![](/assets/vukajlija-8a1b5c1cfaa37915a8b4d51bf02b92cb0e9e1dd235e6e15aa94e201901a8c758.png)
Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!
Biznisblog · 26. Decembar 2007.
Registrovo sam se tamo.
Нека га , многи су тако пријавили и остале су теме њихових кланова , ништа то не смета.
Ja sam na raspolaganju ako vam zafali igrač
Registrovao sam se.
Око 22:30 би требали да играмо са Стелексовим кланом, Редом Змаја.Сви активни играчи хекс бола су позвани да играју , играмо 5 х 5 тако да че свако добити прилику.
У зависности колико вас дође , толико ћемо мењати поставе.
Што 5 на 5?
5 утакмица по 5 минута , то је требало да значи то "5 х 5 "
ахааа
Mnogo je 5 utakmica,bolje da odigramo 2-3 cele utakmice od 2 poluvremena,svako po 5 minuta,jer ce se tako i igrati liga.
Пошто ћемо сада чешће играти као тим на биг терену у форми 3 на 3 , ево неких основа тактике која би сви требали да знају.
Само укратко јер ће селектор Микић то одрадити детаљно када се врати.
Ово је само да се не бисмо губили као овце по пашњаку...
Прво неколико генералних напомена.
1.Не јуримо сви на лопту , морам увек да се зна један који напада лопту у одређеној ситуацији.
2.Мора да се држи растојање , одређена формацијска дистанца како би се покрио што већи простор и боље трансформисало у напад и одбрану.
3.Пас не мора по сваку цену да иде напред , када нема решења лопта може и да се врати назад како би се организовао напад из почетка.
4.Када се креће са центра обавезно се сачека саиграч.Сам не можеш апсолутно ништа да урадиш.Нема солирања и дивљања.
ОДБРАНА :
Обрадићемо две главне ситуације
Ситуација 1
http://img695.imageshack.us/img695/7805/odbrana1.png
Врло честа ситуација када је лопта у углу и два нападача испред нашег гола.
У овом случају кец , то јест "голман" је увек на првој стативи , двојка је у директном контакту са лоптом и противником у углу и циљ му је да избаци лопту.Тројка је нападач који се мало више повукао назад јер код оваквих ситуација лопта лагано може да прескочи кеца и двојку и дође на тацну противнику.Ту је тројка да евентуално закрпи.
Кец и двојка ПОД ОБАВЕЗНО морају да буду у овом положају.Ипак , најважније је не примити гол.
Ситуација 2
http://img853.imageshack.us/img853/2926/odbrana2.png
Ситуација када је противник већ испред нашег гола и покушава да искомбинује гол шансу пасом.Како све озбиљније екипе нападају са 2 играча овде су двојица у одбрани довољна.Кец је на гол линији а двојка има најважнију улогу а то је да сече и блокира пас противника у области која је означена на слици.Ову позицију мора да игра играч који уме да предвиди пас да процени путању паса да има креативности да прочита фејк паса и кретање противника,Мора да се прати кретња обојице јер ако двојка зајебе кец има мало шанси да одбрани.Тројка вреба одбијену лопту како би имао шансу у нападу.
Може и он да се прикључи одбрани ако је општа опсада гола или је противни баш супериоран :) Ако се нападу прикључи и трећи противнички то је обавезно.У исто време ако се ради о лошијој екипи кец и двојка могу сами а тројка да чека пас у празно и да лагано поентира.
НАПАД
За ово већ нисам компетентан да разглабам.Сигуран сам да ће селектор Микић ово боље објаснити.Али основна идеја је да кец стоји на око пола терена и пази на одбијене лопте и контре.Двојка и кец траже празан простор пасом и реагују утрчавањима и дуплим пасовима.
Када иде контра противника двојка или онај који је ближи нашем голу , се врача да помаже кецу.
То би било то ..... скупите се око 22:30 - 23:00
Mozda mozemo i ranije da odigramo.
Лаки, имам једно питање: Да ли се кец,двојка и тројка одређују пре почетка текме, и да ли морају стриктно да се држе тих позиција, или ако се деси нека непредвиђена ситуација (нпр. голману се створи одлична шанса за продор) могу и да се замене места, и ако могу да ли та замена траје само ту акцију, или до следеће замене?
ваљда нисам превише закомпликовао
Добро питање.
Не постоји стриктна подела улога , наравно могу по потреби да се мењају улоге ,али је добро пред почетак меча да се поделе збиг бољег функционисања.Могу да се мењају кец и двојка , то је најчешћа промена у пракси , или двојка и тројка су у нападу врло слични али у одбрани двојка се ретко мења са тројком осим ако је нека непредвишена ситуација.
Замена је само за ту акцију ,али ако су играчи ол раунд онда могу и да се мењају , све на осећај , али пошто ми нисмо толико уиграни држаћемо се класичне поделе :)
Кажем , подела није стриктна али је се треба држати.
EDIT : Evo ga
1-1 , 1-0 , 0-1 , 4-0 , 1-2 ,1-2, 2-0 , 2-1 ,1-0 , 2-2 ,2-0 ,2-0 , 1-0,1-1 ,0-1,1-1,2-1,1-1,
Прво бих желео да се извиним Микићу због оглушавања о његову наредбу да повучем тим са терена.Његове и Стелексдеове размирице су нешто због чега тим не би требао да трпи.Тим је ипак изнад сваког појединца.Циљ је био да се уигравају играчи а не да се дури у собама.Ваљда ће Микић имати разумевања за моју одлуку.
Одиграли смо 18 мечева са кланом "Ред Змаја".Победили смо у 4 меча , нерешених је било 5 , а изгубили 9 утакмица.Овај састав је по први пут играо заједно и генерално сам , сходно тиме , задовољан игром.Наравно има места за доста напредка.Фали нам уиграност и поштовање договора из свлачионице , због чијег смо непоштовања углавном губили.Када би се то поправило одбрана би била веома добра.Проблем је напад.И то не само сада , одувек је био проблем и на претходним такмичењима.То морамо да поправимо а најбољи човек за то је Микић!
За ХБСВ су играли : Лупус , Тког , Букајлија , Србин1389 , Лаки
Мало играча се одазвало позиву , свега петорица.У почетку је било проблема са поштовањем тактике код неких играча али се касније све поправило , не до перфекције али се поправило.
Ево и снимка свих утакмица
http://www.haxballtube.com/watch.php?v=2c335ed1
Ne verujem da ste dobili 4,ali u redu,rezultat je nebitan u svakome slucaju,jos jednom zahvaljujem na fer i korektnoj igri.
Edit:Dobili ste 2 meca po meni,a ovo sto si ti naveo su samo poluvremena standardnog meca od 2 x 5 minuta.
Исписах километарски пост и нет ми закуца и све оде до курца :/
Пиши поново...
Стеле писао сам свако полувреме посебно ено ти они резултати горе...
Ајд, није ми тешко :)
Дакле, добро је ово вечерас кад се узме у обзир да играмо први пут у овом саставу и комбинујемо. Резултат је у другом плану у овим пријатељским утакмицама. Ја сам лично задовољан нашим издањем али то може и мора боље. Лакијев систем у одбрани са позицијама 1,2,3 је одличан и мислим да МИКИЋ може да га примени и на напад. Лаки, организуј тренинге свакодневно, МИКИЋ је дао сјајну идеју за увежбавање пас игре а то је среда. Сви играчи сем овог што отима су у црвеним а он у плавим. Кад отме лопту прелази у црвене а онај коме је отео лопту иде у плаве итд... Мој предлог је да се у тренинг убаци класична фудбалска вежба са тренинга одбрана-напад. Црвени нападају а плави се бране. Циљ црвених је наравно да дају гол а циљ плавих је да ћушну лопту преко пола. 5 понављања па се мењају улоге. Такође предлажем да се увежбавају шутеви из прве, са што мање држања лопте.
Што се тиче вечерашње игре, један сегмент који морамо да побољшамо је пресинг на њиховој половини. Морамо да порадимо на томе да се голману оставља што мањи угао код паса играчу који се налази на страни јер кад је уз мартинелу има доста могућности за дриблинг. Треба га усмеравати на пас ка средити јер је лакше сећи лопту тако а и противнички играч има мање могућности. Похвалио бих Србина који је по мени одрадио све задатке које му је Лаки задао и одиграо одлично на свакој позицији.
Апсолутно се слажем са твојом одлуком јер као што кажеш тим не сме да трпи због међусобних размирица 2 играча из различитих тимова.
Laki mogao bi da kažeš u jednom postu šta igrači trebaju iz tvog ugla da poprave u igri.
Edit: Al to vec od sledece tekme pošto si sad verovatno pozaboravljao :D.