Прелазни рок

1. OK to stoji, ali meni je trulo kad ekipa koja skače iz prve u drugu ligu i redovno završava u donjem delu tabele (čak se često bore za opstanak) odjednom krene da troši po 20 miliona na jednog igrača, plus koliko su već spizdili do sada. A trošiće još.

Kao kad bi sad neki šeik kupio Vigan i dao treneru milione na raspolaganje. Za njihove standarde pre dolaska novog vlasnika to je bio pojam, a sad će biti kao dobar dan.

2. Pa tako ti je i sa velikim klubovima, samo što oni duže imaju puno para. Ranije su ih sponzorisale fabrike iz tih gradova, a kasnije veće kompanije su preuzele veće klubove i eto ti ga. Neki klubovi su imali sreće sa finansijama od osnivanja, neki od pola postojanja, a neki tek 100 godina poslije. Što je Real bolji od njih?

3. Ništa nije Real bolji, njihov sistem je glup i smešno je kako sa toliko potrošenih para već tri godine završavaju iza Barse. Hoće da kupe trofeje, a godinama se blamiraju.

Ali meni nekako uspeh i kinta idu ruku pod ruku. Mnogo mi je logičnije da kompanije potpišu milionske ugovore sa velikim klubovima, a ne sa boranijom bez ikakvog istorijskog uspeha, malim brojem navijača, lošom posetom itd. Plastični klubovi.

4. Pa, za početak, jeftinije je. Možeš da kreneš od početka sa stvaranjem strukture kluba, onako kako ti hoćeš. Imaš pare i niko ti neće kenjati. Malaga je 6. po veličini grad u Španiji, ima preko pola miliona stanovnika. Prosječna posjeta je 25 000 gledalaca. Može da primi 30 000. Nakon samo jedne sezone, broj navijača se povećao. Meni se sviđa politika kluba i način na koji ovaj šeik radi, jer on posluje drugačije.

5. Dub
    Pa, za početak, jeftinije je. Možeš da kreneš od početka sa stvaranjem strukture kluba, onako kako ti hoćeš. Imaš pare i niko ti neće kenjati. Malaga je 6. po veličini grad u Španiji, ima preko pola miliona stanovnika. Prosječna posjeta je 25 000 gledalaca. Može da primi 30 000. Nakon samo jedne sezone, broj navijača se povećao.

Ali to nije baš stvaranje strukture kluba, nego usiljeno dovođenje plaćenika. Povukli su prave poteze, ali šta ako sutra taj šeik ode i ostavi im igrače sa ogromnim platama koje ne bi mogli da isplate (pa padaju u dug, ako već i nisu pre toga) onako kako je bilo pre 'ambicioznog' vlasnika?

Eto, ni stadion ne ispunjuju redovno, što za njihove uslove i ligu koju igraju (lep fudbal, fina klima, velike ekipe gostuju itd.) baš i nije pohvalno. OK, za naše uslove je recimo 25 hiljada ljudi mnogo za običnu prvoligašku utakmicu, ali za Španiju bi trebalo da bude normalnost.

Šta ti govori to da se broj navijača povećao? Glori hanters, što kažu ostrvljani.

Meni se sviđa politika kluba i način na koji ovaj šeik radi, jer on posluje drugačije.

Već rekoh, povukli su prave poteze u vidu dovođenja odličnog trenera i solidnih igrača za relativno male pare (za današnje tržište), ali to ih jedino deli od Sitija, Anžija i ostalih klubova sa vlasnicima koji ne znaju šta će sa parama.

Mislim da bi trebalo uložiti u klub, tipa sportski centar itd. Da od tih pola miliona nađu talentovane klince, a ne da angažuju preplaćene strance.

To je meni neki prirodniji tok događaja, a ne ovo instant sranje.

6. Pa da, ali otkud znaš da nisu uložili u fudbalsku akademiju? Ja ne znam. Znam samo za neke transfere koji su napravili, jer je samo to zanimljivo javnosti. Ipak je u pitanju španski fudbal, a ne spominju se ni Real, ni Barsa, nego Malaga, pa ljude ne interesuje.
    Shvatam šta ti želiš da kažeš, i slažem se.
    Ali zašto samo veliki klubovi da dobijaju bogate gazde? Evo, pogledaj EPL, tu su sve gazde milioneri, i fino se pika fuca. Što ne bi tako i u Španiji?

7. Ne znam ni ja, ali kažem - to bi bilo mnogo bolja solucija nego ovakvo trošenje do besvesti.

E, Premijer Liga je tek priča za sebe. Samo pogledaj koji se novac razbacuje u Engleskoj i sve će ti biti jasno. Razlog? Skaj Sports.

Svaki tim u EPL-i ima zagarantovanih 20 miliona funti od TV prava svake sezone, bez obzira na kojoj poziciji završili. Tako nešto ne postoji u Španiji jer Barsa i Real sklapaju svoje ugovore za pravo prenosa, što ih opet mnogo udaljava od ostalih i sami su na vrhu. Znači ekipe imaju tu cifru u startu, prstom ne mrdnu. Mnogo para se troši na plate u Engleskoj, recimo neki prosečni igrači koji većinu sezone provode na klupi lagano mlate 20 000 nedeljno. Slično je i u Španiji, ali u manjoj meri.

Onda igrači - 20 miliona za Hendersona ili 20 miliona za Santija Kazorlu? Šta misliš, ko je tu prošao bolje, Liverpul ili Malaga? Ja mislim da je Sanderlend opljačkako Liverpul. Perspektivni igrači iz Južne Amerike imaju mnogo lakši pristup Španiji nego Engleskoj zbog radnih dozvola, tako da su tu Španci u velikoj prednosti.

U Premijer Ligi nema mnogo klinaca iz omladinskih pogona, dok Španci mnogo pažnje posvećuju mlađim kategorijama (ne samo Barsa, oni su samo najuspešniji u tome) i kroz par godina dobijaju kvalitetne igrače poput Kanalesa, Krkića, itd.

Mislim da španski (a posebno nemački, no to nije tema) fudbal bolje funkcioniše od engleskog.

EDIT: Više gotivim Premijer Ligu od španske Primere, ali jednostavno su bolji u ključnim aspektima funkcionisanja timova, a i lige.

8. Pa da, Španci i Njemci su bolji u stvaranju igrača, Englezi prave bolji šou i mlate više para. U Francuskoj se isto radi dobar posao sa klincima, oni su glavni za igrače iz Afrike

9. Šeik što drži Malagu inače ulaže k'o lud, ne samo u pojačanja. Ceo grad je uspeo da približi fudbalu, i lepo posluje, uči se na Mansurovim greškama.
    A Premijer Liga polako opada, evo i zašto.
    1. Jako gruba igra, mnogo startova i povreda.
    2. Da bi uzn'o titulu, takmičio se za istu, ili se borio za opstanak, treba ti jako dobra i dugačka klupa, što je teško priuštiti, i ruši homogenost ekipe.
    3. Da bi uzn'o titulu, moraš da se pojačaš , da bi je zadržao, moraš još više.
    4. U evropska takmičenja često dolaze ili mrtvi umorni ili desetkovani, jer u PL jednostavno NE SME da se uvodi druga postava. Od slične boljke pati i Bundesliga, ali oni makar imaju zimsku pauzu, Englezi ni tad ne staju. Sa ovakvim sistemom, ja ne vidim kako će neki Premijerligaški klub da osvoji Ligu Šampiona, pogotovo pored španske i nemačke, koje će postati superjake kroz par godina.
    5. Što je neko gore rekao, mnogo je lošiji rad sa omladinskim kategorijama nego u Španiji i Nemačkoj, pa moraju da troše kinte što vodi do zaduživanja.
    Eto mog laičkog mišljenja, iznesite kritike, živa vam deca :P

10. otiso Jovanovic u Anderleht fala kurcu!

11. Govno od coveka,a i igraca.A secate se kad je bila frke jer ga Standard ne pusta da predje nigde,on je rekao kako je vec odavno prevazisao belgijsku ligu i da tu samo gubi vreme.

12. Jos jedan sminker u nasoj reprezentaciji..

13. 5. Što je neko gore rekao, mnogo je lošiji rad sa omladinskim kategorijama nego u Španiji i Nemačkoj, pa moraju da troše kinte što vodi do zaduživanja.

Manje vise se ne slazem sa tvojim tekstom ali mi ovo bas nekako bode oci. Englezi svakako imaju sta da ponude od mladjih igraca, samo sto se o njima ne pisu hvalospevi kao o spanskim ili francuskim igracima jer 80% mladih zvezda iz ove dve zemlje dolazi iz 5-6 medijski dobro propracenih ekipa. Dok u Engkesloj to nije slucaj. Pojedini prodju boga oca divizija dok se ne dovuku do EPL-a. Da je obratno ne bi imali tako jaku ligu dugi niz godina. Prost primer je recimo Dauning, sada ima 24-25 godina i tek se sad progurao u Liverpul, a glavu dajme da je igrao na vrhunskom nivou od 21 godine. Dzoni Evans je takodje veoma kvalitetan defanzivac, ali gde da se progura kod Vidica i Ria? A gde su Dzek Vilser? Pa Remzi?
    Jedini razlog zbog kog bi Nemci i Spanci oduvali Engleze u Evropi jeste bas ta tvrda igra. Nemci sa tvrdoce prelaze na dinamiku a Spanci su oduvek u tom fazonu. Jednostavni engleska lika je za igrace poput Drogbe, Vidica, Balaka, Teruja, i sve ostale likove koji mogu da istrpe muske batine, ali dzabe sve to kad izadju na megdan Barsi ciji igraci brzo dodaju loptu i brze se krecu, jednostavno su neuhvatljivi.
    EDIT: Hoze Enrike ce nam doc'!

14. Govno od coveka,a i igraca.A secate se kad je bila frke jer ga Standard ne pusta da predje nigde,on je rekao kako je vec odavno prevazisao belgijsku ligu i da tu samo gubi vreme.

Та белгијска лига ништа није боља од наше, што ће се вечерас и видети. :)

15. КК Партизан ће изгледа на позиције 4 и 5 довести бомбе од којих се треси гаће. Помињу се: Sheldon Williams, Darnell Jackson, Carl Landry, Leon Powe, Anthony Randolph, сви са солидним НБА искуством. Једва чекам да видим ко ће да дође.

16. EDIT: Hoze Enrike ce nam doc'!

Došao.

17. Млата
    КК Партизан ће изгледа на позиције 4 и 5 довести бомбе од којих се треси гаће. Помињу се: Sheldon Williams, Darnell Jackson, Carl Landry, Leon Powe, Anthony Randolph, сви са солидним НБА искуством. Једва чекам да видим ко ће да дође.

Сумњам да Партизан има пара да плати некод од њих, поготову последњу тројицу.

18. Видећемо, можда Тоша изуче неки штек из сламарице. :)

19. Сумњам да Партизан има пара да плати некод од њих, поготову последњу тројицу.

+1

Nego jel ce biti nesto oko fuzije, zvezda-fmp?

20. Igrači zajedno treniraju. To dosta govori. Sve su prilike da će da dodje.