Национализам

1. ahaaa, ok, kapiram sad na šta se pozivate, samo sam mislila da ovo ide u drugom pravcu. raajt.
    :)

2. Ово је замишљено као прича о разлици између шовинизма и национализма. После тога су дошли постови са причама да је све то исто, и да је све то срање, и онда је прича мало скренула.

3. faaala.
    konačno neko da mi ogovori prvo postavljeno pitanje, jer temu nisam čitala, sem uvodnog posta :D

4. Postoje dve problematične grupacije na planeti zemlji koje su ekstremne same po sebi i odgovorne su za loše stanje na našoj planeti.
    Šovinisti i Liberali. Zlo i jedni i drugi. Ima ih tako malo na planeti, naspram normalnih ljudi ali nekako uspevaju da kontrolišu sve. Da li parama ili ko zna čime, uništiše i jedni i drugi sve a isti su potpuno. Na zna se ko je gori.
    Ovaj svet će biti divno mesto kada ih nestane.

5. Либерализам је за мене веће зло од конзерватизма. Либерализам од човека прави животињу. Кад човек допушта себи све, њега почињу да воде нагони, кад није верник, и он није људско биће, које уме да рационално размишља већ је као животиња које следи своје нагоне које мора да задовољи. Човек се разликује од животиња по томе што има свест и што има душу. Превише либерализма смањује ниво самоконтроле код човека јер од њега прави анархисту, атеисту и претераног хедонисту. Колико ми иду на живце атеисти, толико ми на живце иду и верски фанатици, с тим да имам мрву више разумевања за верске фанатике него за атеисте. Између стега конзерватизма и ветра либерализма бирам пре бих одабрао ово прво.

Ја јесам конзервативан по питању многих ствари и немам толераниције за много тога (списак нећу да наводим, подугачак је) и неретко се понашам као аутократа (не прихватам ниједно мишљење осим сопственог). За неке сам прави патриота, за ултра-конзервативне умерени националиста, за либерале и комуњаре сам фашиста.

Ако сви имају права, зашто би мени било оспоравано право да не подносим хомосексуалце, атеисте и припаднике верских секти и да слободно исказујем своје мишљење и зашто би ми због тога било прећено затвором и новчаним казнама, а с друге стране се дозвољава хомосексуалцима да пљују по свим стрејт особама, да хомосексуалци, атеисти и припадници верских секти слободно могу да пљују Цркву и да пишу графите увредљиве природе и да се то сматра неком грађанском слободом. То је за мене исто фашизам јер мене такви психички узмемиравају (физички је мало теже изводљиво) својим крајње наметљивим понашањем и ставовима, такође оспоравају право на моје мишљење.

6. Džoni objasnio, par postova iznad! A u Srbiji je sve to još više poremećeno. Nema mnogo istinskih, zdravih nacionalista. Nažalost, mahom su to šovinisti. Ali isto tako, nema ni mnogo iskrenih, suštinskih liberala. Jer ljudi koji se u Srbiji predstavljaju kao liberali, jako su isključivi i netolerantni prema svemu nacionalnom, makar ako je to i zdrav nacionalizam. Istinski liberal ne bi trebalo da kenja po vernicima, umerenim desničarima i slično. Napisati "Srbstvo" i "patrijota" čim se pojavi neko nacionalno orijentisan, da bi ga podjebavao (kao što to radi veliki broj ljudi na ovom sajtu), jednako je netolerantno, glupo i primitivno kao i pljuvanje po pederima, Hrvatima i ostalima. Ja smatram sebe nacionalistom, a i šovinisti i kvazi-liberali možmuvate za onu stvar.

7. Za mene nije, a ti ako tako doživljavaš nacionalizam, to je tvoja stvar...

8. Džoni, nisam baš siguran da šovinista ima malo na ovoj planeti. Neću da spominjem Srbiju, to je ipak izuzetak. Ove velike evropske zemlje (osim Holandije, koju boli kurac) su dosta neprijateljski nastrojene prema stranom življu. U Francuskoj bezuspešno pokušavaju da se otarase prvenstveno Alžiraca, ali ko ih je terao da ih kolonizuju, nek' se jebu sad u bulju. Isti je slučaj sa Italijanima i pre svega Etiopljanima, za koje sam se lično uverio da ih ima pun kurac. Da ne nabrajam dalje, ima stvarno pregršt primera. Jedan od najboljih primera, bar se meni tako čini, zajedničkog života bez obzira na nacionalnu pripadnost jesu SAD. E, sad, takođe kad se kod njih desi neko sranje, tipa eksplozija u tržnom centru, muslimani se neće lepo provesti zbog te američke zatucanosti.

9. @skočimiš
    Nema svrhe da se ti i ja raspravljamo.

10. @Blake Griffin: Е, благо теби, ако стварно мислиш да у Америци имају сви иста права. Код њих Англо-Американци и Јевреји имају итекако више права од других. Сви остали се третирају као грађани другог реда. Код њих влада привидна демократија. Црнци и муслимани су највише дискириминисани, а за њима и Хиспано-Америкаци, Кинези и остали Азијати.

11. Grifine, i SAD su nacionalistička država. To što oni naciju definišu drugačije od nas, druga je stvar.

12. Crna Guja
    @skočimiš
    Nema svrhe da se ti i ja raspravljamo.

Pa i ne želim raspravljanje, ko je pomenuo to? Samo želim da izneseš svoje mišljenje :)

13. SRBSKI PATRIJOTIZAM!

14. @Johnny1982: Prvo htedoh da krenem da obrazlazem, ali onda sam shvatio da nema smisla diskutovati sa osobom koja misli da religioznost/areligioznost i seksualna orijentacija imaju bilo kakve veze sa nacionalizmom. Mrzi ti pedere i muslimane, tako je!!!

15. @skočimiš
    Za mene je nacionalizam osećaj pripadnosti srpskom narodu i državi. Ti verovatno misliš da je takav moj stav glup i primitivan. Nikakav problem. Za tebe je nacionalizam (pretpostavljam, izvini ako grešim) nešto nepotrebno, primitivno i destruktivno. Ni meni, a verovatno ni tebi, ovo nije prva rasprava ovog tipa. A da li si ikada nakon takve rasprave promenio svoj stav ili stav druge strane? Dakle, zato kažem da nema svrhe da se raspravljamo, ne mislim ništa loše...

@filozof
    O tome sam već rekao šta sam imao u svom prvom postu na ovoj strani.

16. @skočimiš
    Za mene je nacionalizam osećaj pripadnosti srpskom narodu i državi. Ti verovatno misliš da je takav moj stav glup i primitivan. Nikakav problem. Za tebe je nacionalizam (pretpostavljam, izvini ako grešim) nešto nepotrebno, primitivno i destruktivno. Ni meni, a verovatno ni tebi, ovo nije prva rasprava ovog tipa. A da li si ikada nakon takve rasprave promenio svoj stav ili stav druge strane? Dakle, zato kažem da nema svrhe da se raspravljamo, ne mislim ništa loše...

Ne, upravo suprotno. Jes vidio ko je napravio plejlistu? Haha! Čudno mi je kako ljudi ulijeću u raspravu bez imalo potrebe. Znaj da mi je rasprava bila na posljednjem mjestu :D

17. Pa rekao sam "izvini ako grešim" :)

Rekli o sajtu

U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.

Mondo · 25. Novembar 2010.