Prijava

Kako rade? Sta tacno urade? Je li probao neko? Kakvi su utisci?

Oduvijek su mi cudni i zanimljivi. Mislim, smoris se i razocaras, sta li vec, depresivan si, progutas tableticu, i odjednom si veseliji, promijenis pogled na svijet. Kako bre? Alkohol radi slicne stvari, ali ne da se porediti sa ovim. Tu je neka kafana, muzika, drustvo, raspolozenje se polako nadogradjuje. Ovo je drugacije. I zasto su ovi preparati zavedeni pod 'antidepresivi', a ne pod 'narkotici'? Koja je razlika?

EDIT: Spemeri, nemojte.

Uh... Nisi odjednom. Terapija antidepresivima jako dugo traje. I do pet nedelja se čeka na vidne promene raspoloženja. Rade tako što podstiću oslobađanje dopamina, serotonina i noradrenalina iz nervne ćelije, stimulišu vezivanje za receptore za koje se vežu, s tim da se te supstance ne mogu vraćati u neuron.
I zavisi od vrste depresije. Imaš te koji samo sprečavaju depresivno raspoloženje, a imaš druge koji se zovu stabilizatori raspoloženja. Oni sprečavaju i depresivne i manične napade.

Alkohol ima brže dejstvo, i dozno zavisno. Male količine popravljaju raspoloženje i ubrzavaju srčani rad, dok opet velike imaju depresivno dejstvo na centralni nervni sistem i vrše širenje krvnih sudova i obaraju pritisak. I to je kod svih organizama tako, dok se AD doziraju individualno, počev od manjih pa do neke prihvatljive, i zavisi od toga da li mora da se kombinuje više vrsta.
E sad, to za narkotike ne umem da ti kažem, praktično i jedni i drugi imaju isti mehanizam... Sad do čega je...

Valjda sam ti nešto odgovorila. :)

procackao sam po netu jos malo, slicne informacije onima iz tvog posta pronadjoh.

otprilike shvatih:
na neki culni opazaj, mozak reaguje otpustajuci odredjene hormone. ti hormoni uticu na emocije. tacno imenujes nezeljenjo osjecanje(potistenost, tuga, nervoza itd.), saznas koji su to hormoni otpusteni da ga izazovu, izaberes blokere u odgovarajucim tableticama i problem rijesen.
ja izjutra znam da zabagujem recimo. sta koji kurac, svako jutro se mrcvarim tu, sad idem da radim osam sati, tuga jedna od dana, i sjutra treba opet da idem, sta ce meni sve to, ovaj zivot je go kurac... i sto ja fino da se jebem sa tim mislima tih par jutara mjesecno, kad mogu fino da uzmem tableticu i da me boli uvo?
ovo je jedan primjer, a za svakoga postoji neka pojava sto izazove da se osjeca mrtvo. zasto onda svi ne koristimo antidepresive ako je toliko lakse?

Брате ја бих ти препоручио инхалацију алопролом и физиолошким (Јачу дозу), срце ти лупа ко лудо и скаче ти се.
ЗАШТО ИМАШ САМОУБИЛАЧКЕ ИДЕЈЕ ?

Eto, bolje si se sam snašao, jer ja prevodeći na standardan srpski ne rekoh ti ništa.

ovo je jedan primjer, a za svakoga postoji neka pojava sto izazove da se osjeca mrtvo. zasto onda svi ne koristimo antidepresive ako je toliko lakse?

E jebat' ga sad! Koji će ti očin kad će da te prođe to za nedelju, dve. Trenutni smor. Lekovi su uvek poslednja opcija. I kad se javiš za stručnu pomoć, prvo idu psiho i radne terapije, pičke materine, pa kad nema kud - onda ovo.
Mnogi se uzimaju doživotno, šta ti to treba...

Mešči da si ti upao u neku dokolicu pa te ona sjebava. Gadno ako se uljuljkaš, znam najbolje, ali pošto si je već svestan, radi nešto da to razbiješ. Izmisli neki hobi, trči, napanji muziku da komšije popizde, da ne serendam ja sad... nešto može da ima efekta!
Ja mislila ti samo radoznao, a on tako... Zajebi veselice i gluposti...

ne razmisljam o tome da ih koristim. sebe uzeo kao primjer samo.

stvar je u tome da ne vjerujem u njiih. tesko mi je da ukapiram da jedna pilula dnevno recimo, ljudima popravlja sav pogled na svijet. vise sam misljenja da je to obicni placebo efekat, kao kad babi daju praznu kapsulu, i njoj bude bolje 5 min nakon sto je popije. i ne znam koliko su ceste i opasne nuspojave. plus se stvara zavisnost. 10 godina pijes jednu na dan, odes na odmor, izgubis kutijicu sa ljekovima, i nastane kriziranje...

Nije obični placebo, veruj mi. Na žalost, kod nas je jako teško naći dobrog doktora koji će prepisati pravi antidepresiv i još par lekova koji uz njega idu ako je bolest ozbiljnije uzela maha. Same tablete bez razgovora sa psihijatrom neće pomoći, tako da ta teorija o "jednoj piluli i sve je bolje ne stoji". Iz iskustva ti kažem da ti lekovi zaista pomažu i da ne izazivaju zavisnost ako se pravilno koriste. I ja još nisam čula da je neko pio antidepresive deset godina bez prestanka. Depresija jeste ozbiljna bolest ali je izlečiva već nakon nekoliko meseci prave terapije, eventualno nekoliko godina. Psihoza i šizofrenija je već nešto drugo i ti ljudi piju lekove uglavnom doživotno i nisu funkcionalni bez njih. Ali to je već neka druga priča...

Ništa na svoju ruku, ne zajebavajte se sa bombonicama, nisu to džokavci i sl. zajebancije. Moj dobar prijatelj je u depresiji bio 6, 7 godina, život mu je zaista krenuo nizbrdo, čak se i nešto sam kljukao prozakom a na kraju je otišao kod psihijatra i ovaj je odlepio kad je čuo da se gari sam lečio. Prepisao mu je terapiju od nekoliko lekova dnevno pre nekih mesec dana. Prošle nedelje je taj moj gari dok je telefonski razgovarao sa ženom ispalio sebi metak u glavu. Lekovi su proradili i napravili pičvajz u mozgu što je česta pojava dok se hemijski procesi ne stabilizuju. Gadna priča ali je za nauk, NE ZAJEBAVAJTE SE SA BOMBONICAMA!!!!