Istorija

1. E takve neke zanimljivosti da pišeš, a ne neka tamo bezvezna literatura u pm.

2. A i jes, raji najzanimljivije da čita kako je Milovan Đilas češao muda pred stranim predstavnicima, zato i neću više da pišem

3. hahha ne sad da budes dnevna doza istorije da stavljas nije hitler imo levo jaje, al ono malo za sire mase :p

4. i je l samo meni, jos od skolskih dana, ekstremno dosadno sve vezano za srbiju ili nisam kopao dovoljno duboko

5. Verovatno nisi kopao dovoljno duboko, periodi poput post-Nemanjićke Srbije, Srbije 1903-1914, prve Jugoslavije itd. su do jaja. A i praćenje kako velike sile drkaju Balkan u zadnjih 200 godina je prilično interesantno i za laike.

6. Pošto sam ja inače orijentisan za nacionalnu istoriju, mogu ti reći da su udžbenici, što se tiče nacionalne istorije, blagi užas. Podaci koji se u njima iznose danas su u proseku bili stari 80-ih (a za rani moderni period su bili zastareli 1945). Čovek kad čita udžbenike, nema utisak koliko je moćan vladar bio Stefan Lazarević, da Srbija iz 19. veka nije zemlja opančara koji nose turbane i ne znaju šta je grad, da je većina Srba tad živela u Habzburškoj monarhiji, da je Srbija 19. veka bila najjača balkanska zemlja, itd.

7. e pa tako sam i ja kontao, uglavnom sve sto znam je iz udzbenika, van njih nisam nista gledao prvenstveno jer su me udzbenici ubili u pojam

8. Razumem jbg, ja sam istoriju upisao zbog stvari koje sam saznao "sa strane", da je samo do udžbenika, upisao bih nešto korisno.

9. Par uobičajenih zabluda (i među profesionalnim istoričarima), ako je ko ovo već pominjao, praštajte:

1. Rim su osnovali Latini, Latini = Rimljani - Suprotno onom što je opštepoznato iz mitova o Romulu i Remu, to nije istina. Rim je nastao spajanjem više sela u jedno naselje. Ta sela su bila nastanjena Etrurcima, Sabinjanima i Latinima. Državno uređenje i kultura pokazuju i sabinske i etrurske korene, isto kao i latinske. Dovoljno je pogledati imena petog i sedmog legendarnog rimskog kralja (obojica Tarkviniji, "Tarkvinije" je etrurskog porekla), pa da se shvati da nisu svi Latini. Biti Rimljanin uvek je značilo biti građanin grada Rima i ništa više, nešto slično kao današnji Amerikanci (doduše postati Rimljanin bilo je mnogo teže).

2. Rim je osnovan na sedam brda - Rim je zapravo osnovan spajanjem sela utvrđenih palisadima. "Utvrđena brda" - na latinskom "saepti montes". Vremenom se to pretvorilo u "septi montes" - "sedam brda".

(nastavljam u sledećem postu)

10. 3. Patriciji plemstvo, plebejci gowno - Zapravo se ne zna ništa o ovim dvema grupama. Jasno je da nisu ni domoroci ni dođoši koji su pokorili domoroce. Jasno je ni da patriciji nisu bili uvek bogatiji od plebejaca. Čak ni položaj plebejaca formalno nije bio nešto posebno težak. Na nekim mučenjima plebejaca su posebno insistirali rimski pisci koji su sami bili plebejci ili populari (patriciji koji su za ljubav glasova stalno bili uz plebejce). Njih je posebno volela marksistička istoriografija.

4. Rim nije pao pod Gale - Zapravo jeste. Jedini rimski pisci koji su pričali o nekakvoj herojskoj odbrani jesu oni koji su inače tendenciozni kad treba naglasiti snagu i moć Rima. Grčki izvori su ovde mnogo potpuniji i objektivniji. U pitanju je grupa galskih plaćenika koja je putovala u službu italskim Grcima na jugu.

(nastavljam u sledećem postu)

11. nisam znao ovo, prilicno zanimljivo

12. 5. Rimljani su kopirali Grke - Zavisi od oblasti do oblasti. Međutim ono što je posebno neistinito jeste priča o tome da su Rimljani preuzeli grčka božanstva. Svi Indo-Evropljani imaju analogna božanstva. Grci kad pišu o tuđim božanstvima, oni ih zovu grčkim imenima. Isto važi i za Rimljane, i za bilo koga drugog. Šta više, izgleda da je Jupiterov kult stariji od Zevsovog.

6. Podela Carstva - Nikad se nije desila. Rim može biti samo jedan i nedeljiv. Ono što je izmenjeno jeste zapravo zamena jednog magistrata (formalno rimski car jeste samo vrhovni magistrat, po tome se srednjovekovna rimska država razlikuje od ostalih) dvojicom, koji su imali tačno razgraničeno područje. Jedan od simbola jedinstva je bilo zajedničko imenovanje konzula - jedan bi bio imenovan u Rimu, drugi u Carigradu. Tako da priča da "Vizantija nikad nije postojala, samo Istočno rimsko carstvo" takođe nije tačna, jer se Vizantija nazivala samo "Rimsko carstvo".

(još jedan post i to je to)

13. 7. Carstvo je palo 476. godine - Vizantija je takođe Rimsko carstvo (ne naslednik Rima, već Rim sam), te je Carstvo palo tek 1453. godine. Opet, nije ni zapadni deo Carstva pao 476. godine. Tačno, zapadni car je tad uklonjen i nije postavljen naslednik, ali je istočni car dobio insignije zapadnog i Rim je ponovo ujedinjen. Takođe, Ostrogoti su priznavali rimsku vlast i smatrali se delom Carstva. Ostrogotski kralj je formalno bio carski namesnik u Italiji, a Rimljani su nastavili da žive po svojim zakonima. Pravi pad Rima i propast zapadnog dela Carstva desio se za vreme Totilinog ustanka, kada je vlast Rima otvoreno odbačena, a Senat uništen.

8. Papstvo je rimska institucija - I da i ne. Iako je postojalo kao institucija, ono je svoju samostalnost iskazalo tek u doba Grgura Velikog, kada Rim već nije imao faktičku kontrolu nad svojom kolevkom. Posezanje za univerzalnom vlašću je iskazano tek kada je Papstvo priznalo franačku vrhovnu vlast i kad je Karlo Veliki krunisan za cara.

14. Srbi su najstariji narod.

15. onda bi bio red da prvi izumremo

16. Ti si mrtav iznutra svakako jer nemaš Rl drugove od kad nema Vosa samo ove na Haxu

17. odlican si vcrs brt daj jos :D

Rekli o sajtu

Vukajlija, lijek koji je potisnuo iz upotrebe Edronax, Zoloft, Prozac, Aktivin H i ostale antidepresive. Nuspojave su: grčevi u trbušnim mišićima, suzenje očiju, ludački osmjeh i lako se navući na njega.

Psiholog · 20. Februar 2011.