Мрзи ме да тражим...
Код скраћивања прилога (ако је заиста прилог) ''са'', на ''с''
''са ким -> с ким''
Где, кад, како, колико, на који начин и зашто се ставља или не ставља апостроф, и колоко је скраћивање оправдано.
Исто важи и за изостављање слова ''х'', већ смо причали, али нисмо дошли до неких ваљаних закључака.
никад се не ставља апостроф, потпуно је свеједно с/са, евентуално мислим да се може рећи да је згодније користити с кад следи реч која почиње самогласником.
Ma ti si pitao, nego sam previse mamuran da bih citirao dva posta, i ovo je previse. Znaci odgovor je na tvoje pitanje, i ispravka Niknejmovog odgovora tebi.
мислим да треба одвојено, некако сред је исто што и средина и онда као што кажеш по средини или по среди ваљда иде и по сред, као и на сред. И кад изговараш некако одвојено кажеш, нагласак је на Е а не на А, хвала
Мрзи ме да тражим...
Код скраћивања прилога (ако је заиста прилог) ''са'', на ''с''
''са ким -> с ким''
Где, кад, како, колико, на који начин и зашто се ставља или не ставља апостроф, и колоко је скраћивање оправдано.
Исто важи и за изостављање слова ''х'', већ смо причали, али нисмо дошли до неких ваљаних закључака.
Џабе кад немаш кондензаторски микрофон.
Takav mikrofon nije džabe.
никад се не ставља апостроф, потпуно је свеједно с/са, евентуално мислим да се може рећи да је згодније користити с кад следи реч која почиње самогласником.
Gresis, "dzabe" je daleko cesce i uobicajenije.
Рекох већ да сам погрешио и извиних се. :)
Zapravo je vise bio odgovor na onu Niknejmovu tvrdnju da se jednako koriste.
А, то ли је? :)
Супер фора, морам и ја да почнем да одговарам људима на тврдње тако што ћу да цитирам неку сасвим десету особу.
Ma ti si pitao, nego sam previse mamuran da bih citirao dva posta, i ovo je previse. Znaci odgovor je na tvoje pitanje, i ispravka Niknejmovog odgovora tebi.
Po sred ili posred?
Posred šupka
Ozbiljno pitam inače :)
Посред чмара.
Hvala, gađaču čmara
Натакнем те.
Pa, dobro, kako ko. :)
Nego, da li su oba oblika ''ćerka'' i ''kćerka'' pravilni? Sećam se jednom u osnovnoj, na pismenom zadatku, profesorka mi je na ''ćerku'' dodala k. A?
Правилна су оба. Кћерка је благо застарео облик.
Bila si ćerka jedinica... :)
Ova profesorka je bila baba. Sigurno joj se zato ovaj više svideo. :)
Zahvaljujem.
мислим да треба одвојено, некако сред је исто што и средина и онда као што кажеш по средини или по среди ваљда иде и по сред, као и на сред. И кад изговараш некако одвојено кажеш, нагласак је на Е а не на А, хвала
A na koje A misliš?