Prijava

Не контам како су њу научили да прича, а камоли да размишља. Глуваћу можеш нешто да показујеш, слепцу да причаш, али глуво-слепој особи? К'о биљка, само је хране, ни не зна да је жива...

Jebote koja tema, davno se nisam ovako iskidao na postove, pogotovo ove o drkanju :)

Stvarno je zapanjujuć slučaj Helen Keler, ja sam čuo da se ona samo folirala kako bi bila popularna, i eto, danas ceo svet zna za nju. Ne samo danas, nego i ranije, a verujem da će se o njoj govoriti u budućnosti. Dakle, žena je postala bukvalno besmrtna zahvaljujući laganju. Gde je tu pravda?

Stvarno je zapanjujuć slučaj Helen Keler, ja sam čuo da se ona samo folirala kako bi bila popularna, i eto, danas ceo svet zna za nju. Ne samo danas, nego i ranije, a verujem da će se o njoj govoriti u budućnosti. Dakle, žena je postala bukvalno besmrtna zahvaljujući laganju. Gde je tu pravda?

A Straja lolo?

Natnat nisam se pokajao ololo :)) Ljubi i tebe Fejz :D

Хелен Келер је фејковала бре. Видела је да је обична жена и да не може да буде геније, па се правила да је ретардирана!

E jebemliga ako su gluvonijemi nisu glupi ni retardirani, zatvorite uši i pokušajte da posmatrate svijet iz tog ugla, mislim da njima na kraju krajeva i nije tako loše osim što su diskriminisani.

Oni stvaraju svoju neku bazu mentalnih slika, relacija i vremenom, u komunikaciji sa drugima, koja se pretežno bazira na empatiji, uspjevaju vrlo lako da spoznaju kako se osjećate i šta hoćete od njih (možda čak i bolje nego vi sami) i da sa usana pročitaju o čemu pričate, jer čitanje sa usana ne zahtjeva ništa osim posmatranja. Baš kao što beba uči ko je mama i kako da je dozove (uči tako što čuje, vidi i pokušava da izimitira) tako i gluvonijema beba uči pokret usana prilikom izgovora rječi mama i vremenom mimikom počinje da reprodukuje tu rječ uz eventualno ispuštanje nekog zvuka koji se tu javlja od ptiska vazduha kroz glasne žice jelte.

Глуваћу можеш нешто да показујеш, слепцу да причаш, али глуво-слепој особи? К'о биљка, само је хране, ни не зна да је жива...

Изненадио би се... када би видео колико ово није тачно :)

http://www.sense.org.uk/about_us

e jbg i vi, ja znam ljudi koji su rodjeni kao gluhonjemi (samim tim sto ne cuju nikada ne mogu ni pricati) pa nauce svasta, kod mene u kucu skoro svagodnevno dolaze kod ujne na vjezbe i oni kad nauce pricati ne pricaju ko mi, ne proizvode zvukove jezikom i sl, pokusaj da pricas bez upotrebe jezik, tako ti to zvuci. Nikada oni ne parlaju bas, ali osnovnu komunikaciju mogu da ostvare...

@ Da objasnim

То твоје је све на месту, али ја и даље вриштим на Еклипсину (како већ) изјаву да глувонеми временом НАУЧЕ ДА ПРИЧАЈУ! оололлоолололо

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
to im je dijagnoza ljudi, kad se neko rodi gluh ili kad ogluvi rano on je odma i njem jer nikada nije pricao jer nije nikada cuo kako neko prica
pa se onda radi sa njima, pokusava ih nauciti pricati, citati sa usana itd, neki nikada ne nauce a neki nauce sve

Moj pokojni ćale je bio gluv, al je ogluveo u 6 razredu od streptomicin injekcija, pričao je normalno, jedino je malo grešio u akcentovanju reči. I tačno je to da čitaju sa usana, pa smo se tako i sporazumevali, mora da te gleda u usta dok mu pričaš. Ja ga zajebavao jednom, da mu za rođendan kupim vokmen, zamalo popih batine.

Ja ga zajebavao jednom, da mu za rođendan kupim vokmen, zamalo popih batine.

Surovo covece, surovo...

Ali gluvi i nagluvi super čitaju sa usana, ja sam učio sa jednom koja nije dobro čula, ali je sve znala šta se dešava u odeljenju. Tokom časa je gledala ljude i tako je znala ko se kome sviđa, ko koga mrzi, sve abrove, ko je prepisivao, ko se jebao sa kojim profesorom itd.

Ако је особа само глува од рођења, то је наравно далеко мањи хендикеп него ако је и глува и слепа. Глуве особе најчешће без проблема науче да говоре уз помоћ дефектолога (најчешће сурдолога и логопеда), и наравно, науче да читају са усана и то раде прилично добро. Неки говоре мање, неки више разумљиво, али углавном довољно да могу да комуницирају. Проблем је што не чују себе нити друге када говоре (немају тај фид-бек и онда им је и говор мало чудан, некад теже разумљив.

У одељењу, у основној, имао сам другара који је глув од рођења, и завршио је основну школу, после је неке две године био и на неком факсу, иначе нормалне интелигенције.

На срећу, врло се ретко дешава да се дете роди сто посто и глуво и слепо, али се дешава и то. Тада остаје тактилно чуло као медијум комуникације које се може искористити да се оствари комуникација.

Ово ме интересује. Да ли глув човек зна да је телевизор баш телевизор? И да ли има шансе научити га да разликује слова

Ja sam malo prije pričao sa gluvim drugom , kaže da zna sve kako se šta zove..