Prijava

Мали прсте, дај рецепт за туфахије

Uzmes jabuke, specijalnim nozem (izgleda kao ono cudo za brzo ciscenje paprika, samo tanje) im izvrtis sredinu, stavis jabuke u vodu sa secerom (50 grama), vanilin secerom i limunom da se kuvaju. Kad su skuvane izvadis ih, dodas u vodu jos 150 grama secera i kore od onih jabuka i kuvas dok se ne zgusne i dobijes sirup (koji se na turskom zove "agda"). Kuvane jabuke napunis smesom mlevenih oraha i slaga od belanceta i krknes ih u rernu da se ispeku u tepsiji, izvadis ih, polijes agdom i ukrasis slagom odozglo.

Onda sve to bacis u djubre i dodjes kod moje mame na tufahije jer tebi tesko da ce uspeti, njoj je trebalo 25 godina da potrefi i napravi ih da valjaju.

Одо да правим.

Чек, јел ово стварно рецепт, ил зајебанција?

:)))) Још није касно да почнем, да ме унучићи бар по нечему памте.
Никад у животу нисам то јела а сви причају како је много добро. Ето мене првом приликом!

pazite, ukoliko ste jeli u bliskoj prošlosti i ako je mali prst slučajno trenutno gladan, ja mu ne bih verovao.

Кока кола тортиље:
састојци:
- оне куповне тортиље што стају у тигањ
- сир гауда на листиће
- сир за топљење за тост онај
- сир фета
- парадајз
- млевено месо (евентуално сланина или рецимо печеница) (опционо, може и без меса)
- љута паприка (опционо, уколико волите љуто)
- табаско сос
- кока кола, 2л
- уље

начин припреме:
узмете један регуларан тигањ и ставите га на угрејану ринглу. Спржити на уљу млевено месо, са додатком лука, по укусу. Смањите ринглу на неки слаб режим рада, типа 2. са стране треба да су припремљена два празна плитка велика тањира. Исецкајте фету на коцкице, парадајз такође. Фљиснути прву тортиљу на тигањ те кад се са једне стране зарумени окренути. На тако изврнуту тортиљу ређати листове гауде и тост сира за топљење (ово заправо може бити само једна врста качкваваља, или 3, 4, 7, битно је да може да се топи и да је танко) када се сир истопи склонити са тигања, ставити следећу тортиљу у тигањ, а ову одложити на први тањир. сипати мало млевеног меса, фете, парадајза и љуте паприке у траговима. натуткати табаска по укусу и сролати. Одложити на тањир број два. Процес понавњати док не нестане неког од кључних састојака, а то су тортиље и сир. Месо не игра претерано битну улогу, као ни поврће. Чак и кад нестане сира, тортиље могу да се мажу џемом рецимо...

сервирати на другом тањиру, користећи први тањир за јело. Уколико има више људи заинтересованих да деле храну са вама, обезбедити још тањира и чаша. Јести рукама.

Из фрижидера извадити ледену кока колу, сипати је у чашу (са ледом, по жељи) и заливати тортиље.

Тесто за пицу у кућним условима

Ово је увек ризик. Бабе и кеве кад направе пицу, не знаш шта је, патишпањ од десет сантима, куглоф, проја, ђеврек... углавном неки набујак ког присуство оригана сврстава у пице. И онда кажу: не може то ко у пицерији, њихове фуруне раде на 600 степени, моја загрева само одоздо и слева и то кад је добар напон. Лажу. Добро, не може баш као у пицерији ал може то много боље. Врло је просто те стога и зајебано.

Састојци који вам требају су следећи:

Оштро брашно, дакле тип 400. Овде постоје неслагања међу теоретичарима домаће пице али код мене је искуство показало овако. Тесто од глатког брашна се лакше претвори у жваку или циглу.
Мало млека, пола шоље
Вода јбг.
Квасац
Со, шећер, маслиново уље

У шољу ону највећу што имамо сипамо пола воде, пола млека али не до врха да би квасац имао места да се башкари, дакле, два прста оставимо. У то се стави мало соли, шећера и брашна. Онако, дватри прста, шећер је кључан, он поспешује врење ал немојте да рокнете супену кашику. Ту се измрви квасац, пола коцкице, можда мало више, цела ако правите у оном плеху величине шпорета. Онда се то поклопи и остави негде где је топло. Код квасца је зајеб што на ладном неће да живне а на претоплом цркава, мора да буде око 37, 8, 9 степени, дакле, ако неко од укућана има температуру, можете да му ставите на чело, између ногу, било где. Ако нема таквог, онда може и овако: укључи се она мала рингла за кафу на најслабији режим, па се на њу ставе две керамичке тацне или једна дебља, па на њих поклопљена шоља с квасцем. Осим ако вам је та рингла прејака, ваљда није. Пошто је вода била ладна он ће да почне да се размножава кад достигне потребну температуру па зато с времена на време отклапајте и гледајте шта се дешава и мешајте га мало. Онда може да се склони и сачека још мало. На крају треба да личи на милк шејк и да се примети повећани волумен а не онако чирашки да изгледа. Тад га скинемо и сипамо у ванглу све то, додамо брашно, со (кашичицу рецимо) и маслиново уље онако, три кашике супене отприлике. Што се тиче количине брашна, опрезно. Мало по мало се додаје и меша се варјачом искључиво, тежећи ка доста ретком тесту, никако да буде комад, мора да се развлачи и буде гњецаво скроз да не може да се ухвати у руку и да се лепи за све ал да не цури јебига. Меша се кратко, само да се распореди како треба, неколико минута, можете и дуже ако вам прија. Онда се поспе брашном, поклопи крпом и тако са све оном варјачом која је умуљана у тесто, остави да нарасте. Може исто онако на рингли преко тањирића ако нам се жури. После неког времена, 15, 20 минута погледамо да ли је порасло. Ако је дупло веће, готово. Подмаже се плех уљем (мало, не бурек да испадне) и поспе се брашно преко целе површине, не баш симболично, подоста, да прекрије. Затим се то тесто исипа одозго и истовари варјачом, не дирати рукама. Руке се уваљају у брашно и набаци се по тесту брашно и нежно се притиска да се распореди по целој површини, ако почну да се лепе руке, одма брашно на њих и на тесто и све тако. На тај начин се распростре тесто по плеху, ако је тесто испало добро за ово ће вам требати минут, осетићете под прстима тачно колико треба да се стањује, мало мање од 1 цм рецимо ал није фрка ни ако је дебље јер није лебасто уопште, лагано је и не давиш се од њега. И онда се ређа све што треба. Не треба дуго да се пече, 15 минута на најјачој температури (да, пећ смо укључили пре 15, 20 минута :) Тесто треба да остане жућкасто, немојте да чекате да порумени јер је то још 20 секунди до прегорелости. То је то, буде океј јер је танко, одоздо се направи кора а унутра је мекано и баршунасто па личи на пицу а не на славски колач. Пријатно!

VAU PFUHUAUEUEUAWE!

e ovo se zove tutorijal. Pošto sam trenutno ekstremno gladan, verujem ti draga zmio!

Svaka ti čast. Stvar je u tijestu, sve ostalo su nijanse. Aj sad nek neko odradi ostatak posla.

Može i jogurt da uleti umesto mleka a ne mora ništa ako se nema u kući za testo mislim;)
Ovaj recept od malog prsta za tufahije malo ga mi drugačije radimo, agdu pravimo tako što šećer samo prelijemo vodom i tako se kuva i kuva i u njima te očišćene jabuke(prvo strana s da prostiš većom rupom pa manjom da se kod vađenja ne raspadu) to nekih dvadesetak min i onda jabuke izvaditi a tom agdom preliti mlevene orahe tek toliko da to bude kompaktna masa za trpanje, nikako previše i onda vratiti u kuvane jabuke.
Ne idu belanca, negde sam čula da se stavlja i mleko, ništa od tog mi ne stavljamo i tako da to može biti odličan posni dezert. S tim što je poželjno svaku jabuku posebno staviti u neki sud npr.za sladoled i okolo sipati taj ostatak agde svakoj posebno da se ne sasuši.
Odozgo šlag(ako ideš na to da je posno bez njega) i trešnjica ili pola očišćenog oraha za ukras.
I da, u agdu odmah pre kuvanja staviti koju plošku limuna obavezno bez semenke jer će limun zgusnuti tj.želatinirati masu a semenke ne idu jer će biti odvratno gorko ako uleti.

Prava si domaćica žena,aj sad ću idem da pravim,ako si me nešto zajebala drž' se dobro.

Ја ћу да пробам да вам објасним како да направите чувену српску посластицу/посланицу/јело/салату/лек звану препечени хлеб.

Ово вековима чувано јело преносило се са колена наших бака, све до наше мајке која нам је као клинцима ово специјално јело припремала као храну/лек у тренутцима када је температура прелазила 37 степени (та је најопаснија).

Дакле, основни састојак је, погађате, хлеб. Е сад, какав хлеб? Нико није луд да безвезе спржи тазе хлеб. Дакле, треба вам бајат хлеб стар неколико дана. То вам неће бити тешко да набавите, јер опште је познат српски обичај да се купи много више хлеба него што се потроши. Тако сте и ви купили прекјуче три хлеба, а нисте потрошили ни један цео.

Сад узмите тај хлеб и исеците га на танке кришке, не превише танке, јер ће онда да се угљенише, али не и превише дебеле, јер онда врелина рингле неће да доспе до саме средине хлеба. 1 цм дебљине, не више, не мање.

Сада када сте веома компликован процес спремања састојака за ово јело завршили, ред је да пређемо на део кад печете, одностно препечете ово јело.

Хлеб баците на риглу. Да, директно на ринглу, какви тигањи и шерпе, какве пичке материне. Дирек' на ринглу, као у стара добра времена када је средњевековни Србин свој бајат хлеб купљен у Идеи морао да пече директно на шпорету (тад нису биле измишљењи тигањи). Зејтин вам не треба, осим ако имате неиспуњену жељу да скачете на ону ватрогасну трамболину са зграде. Дакле, зејтин но-но.

Време припреме? Да га 'ебем. Једно 5 до 10 минута у зависности од јачине шпорета. Наравно, спрема се на максималној јачини рингле, ко је луд да чека. С обзиром да време припреме није одређено, потребно је да употребите своја чула како би препознали кад је спремно. Дакле, кад почне да мирише на пожар, искључуј ринглу и склаљај 'леба.

Најбоље је јести га клот, зато што коришћење неких намаза смањује његово лековито дејство. Опште је познато да уз помоћ препеченог хлеба може да се спусти температура од чак 37 степени (уколико попијеш бруфен пре него што почнеш да једеш).

Пријатно!

Od ovoliko tema o kuvanju i pripremanju hrane, poželim da sam lonac.

Кифлице са кобајом (доста јак афрозодијак)

Студентска верзија:

- До пола чиније бајатих кифлица
- Колегиница средњег изгледа
Намамите колегиницу на кифлице. Покажите јој кифлице. Ако се послужи бајатом кифлицом. Пре него што постанете пријатан саговорник покажите јој кобас. Ако се не послужи кобасом, оманули сте састојак број два.

Бечелор верзија:

- 1кг брашна (добијете око 25 кифлица, па сад само множите састојке)
- 0.5кг љуте кобасице, кулена, свеже или суве
- шака сусама
- шака кима
- шака соли (ако имате велике шаке, има поштено да се осолите, вероватно је доста две кашикице)
- један квасац од 40гр
- пола лита топле воде
- 50 грама маргарина, уља, маслаца, свињске масти, лоја или чисте гушчје масти
- посуда, шоња, оклагија и тепсија (у тепсији папир за печење)
- добро угојен мачор у зимској бунди

Угреј рерну на 50 степени. Брашно просеј или само сипај у већи суд. Убаци пола саке соли и мало шећера у ту брашно. Измрви квасац у шољу. Сипај топлу воду. Промешај да се растопи квасац. Убаци у рерну. Када крене да расте, дркни квасац у брашно. Замешај брашно. Када нема грудвица, издели тесто на 4 лопте, набаци брашна одозго и дркни у рерну. Када нарасте извуци из рерне. Уклјучи рерну да се греје на 220 степени. Тесто не мешај више. Оклагијом сваку лопту развуци у круг на плочи. Издели на 8 троуглова круг. Исеци кобају на парчиће 2цм 2цм 5цм. Комаде кобасице убаци у троуглове и уви кифле, убаци у тепсију и дркни у рерну. Пеци 20 минута. Вероватно ћеш имати 2 или три туре кифлица.
Док се колегиница доброг изгледа буде одушевљавала кифлицама и твојом вештином, извадите кобас.

Мачора оставити са спољне стране на прозору да испрати акцију. Ако је прозор дупло излован, изгледаће као да мачор зева.

"Мајчин доручак"

леба
нешто уз леба
мајка
расположење мелкијадес типа

Све помешамо, поједемо и напишемо блог. Пријатно.

Dajte neke jednostavne recepte od kojih se čovek može priszojno najes.

uzmes krompir
i ispeces

dobra tema, da se upišem pa da čitam kasnije