Izbor fakulteta srcem ili razumom?

1. Јест, посао ветеринара је прилично физички за некога ко је завршио факс.

i posao doktora-hirurga postane mesarski na kraju, ne sekiraj se :)

2. Da se razumemo, pod "ici srcem" ne smatram upisati arheologiju i ako si sposoban da zavrsis nesto sto ima bilo kakvu primenu u praksi. "ici srcem" je izabrati pravo i zavrsiti ga i ako nema posla, umesto izabrati ekonomiju i ceo zivot maltretirati i sebe i druge svojim neostvarenim zeljama.

3. Mrzi me da čitam sve postove osim prvog, pa ću napisati moje lično iskustvo. Srcem sam upisao Vazduhoplovnu vojnu akademiju, napustio pre polaska zbog rata. Druga želja srca informatika PMF u NS, napustio zbog siromaštva. Treći korak zbog ljubavi Viša poslovna - smer informatika (završio bih višu školu, da si ti to htjela...). U mežuvremenu stekao 16 godina radnog staža na raznim poslovima, trenutno na mestu računovođe u osnovnoj školi. Pre tri godine upisao privatni ekonomski, treba da diplomiram za tri nedelje (BA stepen). Mrzim ekonomiju. Mrzim. Ali ovaj fakultet mi povećava platu za 80%.

Još uvek sanjam da pravim avione...

4. У Британији, колико знам, кад те ухвате да преписујеш на факултету, не само да те избацују с теста, него и с факултета, плус факултет подиже тужбу против тебе. :) ЕДИТ: У школама ти исто следује избацивање из школе ако те ухвате да преписујеш, чаки и у случају да те ухвате да си плагирао рад.

To sam čuo i za druge zemlje. Belgiju, na primer.

Ali opet, mora se priznati da nije fakultet za svakoga, kao ni pojedine srednje škole. Upisuje se svakakav šljam. Pola tih što upišu, ne znaju žašto to rade. To su oni što naručuju maturske i diplomske radove, koriste bubice...
    Ljudi beže od poslova od kojih mogu dobro da žive, i umesto toga upisuju fakultete. A dobar majstor će odlično živeti, bilo ovde ili negde drugo. Ja ne znam nijednog da nema kuću, kola itd.

5. Baš kad veterinariju pomenu, ima varijanta da upadneš u gradsku privatnu ordinaciju i lečiš pakinezerima kijavicu, to je sve lepo i krasno. Ok je i kad radiš u manjoj sredini jer je tamo veterinarska stanica blizu.
    Zajebano je kad ko moja komšinica radiš u stanici u Jakovu, Kupinovu ili tako negde gde ima mnogo svinjskih i goveđih farmi. Dva sata putuje na posao svakog rosnog rumenog jutra, nekad joj se oduži posao pa ni nema prevoza za nazad i spava u ordinaciji s mačkom.

Inače, nemam pojma što si se odlučio za to kad sa stokom možeš da radiš i ovako :)

6. čitao sam neki tekst u mislim jučerašnjem blicu, o likovima koji su odlučili da žive bez novca, nije da nema veze s temom

ja sam krajnje nepragmatičan po pitanju institucionalizovanog obrazovanja, a naročito u srbiji. isključivo birati srcem i studirati ono za šta postoji interesovanje i "ljubav", ukoliko tako nešto za kandidata ne postoji, upšte se ne zamlaćivati sa studijama kojima u svakom slučaju ne treba dozvoliti da postanu smisao nečijeg života i koje svakako neće imati mnogo bitnu ulogu u nečijem životu (opet naročito u srbiji). kada čujem likove koji govore da si bez faksa ništa, dođe mi da ih šljusnem preko ustiju.

tu bi mogla da uleti ova priča iz blica o modernim diogenima iz bureta. kad te neko pita kad ćeš da se zaposliš ti mu kažeš da ti se ukloni iz vidokruga. autonomija bato, pa ako ne mož se prehraniš tako autonoman u ovom suludom svetu okružen inrtelektualnim amebama, pljuni na sve, otiđi u šume i hrtani se plodovima prirode. smatraće te ludakom ali ti ćeš znati da si pobedio svet. ukoliko nađeš saputnika, sapatnika ili saludaka, utoliko bolje. nailazićeš na svoje paradokse hedonizma, ali makar nećeš visiti na birou za zapošljavanje, što svakako ima svojih prednosti

7. Da se razumemo, pod "ici srcem" ne smatram upisati arheologiju

A sto je problem upisati arheologiju srcem??? Za arheologe ima posla, al je druga stvar sto drzava to nece da vidi.

8. Mrzim ekonomiju. Mrzim. Ali ovaj fakultet mi povećava platu za 80%.

Još uvek sanjam da pravim avione...

Taj neki rad, da. Mislim da ne možeš pobjeći od prvobitnih želja, osim ako si baš ispranomozgić. Jedino ono što neko reče: kad bi to moglo postati neka vrsta hobija...

treba da diplomiram za tri nedelje

Ae bar ćeš da nas častiš! :)

9. Još uvek sanjam da pravim avione...

e bruce, i ja sam na istu foru nalemljen :)
    skoro sam bio na EADS prezentaciji ovde na faksu koja je pominjala da su im potrebni doktoranti. (http://en.wikipedia.org/wiki/EADS)
    moz se desi da nekada i zagrizem i da zajebem ovo sto sad radim i potrazim srecu tamo

10. Upisuje se svakakav šljam. Pola tih što upišu, ne znaju žašto to rade. To su oni što naručuju maturske i diplomske radove, koriste bubice...

E, ал има ту још један моменат. Многи преписују и служе се бубицама и разним триковима зато што им на факултету увале апсолутно бесмислен предмет који нема благе везе с оним што студирају, па их једноставно мрзи и то да спремају поред много битнијих ствари. Да будем искрен, три испита сам тако положио на фору. Један од њих је јебена социјална екологија (ШКК?) на коме учиш о загађењу подземних вода и када је у Паризу постављен први контејнер. Треба неко да постави скривену камеру у Сали хероја на Филолошком кад се полаже тај испит. Једна професорка дежура, 500 људи полаже, тек сваки двадесети нема пушкицу, бубицу, телефон... Лудило једно.

11. три испита сам тако положио на фору

Ajde i ti na stub srama, s onim muljatorima. :)

12. Занимљива дискусија.
    Можда је најбоље онима код којих се некако поклопе интересовање и интерес :)

Ја сам факс уписала срцем... нажалост брзо се разочарала јер није ни приближно било онако како сам очекивала... можда сам превише очекивала... а очекивала сам да ће ми знање бити "преношено" па се испоставило да све морам сама да радим и савладавам... то је била једна страна... друго, све моје колеге које су завршиле факс у року сада раде нешто невезано, десето...

Не знам шта да мислим, у Србији је нажалост школство/образовање у великој кризи.

13. Imam neverovatnu ideju za motor na električni pogon koji koristi postojeće tehnologije, samo ih treba umanjiti na veličinu automobila. Neverovatnu jer ne mogu da shvatim da to nekom već nije palo na pamet. Ako znate gde bih je mogao prezentovati ozbiljno - javite.

14. Nije problem u arheologiji, vec u drzavi, kao sto si sam i rekao.

15. Imam neverovatnu ideju za motor na električni pogon koji koristi postojeće tehnologije, samo ih treba umanjiti na veličinu automobila. Neverovatnu jer ne mogu da shvatim da to nekom već nije palo na pamet. Ako znate gde bih je mogao prezentovati ozbiljno - javite.

ako oces posalji mi na pvt, razumem se pomalo u to, pa mogu da ti kazem ako nesto ne stima ili je dobra ideja, ili postoji to :)

16. социјална екологија (ШКК?)

Мени се свиђа идеја са тим предметом (можда би требало да постоји на сваком факсу тако нешто јер нам је еколошка свест на веома незавидном нивоу), јер сам еколог у души, али је толико лоше спроведено, као да су дали неком дебилу који ни основну није завршио да све то реализује... Ја сам лудак још и учила све то за тај испит... а глупљи "уџбеник" нисам видела у животу...

17. Haha, Celt će da te zajebe i obogati se na tvojoj ideji, Brus!

18. Ја сам факс уписала срцем... нажалост брзо се разочарала јер није ни приближно било онако како сам очекивала... можда сам превише очекивала... а очекивала сам да ће ми знање бити "преношено" па се испоставило да све морам сама да радим и савладавам... то је била једна страна... друго, све моје колеге које су завршиле факс у року сада раде нешто невезано, десето...

Е, Маријана, подсетила си ме. Људи попут тебе представљају проблем људима попут мене приликом запошљавања. Не мојом и твојом кривицом, већ кривицом државе. Ти си, ето, завршила јапански, а радиш као професор енглеског (колико ја знам, исправи ме ако грешим). Знам још петоро људи који су завршили јапански, четворо их исто раде као професори енглеског, један ради нешто десето. Скоро нико од вас не ради у ужој струци. Закон омогућује људима којима је енглески био други страни језик да га предају у школи. Гомила људи заврши пољски, чешки, арапски, кинески, јапански, норвешки, дански итд, а заврше предајући енглески и онда ја, који сам дефинитивно, као професор истог, стручнији за ту област, не могу да се запослим. :) Кад кажем ЈА, не мислим на себе, већ на гомилу својих колега.

Ако мене питаш, годишње треба троје људи да се прима на јапански, а не 30 (или колико се већ прима). Исто важи за све те мање катедре. Где ће да раде ти људи?

19. Многи преписују и служе се бубицама и разним триковима зато што им на факултету увале апсолутно бесмислен предмет који нема благе везе с оним што студирају

To stoji. Ali ako neko naruči maturski rad, pa onda položi trećinu ispita preko puškica i bubica, i nakon svega toga naruči i diplomski rad - taj sigurno nije za fakultet, jer nije sposoban da sam uradi nešto smisleno. To je posebno opasno ako je u pitanju medicinski fakultet i sl.

Rekli o sajtu

Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.

Deutsche Welle · 29. April 2011.