pa narocito ako ga ulovimo. No, svaka bezpilotna letelica kosta 1-2 miliona dolara pa je to sasma lep ulov za nasu PVO. Do 26.03.1999. oborene su dve bezpilotne letelice, treca je dosla na red 29.03. 1999., cetvrta 07.04.1999 (slike mozete videti ovde). Za ove letelice se veruje da su sve pripadale americkoj armiji. Zatim se serija nastavlja, 12.04.1999 i 14.04.1999. oborene su nemacke izvidjacke letelice, a po najnovijim izvestajima pre dan-dva jos jedna nemacka spijunska letelica. Za sada 7 potvrdjenih je odlican uspeh nase PVO. Samo nastavite tako momci.

18.04.1999. potvrdjeno obaranje jos jedne bezpilotne letelice.

20.04.1999. kod sela Jegonovci u Makedoniji pala jos jedna nemacka bezpilotna letelica. Potvrdjeno slikom Makedonske televizije sa lica mesta. Slike srusene nemacke bezpilotne letelice mozete videti ovde.

Na RTS-u je objavljeno da je 07.05.1999 oborena neprijateljska beezpilotna letelica na teritoriji Kosova izmedju Bujanovca i Preseva.

Radio Beograd je u dnevniku 07.05.1999. objavio da je jos jedna neprijateljska bezpilotna letelica pala na teritoriju Makedonije.

Dana 13.05.1999. iznad Jugoslavije su oborene tri bezpilotne letelice NATO pakta. Prva je srusena nemacka (jos jedna:) letelica CL-289s Piver oko 12:00 kod sela Kokot banja na Kosovu, a druga za koju nisam utvrdio koja je na Mokroj Gori. Treca srusena letelica je americki Predator iz sastava 57 vinga 15 eskadrile. Sve je propraceno PREDIVNIM snimcima uzivo (koje mozete videti ovde) letelice kako pada na zemlju. Problemi za NATO sa bezpilotnim letelicama se nastavljaju. Sve vise ih gube i sve im je teze da dobiju podatke za bojista u realnom vremenu. Nastavlja se agonija NATO-a sa bezpilotnim izvidjackim letelicama. Da napomenem da svaka kosta oko 2 miliona dolara.

Dana 16.05.1999. iznad Kosova je srusena jos jedna nemacka spijunska letelica CL-289 Piver. Potvrdjeno slikom sa lica mesta.
    Dana 17.05.1999. iznad Pestera oborena je jos jedna bezpilotna letelica ciji tip na zalost nikako ne mogu da odredim. Vrlo cudna letelica, vidjam je vec drugi put. Moja pretpostavka je da je letelica preradjena krstareca raketa AGM-86 CALCM kojoj je dodata oprema za izvidjanje umesto bojeve glave. Doduse u tom slucaju letelica ne bi mogla da se vrati nazad, ali kao teorija za sada i ovo dobro zvuci. Ako saznam koja je letelica u potanju obavesticu vas. Naravno obaranje je potvrdjeno slikom sa lica mesta.
    Opet nasa PVO pravi pomor medju bezpilotnim letelicama agresora. Oko 16:45 casova jedna bezpilotna letelica je pala na podjucje sela Talinovci, a kasnije je oborena jos jedna bezpilotna letelica koja je po izvestajima RTS-a pala direktno u centar Urosevca.
    RTS javlja da je u toku dana nad podrucjem Kosova oborena jos jedna bezpilotna letelica. Bogami nas PVO se izvestio u obaranju ovakvih letelica. Ovo sto se desava zadnjih dana opet ce ostaviti NATO bez real-time podatka sa lica mesta. Ako nastavimo da ih rusimo ovim tempom vrlo skoro ce NATO imati akutni nedostatak bezpilotnih letelica.
    Opet Hunter. Koliko sam uhvatio od informacija, iznad sela Buca u opstini Gora je oborena jos jedna bezpilotna letelica Hunter. RTS je prikazao snimke ostataka Huntera ciji su se delovi rasuli u krugu od 200 metara. Ovo daje indikaciju da je Hunter oboren raketom zemlja-vazduh. Treba tako nastaviti. Ne mogu oni da prave bezpilotne letelice toliko brzo koliko mi mozemo da ih obaramo Samo tako PVO!
    Po izvestaju Makedonske televizije "A1", jedna bezpilotna NATO letelica je pala u blizini granicnog prelaza Blace u Makedoniji. Bezpilotnu letelicu su oborile snage nase PVO. NATO vojnici su odmah dosli na lice mesta i zurno odneli ostatke bezpilotne letelice, tako da tip letelice ne znamo.
    Novoz24.05.99..gif (1291 bytes) Po nezvanicnim izvorima iz RM, u toku 23.05.1999. Ratna Mornarica je oborila dve bezpilotne letelice.
    AH-64 Apache Leti iznad Jugoslavije u sastavu americke armije. Namenjen je za napade na ciljeve na zemlji. Maksimalna brzina mu je 293km/h, borbeni radijus dejstva oko 250km. Nosi rakete i top 30mm. Posadu cine dva pilota. 27.04.1999. helikopter AH-64 se srusio kod aerodroma u Tirani i zapalio. Po izvorima iz NATO dva pilota su spasena i nalaze se u bolnici. Nekoliko dana pre toga drugi AH-64 je morao prinudno da sleti na jedan italijanski aerodrom zbog mehanickih problema. Helikopter je ostao u Italiji.

Ono sto nisam hteo da objavim, ali posle objavljivanja i na sajtu http://members.xoom.com/ggromozeka/aviation/ odlucio sam da ipak informaciju koju imam vec sedam dana dam na uvid. Radi se o sledecem. Informacija je dobijena od prilicno pouzdanog privatnog izvora, a radi se o zarobljavanju helikoptera AH-64 od strane nase armije 25.04.1999.. Helikopter je leteo na izvidjackoj misiji ili u pratnji search&rescue tima da bi uleteo u zamku koju je postavilo tridesetak nasih vojnika naoruzanih sa portabl sistemima zemlja-vazduh Igla. Pitoti su se odmah predali jer sanse protiv 10-tak raketa ispaljenih u isto vreme apsolutno nisu imali. Tako da po toj informaciji imamo jedan AH-64 zarobljen. Ono sto Venik kaze u svom komentaru je i apsolutno moje misljenje. Da nije mozda helikopter koji je pao u Tirani dva dana kasnije upravo ovaj zarobljeni? Cudno je da se dva pilota odlicno osecaju i da im nije prakticno nista. Ako znamo da AH-64 nema sedista za izbacivanje i svaki pad teoretski mora rezultovati teskim povredama u cemu je stvar? Mozda u tome da su piloti dobro, nema sahrane nepostojecih mrtvaca, nisu povredjeni pa da ih se moze intervjuisati u bolnici i to je to. Dva coveka fale, ali su u akcijama i niko ne moze da dodje do njih. Slike koje pokazuju mesto pada AH-64 u Tirani su napokon prikazane, ali se drasticno razlikuju od onog sto je reporter sa lica mesta napisao par dana ranije. Cudno zar ne ...?

05.05.1999. jos jedan americki helikopter Apache se srusio 75 kilometara severno od Tirane. Posada je helikoptera je poginula. Helikopter je bio na trenaznom letu. Ovo je vec drugi Apache helikopter koji se srusio na trenaznom letu. Prosto je neverovatno da dva helikoptera padnu u roku od par dana. Ako uzmemo u obzir da ih voze najiskusnije posade u americkoj armiji. Jakoooo cudnovato. Mozda ima sve to neke veze sa napadom nasih aviona na aerodrom u Tirani. Za informacije kliknite ovde.
    Novoz23.05.99..gif (876 bytes) Dodatak na gornju informaciju. Po izvestaju neke nemacke televizije (ne mogu da zapatim te skracenice), a koja se poziva na tajne dokumente NATO-a deo kojih su prikazali AH-64 Apache koji je srusen 05.05.1999. godine je oborila nasa PVO. Vrlo, vrlo moguce, bilo je jako sumljivo da dva helikoptera padnu na trening letu.

HH-60G BlackHawk Primarna namena ovog helikoptera je izvrsenje search&rescue misija spasavanja oborenih pilota. Helikopteri ulaze u nasu teritoriju i pokusavaju da izvuku srusene pilote. Vise o njima na stranici
    tehnike spasavanja NATO pilota. Posada 2 + 12. 28.03.1999. je srusen prvi HH-60G sa dva pilota i 12 komandosa, a pao je u srpski deo bosne. Zatim je 29.04.1999. Sruseno jos 2 helikoptera HH-60G na teritoriji Srbije, nema informacija o poginulima. To je zvanicno sve sto se tice ovih helikoptera, ali ja licno sumnjam da ih ima sigurno jos srusenih. No sacekacemo zvanicne potvrde.

02.04.1999. posle obaranja F-16 u rejonu Sapca prijavljeno je mnogo letova spasilackih helikoptera. Po poluzvanicnim informacijama najmanje jedan spasilacki helikopter (po mojim procenama HH-60) je oboren.

CH53/53G PaweHawk Primarna namena ovog helikoptera je izvrsenje search&rescue misija spasavanja oborenih pilota. Helikopteri ulaze u nasu teritoriju i pokusavaju da izvuku srusene pilote. Vise o njima na stranici
    tehnike spasavanja NATO pilota. Posada 3 + 55. Po informacijama ruskog radija i nase televizije 03.04.1999. dva helikoptera su oborena 200 kilometara jugozapadno od Beograda. Takodje su bili u spasilackoj misiji potrage za pilotom oborenog aviona. Dva helikoptera su po informacijama nosila 58 vojnika i svi su poginuli. Bravo PVO. Takodje mislim da to nije pravo stanje stvari i da je jos koji oboren, ali sacekacemo neku zvanicniju informaciju. Nasa PVO je oborila ogroman broj raznoraznih projektila kojima su nas gadjali NATO agresori. Preko 200 Tomahawka i nekoliko stotina ostalih raketa je poruseno za ovi 50-tak dana. novo.jpg (1011 bytes)Ovde necu navoditi datume i brojke jer ne bi bilo svrhe, ali zelim da vam dam informacije koje su potekle iz stranih sredstava informisanja, a koje kazu ono sto NATO ne sme da prizna. Mnogi oboreni projektili ukljucujuci i "famozni" Tomahawk su pali na nasu teritoriju skoro potpuno neosteceni tako da su nasi strucnjaci za koje se misli (a to je cinjenica) da su jedni od najboljih u svetu vec uspeli da proniknu u tajne tih projektila tako da se veruje da vec sada Jugoslavija moze da replicira Tomahawk kao i jos neka oruzja iz arsenala NATO. Ovo je vrlo dobro jer vremenom mozemo da razvijemo oruzja "odvracanja" koja bi svakog potencijalnog agresora vec u startu zaustavila u pokusajima agresije. Slike nekih porusenih projektila mozete videti ovde.
    Totalno neproverene i nezvanicne vesti Ovde cemo objavljivati vesti koje dolaze od pojedinaca i to vecinom putem interneta. Tih vesti ima dosta, ali ovde cemo davati samo one vesti za koje mislimo da su dovoljno verodostojne ili koje su potvrdjene iz vise razlicitih izvora. 09:52 Na radio Novostima sam u vestima oko 06.00 cuo izjavu neke osobe iz ministarstva (ne secam se imena), koji je izmedju ostalog rekao: Da je nocas nad Beogradom oboreno 4 aviona od kojih je jedan namenski bombarder (B-52 ili B-1 ili B-2). Naglasio je da jos uvek utvrdjuju cinjenice.

Zvanicne izjave. Ovde cemo obraditi zvanicne izjave Jugoslovenske armije koje daju nadlezni organi VJ i vlade. 14.04.1999. predsednik Jugoslavije Slobodan Milosevic je u izjavi za list "Krasnaya Zvezda" rekao da je broj oborenih NATO aviona 36 uz 119 oborenih krstarecih raketa.

17.04.1999. u komentaru za RTS general Nebojsa Pavkovic komandant trece armije rekao je da je samo treca armija oborila: 16 aviona, 5 helikoptera, 4 bezpilotne letelice i 46 krstarecih raketa Tomahawk.

28.04.1999. komandant generastaba VJ general Dragoljub Ojdanic u izjavi za "Politiku" kaze da je do 28.04.1999. oboreno 46 aviona, 6 helikoptera, 8 bezpilotnih letelica i 182 Tomahawka. To su samo letelice koje su pale na teritoriju Jugoslavije.

29.04.1999. komandant RV i PVO general Spasoje Smiljanic je dao zvanicnu izjavu u kojoj se kaze da je nasa RV i PVO od 29.04.1999. oborila 30 aviona (od kojih 2 F-117A), 2 helikoptera, 2 bezpilotne letelice i 30 Tomahawka.

06.05.1999. Vice Admiral Milan Zec je dao intervju RTS-u u kome navodi da je mornarica do sada oborila 3 aviona, 1 bezpilotnu letelicu i 5 projektila. Takodje se navodi da je jedan avion ostecen, ali nije oboren.

Radio Beograd je 07.05.1999. izjavio da je list "Vojska" doneo tekst u kome se kaze da je NATO do sada izgubio oko 70 aviona i preko 200 krstarecih projektila. Informacija proverena i zaista se barata sa tom cifrom oborenih neprijateljskih aviona.
    U intervjuu grkcom dnevniku "Elefterotipija" datom 14.05.1999. savezni ministar odbrane Pavle Bulatovic je rekao da je vojska Jugoslavije do tog datuma oborila vise od 70 NATO aviona, veci broj helikoptera i bezpilotnih letelica, kao i preko 180 krstarecih raketa prenosi list "Vojska" u broju 23-24.

Po zvanicnim podacima koji datiraju od 28.04.1999. godine NATO gubici u tehnici (pokrivene samo letelice koje su pale na teritoriju Jugoslavije) bi izgledali ovako:
    46 aviona svaki kosta od 15 - 25 miliona $, sto je prosek od 20 miliona $ 46 = 920,000,000 miliona $
    6 helikoptera svaki kosta od 10 - 25 miliona $, sto je prosek od 15 miliona $
    6 = 90,000,000 miliona $
    8 bezpilotnih letelica svaki kosta od 1 - 2 miliona $, sto je prosek od 1,5 miliona $ 8 = 12,000,000 miliona $
    182 rakete Tomahawk svaka kosta oko 1,400,000 milion $, sto je 1,400,000$
    182 = 254,000,000 miliona $
    Ukupno sve izgubljene letelice i rakete kostaju oko 1,276,000,000 (milijardu i dvesta+ miliona $)

11. Да се човек запита шта би остало од НАТО авијације да их нисмо присилили на Кумановски споразум.

12. Да се човек запита шта би остало од НАТО авијације да их нисмо присилили на Кумановски споразум.

GM, svi ovi podaci preneti su sa drugih sajtova ... znači, prodajem ko Cigo - po nabavnoj :))) ... a da su imali malo više gubitaka nego što se sami sebi usuđuju da priznaju - imali su ... daleko od toga da smo im rasturili senfaru, ama smo ih dobro potprašili :)))

13. Знаш какве све информације настају "преношењем са других сајтова"? :)

46 авиона. И то само они оборени на наше тло. И то само до 28. априла. Да су бар неку меру имали...

14. ameri su rekli da smo im srušili samo jedan F4 fantom, jedan f18 i F117 :D

15. Наша немогућност да нађемо посмртне остатке осталих 43+ авиона им умногоме олакшава то.

16. Сећам се тог дана, није било нешто превише напето, али морам да оценим са ове дистанце, да и поред тога што сам пратио детаљно политичку ситуацију и све, ипак нисам могао лепо да сагледам озбиљност тренутка, бар тог првог дана. Замрачили смо и то је то.
    После је било свега, буђење у пола ноћи да се склонимо (јер у нашој згради подруми нису били организовано адаптирани, људи су се сналазили, већина је ишла код рођака/пријатеља где су се осећали безбедније), преузимање одговорности код куће, на крају и бомбардовње.
    Издвојио бих један детаљ након завршетка, кад сам се стицајем околности нашао на магистралном путу којим се војска враћала. Иако у том тренутку нисам могао да задржим пажњу на овом детаљу, тада сам видео народ како се тракторима повлачи, сцена која је обележила наше муке у тој деценији.

17. Imala sam jedno šest godina. Meni je bilo zabavno, nas 15 je bilo u podrumu i prosto ta čudna atmosfera koja je tad vladala mi je bila onako fascinantna. I priče (nebuloze) koje su nam pričali roditelji...Blejala sam sa gomilom dece.Ne znam, meni bilo lepo.

Znam da je jedna devojka rekla da dobije nervni slom svaki put kad čuje zvuk sirene, ali ja stvarno nemam nikakvo loše sećanje, obično kad razmišljam o nekim događajima setim se vremenom loših stvari, ali za bombardovanje nikad nisam uspela da se setim. Osećala sam se kad da sam u nekom čudnom polu-ludom svetu i da smo mi klinci jedini prisebni i normalni.

Rekli o sajtu

U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.

Mondo · 25. Novembar 2010.