Istorija

1. Baja našao moj gde linkujem na svoj Fejs profil i sad misli da je h4x0r lol

I ne kupujem brijače, imam bradu veću od sinoda SPC zajedno brt

2. A kurac ne briješ?

3. mora se skinuti kapa za ovaj post realno

Zato što znam kad sereš, kad pišaš, na šta drkaš, gde kupuješ brijače i koju paštetu jedeš za doručak. Pratim te već duže vreme, a kad se sretnemo, e onda ćemo raspravljati o istoriji. Ali srpskoj, a ne toj tvojoj.

4. Još kupio one roze Venus za intimne predele ahhahahaha

5. ali ipak apelujem da se postuje privatnost clanova sajta, ovde dolazimo da budemo neko drugi, mozda ono sto zaista jesmo, ali ne mozemo to iskazati u rl, a mozda neko ko zelimo biti, a nismo... kako god, postujmo

6. Venus ne može da brije Kurčev Do, vidi se da se još nisi ljubio s devojčicama tbr

7. Него... читао неко Душана Васиљевића и 'оће да се занима историјом наоружања и оклопа у Србији?

8. E Trišo, ti si mi jednom tražio knjigu o srednjovekovnoj CG, je l' još tražiš?

9. Сваки извор је добар, имаш нешто?

10. Ima jako dobra "Istorija Crne Gore II/1" u pdf, proguglaj, ako kojim slučajem do sada nisi našao.

11. А видим, наћи ћу брзо, хвала човек :)

12. Сећам се када сам једном изнео опажање везано за Душанову гарду. Елем, ако је командант (или барјактар, не мог се сетим) имао око 210цм или више и једно 120-130кг масе, плус једно, рецимо 30-40 кг опреме и оклопа и барјак, то му дође негде око 180 а могуће и 200кг на леђима коња. Како он то да издржи? Онда је Цар изнео аргумент како коњи који раде на њивама вуку плугове и ко зна колко тежине. То је тачно, али такви коњи нису предвиђени да иду у битке, тешко се тренирају за такве услове, фали им педигре. У Белгији се налазе најбољи драфт коњи, вуку силу али троми.
    Елем, мене копка следеће, колико је Душанова гарда била употребљива као коњица у бици ако узмемо њихову величину за истинит податак? Или су више били елемент застрашивања.

13. Svaka konjica u istoriji je u suštini bila element zastrašivanja.
    I brate ko je taj barjaktar, Gregor Planina Klegane? :D

14. gledao sam sinoc neki dokumentarac hanibal sta je radio sa slonovima haos

15. Laki ne uzimaš najvažnije stvari u obzir. Naime, treba sagledati činjenice objektivno, a to je da dušanovi konjanici, koji su možda imali 120 kg, da su svi imali lake kosti. Ko tica. Leteli po bojištu. Pegazima ih zvali.

16. Čitao sam tu i tamo par izvora o Dušanu, ali mi se čini da je cela ta priča više izmišljotina nego istina. Pominju se vitez Palman i 300 nemačkih najamnika, ali to je to, nema onog Šveđana i 210cm nigde. Dušanova konjica je koristila ratne konje koji se zovu destrijeri, zna to Cole sad bolje od mene, zagubio sam te beleške, oni su koštali nekoliko desetina puta više od regularnih konja.

Srednjovekovne vojske su koristile dosta konjice, ali su to bile male bitke - bitka kod Velbužda gde je 15.000 vs 15.000 je ekstra džinovska i gigantska i do jaja - i nije bio cilj da se pokolje sve na protivničkoj strani, već da pozarobljavaš tuđe velikaše. Imaš bitku kod Linkolna, gde je bilo ukupno oko 2000 vitezova, i gde je poginuo ukupno 1 lik, i to nesrećnim slučajem. Husitski ratovi i Švajcarska garda su doveli masovnu pešadiju i tako je počeo novi vek, ali masovni ratovi su tek od Napoleona nadalje.

17. bbc-jev al nema cak ni eng titl, mozda ima neki torent da se skine... msm gledao sam samo neki insert al sam sacuvao odgledacu sig

https://www.youtube.com/watch?v=FrvSCNjlOTk

Rekli o sajtu

Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.

Politika · 31. Januar 2011.