Istorija

1. ja nisam siguran ali mislim da je bio kockar u duši ali to je samo moje mišljenje

2. Kockam se trouglim se u tjivot svoj

3. Recimo da je njegova sklonost ka kockanju prilično prenaglašena, posebno u literaturi posle '45. Komunistička literatura je bila sklona nalaženju svega mogućeg i nemogućeg da bi se ocrnili vladari i elite.

4. Danas je dan u znaku Jasenovca, pa bih naveo da je prvi napad ustaša na srpsko stanovništvo bio 1932, a da je Hrvatska seljačka stranka pod Vlatkom Mačekom organizovala Građansku zaštitu i Seljačku zaštitu, dve oružane formacije koje su se borile protiv jugoslovenskog suvereniteta, u kojima je bilo oko 10% celokupne hrvatske populacije u Jugoslaviji, i koje su provodile teror nad srpskim stanovništvom.

5. Jesmo mi njima ikada u istoriji jebali majku?

6. ja bi reko, ne. kad pogledam, ponekad ne kapiram mrznju otud, zbog cega i kako.

mozda car zna vise vidim da se lozi na istoriju

7. Car je judeomasonski izdajnik koji truje omladinu, zadojen zapadnim idejama prekrajanja istorije. Nista mu ne vjerujte.
    Pozdrav za Cara!

8. Moglo bi se govoriti da je prva Jugoslavija bila donekle diskriminišuća prema Hrvatima, ali van toga ne, doista ne.

9. U stvari možda ako se računa Blajburg, al' to je smešno.

10. Ali recimo ono što se često prikriva jeste uspešna Stojadinovićeva politika prema Hrvatima. Njegovi sporazumi sa Nemačkom i Italijom jesu kontraverzni, ali je to izolovalo hrvatsko traganje za spoljnom pomoći u potpunosti. Sporazum sa grofom Ćanom je doveo do ekstradicije ustaša i njihovim praktičnim uništenjem 1937. Konkordat s Vatikanom je potpisan baš zato da bi se Hrvati i tu izolovali. Niko od Srba nije vodio ni približno toliko uspešnu politiku protiv Hrvata kao on.

11. Ma trebamo im jednom jebati majku, oni su nas iskarali u svakom sukobu zadnjih 100 godina.

12. Nema ti od toga ništa, Hrvati uvek stoje zajedno, Srbi su uvek rascepkani. Uz to, da parafraziram jednog srpskog popa iz Hrvatske-Slavonije od pre 150 godina, "svaki put kad nam kažu kako smo mi nepismeni, nekulturni i prljavi, mene to najviše boli - jer su u pravu".

13. Meni je samo nejasno kako smradovi ustaški svaki rat dobiju mamu im jebem a realno imaju ogromnu granicu i manje ih je od nas. I u zadnjem ratu smo na početku imali bolje naoružanje.

14. I kelte, mislim da postoje dva osnovna problema koja leže u korenu sukoba:

1. Sukobljene koncepcije nacije - Hrvati su izgrađeni kao politička nacija, Srbi su izgrađeni kao prirodna nacija. Većina srpsko-hrvatskih sukoba se vodila baš na ovom frontu, koliko to god smešno možda nekom iz današnje perspektive izgledalo.

2. Previše Srba u Hrvatskoj-Slavoniji, Dalmaciji, a bogami i BiH - Jednostavno previše da bi se Srbi asimilovali.

Generalno, hrvatske vođe nisu imale problema sa Srbijancima, neki i sa Srbima iz BiH, ali Srbi u H-S i Slavoniji su bili trn u oku.

15. Pa Rasni, upravo ti i rekoh:

1. Ujedinjeni su. Kad se sećaš da su Srbi poslednji put nastupali ujedinjeni?

2. Imaju razvijeniju nacionalnu svest. Broj ubeđenih Jugoslovena među Hrvatima je bio uvek mali. Oni su na Jugoslaviju gledali kao na srpsku okupaciju, te su uvek tražili partnera spolja.

16. I još jedan izuzetno važni faktor. Industrijski su razvijeniji.

17. Neko me je pitao za gustine naseljenosti. Sad sam nabasao na jedan svoj stari rad, pa evo. Sve je za period 1600-1800, sve je u jedinici stanovnika/km2:

Italija - 1600. godine 44, 1650. godine 38, 1700. godine 45, 1750. godine 51, 1800. godine 60. Najnaseljeniji deo Italije je Napuljsko kraljevstvo sa 57, s tim što je najnaseljeniji deo njega Kampanja oko Vezuva sa 160.

Francuska - 1600. godine 34, 1720. godine 32 (smanjenje je zapravo izazvano osvajanjem slabo naseljenih oblasti), 1750. godine 35.

Nizozemska - 50, tako i ostaje. Najnaseljeniji su Brabant i Holandija, svi ostali daleko manje.

Keln, Majnc, Trir - sve vreme oko 35

Engleska - 1600. godine 17, 1700. godine 23, 1780. godine 50.

Ibersko poluostrvo - 1600. godine 14 (pusto je oko 34% poluostrva, srce Kastilje ima 30)

(nastavljam u sledećem postu)

18. Sveto Rimsko Carstvo - U Tridesetogodišnjem ratu svedeno sa 20 na 7 miliona stanovnika. Zapadno od linije Trst-Hamburg gustina je 15-20, istočno svuda manja od 5.

Habzburška monarhija - nisam izračunao, ali po prvoj podeli Poljske ima 16.900.000 stanovnika.

Skandinavija - 2; Danska 12; jug Švedske i Norveške 15-20; 1620-1750 stanovništvo raste za oko 50%

Rusija- do 18. veka 6, onda ide demografski bum

Evropljani u Americi - 4, u 1800. 2 (zbog širenja teritorije)

19. E da, i Irska i Škotska su stalno ispod 10

20. Dve stvari o Egiptu koje i dalje izgleda preživljavaju, a koje su neistinite, jesu:

1. Sluge faraona se nisu ubijale kad faraon umre. Imaju samo dva zabeležena slučaja. Inače se nadam da znate da velika većina egipatskih vladara nije nosila titulu faraona, kad smo već kod toga
    2. Uprkos svim onim giga mega piramidama, grobnicama i šta ja znam čega, Egipćani se nisu mnogo cimali oko smrti. Takve građevine su način da se u principu kaže "vidi kolko sam do jaja, napasi mi se muda, sirotinjo".

Inače, reče mi drug s arheologije da su, prema Tutankamonovim ostacima, velike šanse da je Tutankamon stradao kad ga je napao nilski konj.

Eto, toliko od mojih zanimljivosti, ako vas štogod interesuje, pitajte.

Rekli o sajtu

Vukajlija, lijek koji je potisnuo iz upotrebe Edronax, Zoloft, Prozac, Aktivin H i ostale antidepresive. Nuspojave su: grčevi u trbušnim mišićima, suzenje očiju, ludački osmjeh i lako se navući na njega.

Psiholog · 20. Februar 2011.