Prijava

Лоза жилавка

Iako sam sa svih strana u prethodnih 4-5 generacija stoprocentni Šumadinac, ipak znam da su mi preci i po očevoj i po majčinoj liniji došli iz CG. E sad, za majčinu stranu znam, očevi (mog dede) su po svemu sudeći došli iz Gusinja (Kuči) jer imaju jedno vrlo retko prezime koje je postojalo samo tamo, dok su mi babini iz Vasojevića.
Za očevu stranu nikako da utvrdim (babini po ocu su najsvežiji doseljenici, baba je ceo život govorila Dijete umesto dete, iako je rođena u Šumadiji) a dedini su doseljeni, po onome što znam, iz okoline Bijelog Polja (ja gađam na Ravnu Rijeku ali nisam siguran). Ono što znam i što bi moglo da posluži je sledeće: - slavimo Mitrovdan, a specifično je da smo postili zavetni tzv. savinski post ili savinac, od Svetog Jovana do Svetog Save. Ako nekome od poznavalaca materije to nešto govori, bio bih mu zahvalan da mi kaže nešto više.

Šumadinac si 4,5 generacija. Ja za 15 imam pismene dokaze a ipak znam da smo tamo pre oko 400 godina došli i odakle smo došli. To su koreni. Advokado crnogorci iz australije imaju ogroman popis prezimena. Izguglaj to i neka ti to bude neki početak jer čak i na netu danas možeš da pronađeš sve i svakoga.

Moji su nastali iz plemena Bogunovic.

Само мала исправка/е, е сад ако и ја грешим ти исправи мене.

Богуновић не може бити племе јер, као што је Ајакс на почетку лепо навео, племена су одавно уређена и не могу се додавати нити одузимати нова.
То одприлике иде овако: Више породица са једним презименом (овде нпр. Богуновић) чини братство Богуновића. Више таквих различитих братстава чини племе (нпр Бјелопавлићи). Више сродних племена чини народ (нпр Црногорски). У скорије времен на Балкану и у Европи племенска организација се могла наћи САМО код Црногораца и Албанаца.

Оно јес' , било је раније и Рашких и Херцеговачких племена која су се и пре доласка Турака расформирала а по њиховом доласку поготово. Многа племена у ЦГ и Алб су имала јако пино потешкоћа да одрже племенску организованост. Мислим да су по етносу источни Херцеговци готово идентични са Црногорцима а самим тим и Албанцима.

Ja za 15 imam pismene dokaze a ipak znam da smo tamo pre oko 400 godina došli i odakle smo došli.

Пре 400 година сте се доселили у Шумадију, јел'сам добро схватио?

Ajaxe ja upravo i govorim o korenima. Doduše malo sam smanjio, ja sam po očevoj liniji barem sedma generacija rodjena u Šumadiji (moji su došli pre I ustanka) Za sajt o kom mi govoriš znam, tu sam i pronašao poreklo dedine familije po majci, ali je problem očeva linija jer prezime koje nosim (pri tom jedno od najčešćih u Srbiji) nije doneto iz Crne Gore a nemam podatak o ranijem prezimenu.

JA sam poreklom iz Srbije valjda, uglavnom negde kod BIjeljine, i onda polako isli na zapad i stali kod Banja Luke, gde vec nekih 6 generacija boravi koliko ja znam...nas MAksimovica ima mnogo i svi koji su sada na prostorima posavine slave sv. Nikolu kao i ja....vjerovatno vucemo iste korijene

Ја сам из Васојевића... Имам и књигу лол.
Иначе морам да напоменем да ми је Вук Мићуновић чукундеда... Додуше преко бабе (ћалетове кеве) али крв није вода, колико год је било.

Иначе Васојевићи, Озринићи, Пипери и албанска племена Краснићи и Хоти су један род.

Нисам сигуран да сам разумео... Имам албанску крв, лол?
Или можда хоћеш да кажеш да ови шиптари нису били одувек Албанци, већ су се касније "пребацили"?
Или да су то Црногорци само са територије Албаније?

Pa jesi li ti covece procitao onaj moj link sa wiki. Pleme je Bogunovic a moje prezime je prezime od jednog bratstva clana plemena iako je postojalo pre samog plemena. Povezano sa kraljevskom kucom Besaraba iz Rumunije

Богуновић није племе. То је википедија уосталом. СиМ је у праву. Међутим греши што племена везује за Албанију и Црну Гору. Нико из тих племана није до пре 200 година чуо за термин црна гора и албанија. Они су знали за свог старешину и за друго племе. И за гусле и сабљу. За крв и част. :))

Источнохерцеговачка племена наиме немају никакве везе са Васојевићима, хотима, климентима, кучима... Кучи до скоро нису носили црногорску ношњу и по неким изворима немају исте гене као црногорци и срби. Вероватно су мешавина неких староседеоца.

Васо, Красо, Пипо, Озро, Ото мале везе имају са Бањанима, Дробњацима, Пивљанима а још мање са племенима око Билеће, Гацка, Требиња.

Хоћу да кажем да је глава српства данас а и кроз векове из ових источно-херцеговачких племена који су по мени и најчистија.

Hervegovina je jedina vjera i sluga. Kakve Kuče, kakve pičke materine i Crne Gore....

Нисам сигуран да сам разумео... Имам албанску крв, лол?
Или можда хоћеш да кажеш да ови шиптари нису били одувек Албанци, већ су се касније "пребацили"?
Или да су то Црногорци само са територије Албаније?

Највећи део данашњих (тј док су постојала) црногорских и албакнских племена има заједничко порекло. Од прилике корени су данашња Северна Албанија и југоисточни део ЦГ. Проблем је што у време тих миграција и насељавања племена нису постојала ни имена Црногорци и Албанци а камоли формиране нације. Нације иначе настају у 19 веку. Рецимо тај заједнички предак који је имао синове Васа, Краса, Пипа, Озра, Ота итд од којих су Васојевићи, Краснићи, Пипери, Озринићи, (Х)Оти појма није имао о својој националној свести и питање је шта би рекао да си га мога тад упитати шта за себе вели, ком народу припада. Можда би навео неко непознато племе или по албански фес и то је то. Касније долази до, што би рекао Марко Миљанов, "брацког изгуба" међу браћом и племенима и долази до формирања два различита етноса тј народа а касније и двеју различитих нација, ЦГ и Албанске.

Што се тиче тога ко је одакле, дошло је до рокаде. Народ се са територије данашње ЦГ масовно насељавао ( нарочито за време Немањића) на територију данашње Старе Србије а истовремено су горштаци са већ наведених области насељавали упражњена места. Па Иван Црнојевић је тек у 15 веку престоницу преместио на Цетиње! Дуга је то прича а ја ти то без гусала објаснит' не могу ал ево да помогнем колико могнем.

Нико из тих племана није до пре 200 година чуо за термин црна гора и албанија.

Управо сам то написао и објаснио колико могу, ево ко да си знао!

Сад капирам, хвала СиМ.

Сад капирам, хвала СиМ.

Служимо народу.

Рефернца на Озну у теми о племенима Црне Горе/ 'Ерцеговине. Није случајност.

Из племена Hvíturúlfurvörður, каже ђед.

Malo ti je mutna ta teorija da su sva plemena iz oblasti crne gore. Nisam ja ni rekao da postoji pleme bogunovic nego sam rekao da su oni braca sa mojima koji jesu jedno od najstarijih plemena ali je neko nas stavio upod njihovo prezime. Imam i literaturu koja potvrdjuje to. Uostalom, raspitaj se zasto neka prezimena nemaju zavrsetak IC pa onda pricajte o nekom uzvisenju. A i ta teorija o crnogorsko poreklu svih slovena je trula pogotovu kad se setim ilira i tracana. Trol tema jasta

Malo ti je mutna ta teorija da su sva plemena iz oblasti crne gore. Nisam ja ni rekao da postoji pleme bogunovic nego sam rekao da su oni braca sa mojima koji jesu jedno od najstarijih plemena ali je neko nas stavio upod njihovo prezime. Imam i literaturu koja potvrdjuje to. Uostalom, raspitaj se zasto neka prezimena nemaju zavrsetak IC pa onda pricajte o nekom uzvisenju. A i ta teorija o crnogorsko poreklu svih slovena je trula pogotovu kad se setim ilira i tracana. Trol tema jasta