IT Kutak - raznorazno pitanje

1. Ako je to onaj mali acer aspire D255 što si pričao da imaš čekiraj android operativni sistem koji je dizajniran baš za njega.

http://www.youtube.com/watch?v=L8iZ1PSHgos

Ja imam taj netbukić i windows 7 starter radi fino.

2. E, ovo je legitimno pitanje koje odmah sledi posle izjave "Podižem ubuntu". Ako ti ne treba za nešto konkretno i ozbiljno - batali.

sto bre, to sad jednostavno ko i windows za koriscenje?

3. Pazi, jednostavno jeste ne sporim.

Ali pokušao sam da instaliram ubuntu na njega najnoviji 13.10, od drajvera je jedino prepoznao Wi-Fi. Rodio sam crnog Marinka da nateram grafiku da radi kako valja, i kad sam namestio ni tad nije radilo kako treba.
    Nije baš kompatibilan.

4. Nije, nemam acer ti stalno govoriš da imam acer. Imam samsung nc 10

5. E jebi ga. Izvini meni je to sve isto.
    Instaliraj onda. Ubuntu je lak za korišćenje, lepo izgleda, besplatan pre svega.
    Imaćeš nešto kao market odakle ćeš preuzimati programe koji ti trebaju i obavezno ga ostavo da se apdejtuje pre nego što počneš bilo koji rad na njemu.

6. Obriši antivirus, koji će ti kurac kad samo koči mašinu. A ako već hoćeš Ubuntu, traži neki sa KDE okruženjem. Pročitaj malo šta ima na forumu http://forum.kde.org/viewtopic.php?f=15&t=33496.

7. Može sa KDE, mada bih ja predložio Linux Mint. I na distrowatchu je najpopularniji otkad još. Zasnovan na Ubuntuu. Jbg, bar meni nije pasovalo nikad ovo novo okruženje kod Ubuntua.

8. jebo vas kde. Prosto ljudi ne mogu da se otarase tog slinca sa rukava od m$ pa stalno traze utehu u plavim okruzenjima slicnim prozorima.
    Koristi slobodno gnome shell ili unity. Kde je nevidjeno sranje koje je usput i previse bagovito za svoje sposobnosti. Uostalom, probaj sve pa ces videti sta ti najbolje lezi.

9. Mint ljudi hvale na sva usta. Moraću i njega da skinem.

10. Instaliro xubuntu, ne baguje sekunde, nemam bagovo koje sam imao na xp. Za sada sve super, kad se pojavi prva greška vidićemo kako ću odreagovati :D

11. Heee, nije Lindža što je nekad bila. Koliko sam puta sjebo particije, pa nema drajver za ovo, pa za ono. Sad je to sasvim zreo sistem.

12. Meni prijatelji zborili da instaliram Linux Mint, a ja pojma nemam jel valja/kako se instalira/barata s njim itd.

13. Pa, pod 1 - da li ti uopšte treba nešto što nije Windows? I zašto.
    Lindža završava jako puno stvari: imaš Ofis, imaš za Internet sve što treba, za mlatimudiju itd. Lako se instalira, imaš brdo programa u repozitorijumima (on-lajn lokacijama sa kojih sam sistem preuzima i instalira preko odgovarajućih paket-menadžera), faktički nema virusa, grafičko okruženje klasika.
    Ali... Za igre je problem, kao i za razne programe, kojih nema pod Lindžom. Postoje alternative, ali ko je naučio da radi pro u nekom npr. grafičkom programu, nije rad da se prebacuje.

14. Grofe Nula, igre ne podnosim (zamlaćuju um, dovode Sotonu, pedere i zapad u kuću i kradu hranu od nejači u afrikama), i nemam namjeru tovariti ikakav pro-softver. Prvo bih instalirao na stari, nepoderivi IBM T61, da se upraksam, pa ondak na ovu noviju mašinu. Ne znam đe ima dobar tutorijal za nas, koji ne znamo ništa i krećemo od nule.

15. Ljudi molim vas pomoć.
    Danas mi je monitor treperio onako kao što sijalica treperi pre nego što izgori, i za 2 minuta je pocrnio, praktično se ništa ne vidi. Restartujem ga, dobije sliku na 2 sekunde i ponovo zacrni. Isključim sve kablove, onaj kvadratić što treba da kruži na monitoru da pritaknem kablove takođe se vrti 2 sekundi i zacrni sve. Praktično šta god da uradim 2 sekunde mu je maksimum koliko će raditi. Ali kad se malo bolje udubim, vidim sliku tog kvadratića ili čega već kao da je monitor zacrnjen u podešavanju, a nije. Jasno mi je da je neki kvar, pa neka neko pomogne, nek kaže ako zna šta je, i koliko je popravka.

16. Uštini donji deo monitora na sredini, jače malo plastiku i reci mi da li gubi osvetljenje?

http://www.dodaj.rs/f/2u/Sk/4Td2QTNv/gw2450hm-1b.jpg

17. Ne razumem te jebiga...sad sam ga ugasio jer nema 'leba da sam popravim..

18. Kapiram da je fora da se vidi ima li taj neki kontakt, tj. kad tu stisneš (a da je uključen) da li se dešava šta.

Seltik, za Linux imaš i na srpskom neke knjižice, mada je najbolje instalirati i čačkati, malo po forumima i toeto.

Evo: http://ubuntuone.com/3kmZqVUXTDH1KIaAU0cHVz (na srpskom, osnova Ubuntu)
    http://conwex.info/draganp/os-unix-i-linux.pdf (o Linuxu generalno, isto na srpskom)

19. Ne razumeš da trebaš da pritisneš jače ovaj deo gde je marka monitora srebrnom bojom?

Super. Crko. kupi nov.

20. Krajsler kuca napamet, ne radi mu monitor, pa unosi po sećanju vukajlija.com i ostalo, muči se, nemojte ga cveljati

Rekli o sajtu

U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.

Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.