Crna Gora potpisala konkordat sa Vatikanom

1. I isto tako moramo shvatiti da crkva ne predstavlja vrhovnu vlast u drzavi.

Mislim da je Milo sasvim jasno to pokazao.

2. Tri puta sam pročitao svoje riječi i niđe ne viđeh da upoređujem napredak Crne Gore sa napredkom Srbije. Sad što tebe moje riječi podsjete na nekoga, pa onda njihove stavove pripišeš meni, je mozda reprezentativnijji oblik ' okretanja kako tebi odgovara'.

Прочитај и четврти пут. Нисам рекао да ти упоређујеш. Рекао сам да политичари попут Мила, Ранка и њихових сљедбеника у свакој дебати са и онако лошом опозицијом користе аргументе "ми смо за разлику од Србије", "ми смо у односу на Србију". Из таквих "аргумената" мора да се развије тај став да Србија и даље гаји (ако их је икад и гајила) претензије ка Црној Гори.

Претпостављам да се претензије огледају у томе што је и даље највећи број туриста у ЦГ управо из Србије, што и даље људи одавде иду да се лијече у Београд, што средњошколци иду и завршавају факултете у Србији по истим правима као и држављани Србије. То је једна јасна агресорска политика, на какву смо и навикли од Србије.

Ако је Црна Гора суверена, самостална и међународно призната држава, и ако гледа своје интересе, нека гледа да унаприједи квалитет живота својих држављана и нека развија толеранцију међу истима. А ова власт ради потпуно супротно.

Pa dobro sad, ja kupujem i čitam Vijesti zadnjih sto godina. A ukoliko smo već ušli u upoređivanje sa novinama, tvoje riječi me neodoljivo podsjećaju na Dan. Očigledno je sve stvar percepcije i ličnog ugla.

Управо си ми рекао да лажем, али прећи ћу преко тога. Ја сам износио неке чињенице о држави у којој ја и ти живимо, а ако те је то погодило, постани свјестан ситуације у којој се налазимо, јер сам је ја свјестан одавно.

А на овај задњи дио ћу и ја теби да одговорим без цитирања. То што сам ја помињао власт и јесте тема читаве расправе. Укључио си се јер је неко рекао нешто ружно о Црној Гори, и на то си обратио пажњу, а за аргументе које сам изнио ја и још пар људи кажеш да су као да читаш Дан.

Црна Гора за сусједа нема само Србију, али кроз историју нико није био ближи неко Србија и Црна Гора једна другој. И ако већ имаш толико родбине у Србији, и поштујеш некога што је Србин, онда не можеш да се се слажеш са политиком која је за посљедицу имала признавање Косова, ниподаштавање једине легитимне православне цркве у Црној Гори коју опет поштује највећи дио становништва ЦГ, и која, након свега, у народу и даље ужива највеће повјерење. Исто ако поштујеш све што си навео, не можеш да поштујеш власт која у твојој држави прави велики раздор између два братска народа. Или си и ти присталица става да су Срби окупатори, и одговара ти све ово што се ради?

Црква не представља врховну власт у држави, и треба да остане тако. Али држава треба да поштује своју историју. А то је, свидјело се теби или не српска православна црква. Од 1221. на овим просторима (или 1219., нисам сигуран).

Грађење цркве која је откад је дигнут Свети Стефан је скрнављење историјског објекта? Надам се да си ово написао у шали, јер Свети Стефан је данас далеко од историјског објекта, то је један луксузни хотел, а реконструкција цркве је управо била покушај да се сачува историјска вриједност тог мјеста. И гле чуда, рушење православне цркве се сад назива борбом против нелегалне градње, а то што се изградила Завала и што се граде хотели и насеља, што се перу велике паре, то нема везе. Ајмо ми да срушимо цркву.

И ништа што је Црна Гора урадила у ових 5 година није било у њеном интересу, хтио ти то да признаш или не. Не би нам сва предузећа била приватизована (неуспјешно), у њима опране паре, а радници у штрајку. Не би продали све на приморју што смо имали. Не би продавали и Електро привреду. Не би имали оволико незапослених људи да су ове одлуке црногорских политичара биле у интересу црногорских држављана, како тебе Црногорца, тако и мене Србина.
    Признавање Косова, афирмација црногорског језика, потписивање уговора са Ватиканом има само један циљ, одаљавање политичко од Србије и повећавање раздора међу становништвом Црне Горе. И не игнориши моје ријечи да бих одавно реализовао сва основна права да се изјасним као Црногорац, Хрват или Муслиман, постани свјестан тога да права у Црној Гори нису иста за све.

Још једном понављам, кад је православна црква у Црној Гори у питању, не постоје двије цркве. Постоји једна, Митрополија црногорско-приморска, а оно друго је и даље регистровано као НВО, на челу са распопом и ПР-ом, који нема везе са духовним животом. (да, сад је модерно да "црква" има паблик рилејшнс менаџера)

3. nek se pokatolice samo da ih tretiramo ko strance i to je to

4. Ја бих срушио цркву на Румију и направио бих Воли горе, што рече онај са Забјела републике.

5. @СМарко
    Kada nešta sam svojim rukama napraviš, možeš i rušiti. Ovako, mislim da nisi pozitivac. Ne radi se to tako momak. Ima ih koji bi (i jesu) rušili i previše.

Био сам ироничан.
    Не бих сад да пишем какво је моје мишљење о свему овоме јер ће ми требат пола сата да испишем сву огорченост према својој држави.

6. Šta je to sa rušenjem, nisam čuo?

7. Pitam, o kojem rušenju se radi. :)

Okači link.

8. Vazda je lijepo tješit se i pljuvat tuđe dvorište. Nego tebi, npr, Care sa najnegativnijim mogućim stavom prema CG, kojim odiše svaki tvoj post, nije priča o konkordatu i ovo što si pročitao otvorilo oči, pa si rekao ' jbt, kako je loše tamo.' Nego si odgajen i naučen tako. Ovo je dosta složenija tema od konkordata. Vidi se stav Srbijanaca prema svojim komšijama. Naravno, ne kažem svih, nego većine. I vidi se stav Srba u Crnoj GOri prema svojoj domovini. E to je tema koja treba da se raspravi i razradi.

Па добро, ако хоћеш ово да направиш лично...
    Ја сам ово рекао после читања постова изнад мог. Ваљда си довољно интелигентан да то закључиш. Друга ствар, ја нисам Србијанац, већ Србин. Трећа ствар, ја сам потомак најстаријег братства у Његушима. Знаш и сам какав је њихов став био према покатоличавању и према туђем утицају. Ваљда.
    Е сад, то што ти овде вршиш монтенегринску апологију, већ није ни моја, ни србијанска, ни ствар Срба из данашње Црне Горе. То што гледаш на Мила и његову екипу као некога ко ће ти дати свевишњу слободу и хиљаде евра такође није наш проблем. Али је проблем када оптужујеш један народ да има претензије на своју територију.
    Ваши су се преци борили за Србију. Његош је у Горском вијенцу писао о ослобађању Срба. Краљ Никола је написао једну од најчувенијих српских песама (сети ли се речи као "мојега цара"?), Црна Гора је намерно узела исту заставу као Србија, додавши само Н. I. (Никола I) на њу. Црногорци и Далматинци су једини који су остали да бране Српство кад су остали поклекли.
    А који доказ имаш да Црна Гора није српска земља? "Мучење" зеленаша? Немој да ме засмејаваш.
    Боље иди гради ту твоју црногорску "нацију".
    А да се разумемо, моја љубав према Српству нема везе с мојим одгајањем. Моја је породица потпуно друге политичке оријентације.
    ЕДИТ: Након завршетка II свјетског рата званичан став скупштине Црне Горе гласи: "црногорска нација је најчистија етничка група међу Србима"

9. Ja te krivo protumačio. Izvini Marko.
    Kada pročitam rušenje, sjetim se svega što ne valja. Eto-to.

ма разумијем, нема фрке :)

10. И да, с обзиром да је ЦГ имала спорове са "Косовом" поводом граница, ја исто тако могу рећи да ЦГ има претензије на Метохију. И на Хрватску (спор око Боке Которске).

Rekli o sajtu

U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.

Mondo · 25. Novembar 2010.