Језичке недоумице

  1. Ја само да питам о каквом рјечнику је ријеч? :)

  2. КАЈЗЕНЕ, ДЕЦХКО, ШТО СИ НЕПИСМЕН?! Осумњичен за спемовање се не пише са љ.

  3. Чисто да укажем на важност оваквог пројекта, као неко ко неје језичар, приметио сам, чини ми се истог дана кад је прест'о да ради, крај овог програма.
    А био је од ВЕЛИКЕ помоћи. Тако да... ако треба да шаљемо неке мејлове притиска САНУ-у, Валдемаре, реци. Пошто, знам да си говорио да је до њих, тај проблем око издавања.

    Ја сам за то да се ангажује 200 студената србистике (ионако ништа корисно не раде на факсу), да се закупи сервер, подигне сајт, и да они лепо прекуцају одреднице из речника МС и САНУ на тај сајт и да се то лепо осавремени, додају нова значења, избаце небулозе и речник учини речником савременог српског језика (јер Срби то немају). Ионако су МС и САНУ преписивали једни од других, дефиниције појмова су идентичне, колико сам имао прилике да приметим, тако да им неће сметати да се неко послужи њиховим материјалом за сајт. А? А? А?

    Само треба држава да искешира то.

  4. Што се заустављати на србистима? И ја бих то радила.

  5. nem0
    КАЈЗЕНЕ, ДЕЦХКО, ШТО СИ НЕПИСМЕН?! Осумњичен за спемовање се не пише са љ.

    džaba, nemo, ne pomaže...

    Ионако су МС и САНУ преписивали једни од других, дефиниције појмова су идентичне

    zato je jazu neprevaziđen.

    al ajd da uradimo to. ko će da cima državu za keširanje?

  6. Ја сам за то да се ангажује 200 студената србистике (ионако ништа корисно не раде на факсу), да се закупи сервер, подигне сајт, и да они лепо прекуцају одреднице из речника МС и САНУ на тај сајт и да се то лепо осавремени, додају нова значења, избаце небулозе и речник учини речником савременог српског језика (јер Срби то немају). Ионако су МС и САНУ преписивали једни од других, дефиниције појмова су идентичне, колико сам имао прилике да приметим, тако да им неће сметати да се неко послужи њиховим материјалом за сајт. А? А? А?

    !!!!!!!!!!
    Стварно ми није јасно зашто неко на факултету није покренуо такав пројекат (убацивање речи из речника МС). И да се лепо развије даље ројекат убацивања нових речи. Као у интернет речницима за енглески. Сигуран сам да би било много студената који би радо учествовали у томе.

  7. Чисто да се види шта ми је било у квикстарт секцији!
    http://i40.tinypic.com/mwy0p4.jpg

  8. Само треба држава да искешира то.

    Možda za projekat, ali za server i ceo sajt u globalu ti ne treba neka silna suma.

  9. Стварно ми није јасно зашто неко на факултету није покренуо такав пројекат (убацивање речи из речника МС). И да се лепо развије даље ројекат убацивања нових речи. Као у интернет речницима за енглески. Сигуран сам да би било много студената који би радо учествовали у томе.

    Рећи ћу ти зашто. На Филолошком факултету не постоје људи који би организовали такав пројекат. Све што је ваљало на факултету, све што је било способно, они су најурили. Јбт, Маја Данон, красна жена, код ње сам за један семестар научио више него за остале четири године, њу су истерали јер им се није уклапала у учмалост.

    Битно је да пискарају неке небулозе, пишу радове о маторим лингвистичким теоријама које нико не чита и објављују их по часописима којима управљају лингвистички метузалеми, а све да би добили поене, како би им се повећала квота и, самим тим, плата. На англистици на Филолошком нпр. не постоје уџбеници за пола предмета. Нема никог да се ангажује да направи уџбеник, да на прави речник (свака част Борису Хлебецу), нешто креативно, нема шансе. Једино да очекујемо да нека приватна фирма покрене иницијативу, мада и то је тешко, јер сви гледају нешто да продају, нико неђе да дели знање за џ као на пример ја. Ево, тренутно, поред овог главног пројекта који завршавам, радим и на једном другом, свом пројекту, који сам спреман да поделим са светином кад буде готов. Слободно знање, јебеш капитализам, школарине, курце-палце...

    Извињавам се на псовкама, али врло емитовно доживљавам ову проблематику.

  10. Možda za projekat, ali za server i ceo sajt u globalu ti ne treba neka silna suma.

    Па, то би био релативно скуп пројекат. Две године већ радим у лексикографији, веруј ми, компликован је то и напоран посао. Студентска пракса на пројекту би умногоме помогла, додуше. Ем би се време много уштедело, ем би студенти имали неку праксу (коју иначе на факултету немају), ем би нешто научили.

  11. Pustite sad te fotosopirane slike i "ja sam primetio i pre nego sto je prestalo", stanite na kraj reda!

  12. Џими, да те не цимам на пвт... На изради каквог речника радиш?

  13. Боље на ПВТ, да се не рекламирамо овде.
    Шаљем ти за минут.

  14. Ало мудови, мојне спемујете тем. Елем, куд сви ту и мали Мујо, па да вас приупитам, има ли у том речнику на ком неко од вас ради пичке и курца, пошто смо овде закључили да то нису ружне речи?

  15. reklamirajte se!

    +1
    :)

  16. Da i mene sad zanima. U suprotnom pobrišite komentare da ne bi intrigiralo i neke druge korisnike ovog servisa koji će ih tek videti.
    Ne, ozbiljno me zanima.

  17. I ja sam zaintrigirana :)

  18. al ajd da uradimo to. ko će da cima državu za keširanje?

    Iscimajte državu da iskešira pare meni, pa eto rečnika svim radnim masama.

  19. Што се заустављати на србистима? И ја бих то радила.

    Управо. Може и још која катедра да се активира.

    На англистици на Филолошком нпр. не постоје уџбеници за пола предмета.

    Тужна истина и код мене. Плус, имамо гомилу књига старијих од 35+ година. Мислим, јесу добре, али треба нам нешто савременије.

Rekli o sajtu

Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!

Biznisblog · 26. Decembar 2007.