Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).
Skodin blog · 04. Septembar 2010.
Јел се каже на Вази или Ваги.
А пример је
: Измерити 200 грама меса на вази или ваги ?
vagi. ne može vazi ja mislim
mada trebala bi sibilarizacija da se primeni al jebem li ga. vaga je izuzetak
"kada se prednjonepčani suglasnik nalazi sam u rečima od manje slogova (ne u grupi sa drugim suglasnikom), a u kojima bi zamjena zubnim suglasnikom dovela do nejasnoća u značenju...ne dolazi do sibilarizacije"...baki, deki, seki, dogi...
Isti slučaj kao i liga lizi -- > znači pravilo vagi
+se u reči ''liga'' ne vrši sibil. jer je stranog porekla...
Дула или Дулета?
Duleta. Dula kažu šabani iz Mačve.
Ovo si u pravu 100%, mi govorimo tako. Ali ja se ispravljam nekako. :)
Косовари кажу- Био сам код Дулу.
Jericho, ne mogu da se setim nijedne neslovenske reči koja bi imala množinu drugačiju od ove što si ti rekao... Moguće da se kod njih dodaje -ev ili -ov, samo mislim da kod ovih slovenskih to nije baš pravilo, već da je tako u većini slučajeva. Bar ja nisam pročitala to pravilo...
Znaš kako, pitala sam njih, jer oni više koriste reči bit i bajt nego lingvisti. A i čisto da proverim šta je češće u praksi... U našem pravopisu se stalno nešto menja, izuzetaka ima dosta, teško da i oni koji se bave jezikom mogu sve sa sugurnošću da kažu... Danas je auto-put, sutra autoput, itd...
Pa nije apsolutno pravilo, jer je prva deklinacija i najnedoslednija sto se tice deklinacija, prepuna dubleta i izuzetaka. Ali kazem, moja opservacija je da NOVE reci dobijaju sufikse.
Pa da, ali o prelasku auto-puta u autoput odlucice lingvisti, ne saobracajci ;) Slazem se da ponekad treba konsultovati i "struku", ali poslednju rec obavezno moraju imati lingvisti. Jer npr. da su se ekonomisti pitali, valuta bi se najverovatnije zvala EURO, a ne evro.
Odakle bre nama autoput? loloololol To se kod nas obećava, ti autoputovi. :)
A najveća tuga je što je većina ljudi zove EURO, i to još sa onim beogradskim akcentom da to ispadne kul. Jebem li im mamu ja seljačku nepismenu. Ma u stvari, neka je zovu kako hoće, ionako je go kurac, da se tako kurtulno odrazim.
Slažem se da poslednju reč ipak treba da imaju lingvisti :) Samo što je ponekad teško ispratiti sve njihove izmene i dopune pravopisa, posebno ako neko nije u tim lingvističkim vodama...
Da li se kaže kabAl ili kabEl?
KABAL mora da pobijedi!
http://bestgamewallpapers.com/files/mortal-kombat-deception/kabal.jpg
Кабл
KABEL!
KABEL
kabAl