Језичке недоумице

  1. Ti si se diskvalifikovao za dalje postovanje na temi, a narocito za kacenje "zadataka". U originalnom stoji UBRZO, a ne BRZO. Dalje nisam ni gledao.

    Оксе, због тебе ми није тачно... Идем да те исхејтујем.

  2. Quod licet Iovi, non licet bovi.

  3. Пар мојих професора има обичај да каже "неколика примера", "неколике реченице", "имамо неколике примере". У чему је кеч?

  4. Keč je u tome da oni umjesto priloga koriste neodređenu pridjevsku zamjenicu "nekolik", koja ima i ženski i srednji rod, i množinu, i deklinaciju uopšte, kao i sve druge takve zamjenice, a koju ne koristi niko osim njih - fakultetskih profesora. :)

  5. a koju ne koristi niko osim njih - fakultetskih profesora. :)

    Ово је поента свега. :)

  6. Da. :)
    Postoji ta zamjenica i u žutoj gramatici. Što je još jedan dokaz u prilog toj tezi. :)

  7. Ма, мени само није било јасно што избегавају прилог. И то готово увек.

  8. Pa da pokažu da znaju za zamjenicu. Evo saću i ja stalno to da koristim :))
    Čuvaju jezičke oblike od zaborava, bre. :)

  9. Nekolik se valjda kao koristi kad je manji broj nečega na šta se odnosi. Tipa: ako imaš dve rečenice, onda su nekolike rečenice, a ako imaš više onda ih je nekoliko. Potpuno logično:)

  10. Keč je u tome da oni umjesto priloga koriste neodređenu pridjevsku zamjenicu "nekolik", koja ima i ženski i srednji rod, i množinu, i deklinaciju uopšte, kao i sve druge takve zamjenice, a koju ne koristi niko osim njih - fakultetskih profesora.

    A kako ćeš dativ? Uzeo sam telefonske brojeve od nekoliko devojaka: Dao sam brojeve NEKOLIKO devojaka? Baš je ružno kad ti zine takva rupa u mogućnosti izražavanja, pa moraš da ideš okolo-naokolo.

  11. Е, стварно, како се то каже правилно? 100 пута нисам знао да кажем, па сам импровизовао.

    На југу Србије у таквим случајевима иде предлог ''на'' плус акузатив, узгред. :)

  12. To nekoliko girls.

  13. Ил' да пребациш у пасив, што би ти рекао около-наоколо - Неколико девојака је добило мој број. :) Импровизација.

  14. Kaže se nekolikim devojkama, ukoliko nećeš da improvizuješ. Ali danas bi na te reči dobio nekolike začuđene poglede.

  15. Ili nekolicini devojaka?

    Dativ bi verovatno bio nekolikim devojkama, ali ko ce se sad baviti time!

  16. Kaže se nekolikim devojkama, ukoliko nećeš da improvizuješ. Ali danas bi na te reči dobio nekolike začuđene poglede.

    То је ако имаш ''неколико''. А шта ако имаш број?
    Иде ''једној'', ''двама'', ''трима'', четирма'' (и ту би већ бело гледали), ај настави низ, мајсторе! :)

  17. Kako je to glupo: podelio sam broj SEDAM DEVOJAKA. Sedam, nepromenljiv broj. Kako bre da jednom rečenicom kažem da sam dao telefon tačno određenom broju devojaka, i to da ih je bilo sedam? Malo nam sakat jezik. Na ruskom bi bilo СЕМИ ДЕВУШКАМИ, bez problema.

  18. Pa u ruskom je bez problema jer su Ruskinje promiskuitetne. Nase su rezervisane, zato ni nas jezik nema predvidjen ovaj slucaj.

  19. Naravno da Ivan Klajn nije uvek u pravu:
    Npr. njegova varijanta je da se kaže: "Ja sam iz Novog Beograda!", ili, ja stanujem u Novom Beogradu. Ko to još tako govori?
    Međutim, ima još mnogo primera gde se niko ne bi složio s njim.
    Ali, za sada, dobar je Ivan Klajn.

  20. Pa da, niko nije iz Novog Beograda, tamo sve dosljaci. Daj jos neki primer.

Rekli o sajtu

Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.

Status Magazin · April 2009.