IT Kutak - raznorazno pitanje

1. Najverovatnije to prvo. Udji u BIOS (del, f2 ili koji vec taster), ucitaj default parametre, ako se tu nesto ubagovalo da probas da proteras.

2. Probao sam default, ali nista. Moracu izgleda da reinstaliram sistem. Pu!
    Jel postoji nacin da nekako pristupim C: disku i da bekapujem neke podatke? Glupo je pitanje i pretpostavljam da ne moze, al rekoh ajd da pitam. :)

3. Može naravno. Live Ubuntu disk ili USB na primer. Ima takvih po netu koliko voliš. Možeš i live win7 da butuješ sa fleške za takve situacije. Mada ako su ti podaci uistinu bitni, odšrafi poklopac otpozadi i okači HDD na neki normalan komp pa bekapuj, da bi eliminisao faktor sjebavanja.

4. Cek, cek, mogu da bekapujem podatke sa vec palog sistema? Ubuntu nisam nikada koristio, ali imam na flesu spremljen win7 za reinstalaciju, ali sve nesto odlazem i na kraju je sistem sam pao. :) Jel moze to da se iskoristi ili je taj live win7 nesto drugo?

5. Može da se bekapuje sve u teoriji, naravno ako je hdd ceo.

Ubuntu je najbolje rešenje, jer live verzija zauzima samo 700 mb na flešci i ne treba da se podešava ič. Vrlo brzo se pravi fleška, legalno je i džabe.
    http://www.ubuntu.com/download/help/create-a-usb-stick-on-windows

Win 7 live verzija može da se napravi ali to traje dosta, za obično kopiranje podataka sa jednog na drugo mesto ti ne treba tolika muka, da to treba da radim sad, pre bih odšrafio laptop i prebacio hdd na desktop i sve iskopirao što mi treba. Evo okvirno ovako to izgleda, ali je cimanje mnogo veliko.

EDIT: bolji klip
    http://www.youtube.com/watch?v=uvWGV9YJxfQ

6. Naravno da možeš. Ne možeš da izvučeš podatke samo ako ti je hard crkao, što se kod tebe bogu fala nije desilo.

Ne možeš da koristiš instalacioni disk od sedmice za to nego ti treba baš live, znači da možeš da ga ganjaš sa fleša, da ne mora da se instalira. Iako ne bi bilo loše da nabaviš ubuntu, to svaka kuća treba da ima.

Znači butuješ neki live sistem i prebaciš bitne stvari na fleš, drugi hard ili drugu particiju, posle sistemsku uništiš i instaliraš nov sistem u njen prazan prostor. Ako baš nemaš pojma gde udaraš zovi bolje nekog da ti to odradi jer možeš fino da se ujebeš ako si talentovan, a ti sedi i gledaj.

7. Ok, hvala ljudi puno, probacu nekako da se snadjem.

8. Mere li neko, detaljnije, da mi objasni razliku/mane/prednosti između Sandy Ivy bridge-a? Al na srpskom, mrsko mi je sad čitati bilo šta na inglišskom :)

9. Isti broj nozica, ista ploce, iste memorije.
    Sandy stariji godinu dana. Ivy mladji.
    Sandy 32nm, Ivy 22nm stampe. Sto tanja stampa, vise stane.
    Na Ivy popravljeni neki bagovi, koji nisu mogli na Sandy. Uvek nesto poprave.
    Ivy verovatno skuplji. Retko novo bude jeftinije.
    Oba se greju u tri lepe pizde materine. Pretesko je naci kuciste u kojem ti novi, jaki procesori mogu da rade u punom kapacitetu.
    Uzmi uvek noviji, ako nije 10 puta skuplji.Nadam se da sam ti pomogao.

10. Укратко, Ајви бриџ је новији, самим тим подржава новије технологије, процесори из те сериије су јачи од Сендија 10-15%, троше мање енергије и имају бољу интегрисану графику.

11. Glavna razlika ti je što su Ivy bridge procesori rađeni u sitnijem proizvodnom procesu, ostalo je sve manje više isto.

Od tog ostalog, ono što bi možda moglo da bude bitno je sledeće:
    - čipset za ivy bridge nativno podržava usb3, nije osobito bitno jer ga većina ploča ima u ovom ili onom obliku
    - podržava i pcie3.0 što bi eventualno moglo da ti bude bitno ako imaš naviku da vezuješ više grafičkih kartica od 300+ evra, u praksi za sada nema bitne razlike ali možda je bude kad izađu naredne generacije kartica
    - integruša unutar procesora je nešto bolja na ivy procesorima, ništa senzacionalno osim činjenice da sad možeš da nakačiš tri monitora kome treba za posao
    - podržava više taktove za memoriju, koju kod nas ionako ne bi mogla da nabaviš

U praksi troše nešto manje struje ali neočekivano imaju više temperature nego sandy jer je intel zasrao stvar i loše spojio heatspreader sa čipom, ništa za zabrinjavanje al eto da se pomene.

12. Jesi i to puno. Da li bi ti bila frka da mi nabrojiš par Ivy matičnih, jer u ovoj radnji gdje ganjam ne piše da li je sendi il ajvi. Dankešn unaprijed :)

13. U stvri, evo ti link radnje pa mi reci ima li igdje il ajvija il senidija.
    http://www.infocom.ba/v3/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=43

14. Не постоје Ајви матичне. :) Плоче које подржавају сокет 1155, подржавају и Ајви и Сенди.

15. Da li bi ti bila frka da mi nabrojiš par Ivy matičnih, jer u ovoj radnji gdje ganjam ne piše da li je sendi il ajvi. Dankešn unaprijed :)

To ti je prosto, ako imaš u oznaci ploče 65, 61, 67, ili 68 onda je ploča za sandy, iako uglavnom podržavaju i ivy uz fleš biosa.
    Ako imaš 75 ili 77 onda je ploča za sandy i ivy.

Porasli apetiti, a? Ili si uspela da spališ stari komp? :)

16. To ti je prosto, ako imaš u oznaci ploče 65, 61, 67, ili 68 onda je ploča za sandy.

Ako imaš 75 ili 77 onda je ploča za sandy i ivy.

E oto me interesiralo! :)

Не постоје Ајви матичне. :) Плоче које подржавају сокет 1155, подржавају и Ајви и Сенди.

Ja sam još uvijek mlada i neuka djevojka koja nije vična tim kompljutorskim stvarima :D

17. Ево мене опет са оном рерна методом, дакле ево гологузе графе:
    http://imageshack.us/a/img813/5247/dsc00001lz.jpg
    http://imageshack.us/a/img714/3149/dsc00002do.jpg

Дакле паркирати је на 4 куглице од алу фолије и рерну загријати на 200 степени и пећи 5 минута. Е сад јел скидам и ову пасту, и јел битно са које стране окрећем графичку, и шта све да омотам фолијом? Обиљежите ми у паинту ахахсд.
    Ето кобјасните ми па ћу пробати и надам се да нећу завршити у Moram nekome da se izjadam.

18. Probaj da ne završiš u crnoj hronici, za početak. Meni se taj metod nešto ne mili baš.

19. @ selenijum: Opet ona kupuje u Infocomu, bježi odatle u širokom luku. Osim ako tuda ideš na stadion ili u Hram Svete Trojice, ili ako prolaziš do Tigar trejda da kupiš ljepilo za snifanje ;-)

20. Pa Seltičke, deder reci gdje da gledamo? Daj neki prijedlog bemusve :)

Rekli o sajtu

U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.

Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.