Istorija

  1. ko su bile dahije??

    То ти је једно од нерешивих питања у мојој области.

  2. alija kučuk alija aganlija fo fo fo starac fočo od stotinu ljeta alija aganlija kučuk alija

  3. Ево да и ја поделим моје лично виђење Црне Горе, можда вам се свиди, а можда и не.
    ЦГ волим као своју земљу, јер ме успомене вежу за њу. Једном приликом сам се попео на Ловћен и погледао ту лепоту. Заиста лепо - за некога ко је мало лепог видео. Камен, камен, камен, осушено дрво, камен, небо плаво. Лепо је само зато што су ми рекли да је лепо. Иначе, да сам се тамо пробудио не знајући где сам, прекрстио бих се и руком и ногом и рекао гласно - каква је ово курчева пизда материна?! Да горе нису сахранили Његоша тај камењар би вредео по курца ладне воде. Али добро. Као, ложим се на ЦГ јер су то тамо јунаци, сердари, војводе, а ми трипујемо да су Срби. Ови нови вељу да нијесу.
    И тако седим ја горе на тој вукојебини и посматрам доле неке куће. 3 куће. Све пусто. Па се просто мислим као Његош - који курац ја тражим овде? Мислим, да те змија уједе - можеш само да легнеш и чекаш да се покочиш. Ако си гладан - можеш да трчиш 10 сати до прве куће. Јес да ће те дочекати као цара, јер човека виде колико и Халејеву комету. Мада сумњам да знају шта је Халејева комета. Једног сам питао - он ми узвратио: "Чији комита?". Укурац.
    Е и тако ја размишљам, нијесам оволико поткован историјом као Цар, а и да јесам болео би ме курац да своје знање расипам тамо где му место није. Размишљам па пројектујем као у биоскопу - ако ЦГ сада има 350.000 душа са све козама, и то у 21. веку, колико ли их је било тамо у неком 18 веку? 30.000? Која сила мајко мила. Па онда, пошто сам служио пешадију 78 у Бања Луци, присећам се неких ствари и просто ми дође смешно - ја да сам Турчин који би се курац красни пео у ову припиздину од 3 куће да им узимам порез? Више вреди фишеклија него његов порез који иначе нема да плати. Замисли само тамо 1800 и неке чиме би Црногорци могли да плате порез. Коза - то му дође ко крава у Индији. А новца и нема. Више вреде потковице на турском коњу него порез што би га прикупили. А Турци у свили и кадифи, а Черногорци у обрнутим гуњевима и са сиром у мешини. Који би мотив имао да "поробим" таква племена и такву земљу? Да садиш - курац ћеш да садиш. Да пустошиш - шта да пустошиш? Оне плодне делове које су могли да опустоше на данашњем северу Црне Горе - опустошили су и држали под контролом. Али планине? Ко би то освојио и још боље питање - ЗАШТО би то освајао? Да немају злато горе? Немају. Да немају сребро? Немају. Дакле - нема профита па нема ни мотива.
    И сада када би у 21. веку хтео да ратујем против Ђуканистана, не би ми пало на памет. Па, замисли да онај козољубац горе заседне у крш и чека те на нишан као голуба. За шта? За кога? За камење? Свашта. Зато су Турци држали Босну и Србију, а у ЦГ су слали по казни да се изгине или полуди.

    И немојте аветиње Милогорске да ми замерите, скидам ја капу нашим прецима Црногорцима што су истрајали колико су истрајали, али чини ми се да ми је теже било да истрају него да изгину као Спартанци. Јебем ли га, једини народ са који могу да упоредим то јунаштво су Авганистанци - кажу књиге неке старе да ни Александар Македонски није могао да их покори, ни Совјети ни Американци. Додуше, Ђуканистан је сам потписао капитулацију ове године тако да ето, ипак су Авганистанци и даље бр.1 по неосвојивости. Можда би ме Цар демантовао, али и то ме боли курац, ово је само размишљање са Ловћена. Није јебени уџбеник из историје, него је као гузица - свако га има.

  4. Haha Granjka bratina

  5. sinoc gledam u gotu i setim se necega sto me je uvek zanimalo, a vidimo u mnogim filmovima i serijama pa da vidim da l je to tako i u realnosti i zasto

    na konjima kad razbijaju koplja, dakle prvo ko sto vidimo u nekim filmovima da l komandant ili glavni taj neki lik predvodi juris i zabada prvi msm nema smisla jer solidna sansa da gine odma, ili mozda ima neka CAKA pa je fazon da se zaletis prvi ?? kad gledas kako jurisaju da l ih pukne samo adrenalin pa ajde kao ko mu jebe mater, sto bi jurisali prvi i smrt i to msm da smo se razumeli eto ukratko :D

  6. msm da je to kao stilska figura neka prvi medju jednakima fazon. Kao nece da bleji u zamku dok mu narod gine itd

  7. U poslednjih 15 metara, glavni junak, tj. predvodnik napada lagano usporava i glumi povredu konja, pokazuje začuđeno i gleda u konjske noge. Pred sami udar je već na začelju te lagano ulazi u borbu.

  8. Pogazuje zacudjeno, gleda u konjske noge, hvata se za glavu i vice da svi cuju "lele lele"

  9. У античко и средњовековно доба то је било нешто најнормалније. Племићи нису само седели и уживали у замковима као данас, њима је рат био примарно занимање. Племићи су били најбоље обучени војници које си могао наћи, јер док је сељак вежбао како да коси траву, племић је учио како да убија.

  10. Plus oklop ih je štitio jako dobro. I običan prašinar je imao oklop koji je mogao da zaustavi mač i strelu a tek najzajebanije njuske.
    A tu je i otkup. Što bi ubio protivnickog plemića kad će isti da plati lepe pare da ga oslobodis?

  11. Зависи које доба гледамо, јуриш коњице има различите учинке у одређеним добима.
    А ни оклоп није гаранција сигурности, и краљеви са најбољим оклопима су страдали на турнирима где је 1в1 а камоли против зида од копаља где бар пар њих мора да те закачи.
    У суштини, у стварним биткама ретке су такве ситуације да коњица фронтално напада формацију копљаника.

    http://www.abc.es/Media/201506/02/rocroi-dalmau--478x270.jpg

  12. Слика коју си поставио представља битку код Рокроаа (1643). То је већ давно после средњег века, када је пешадија опет добила примат над коњицом. Средњовековне битке су карактеристичне по важности коњице и релативној малобројности, посебно у поређењу са Тридесетогодишњим ратом.

  13. konj od 800 kila (zamisli francusku konjicu na Peršeronima od po tonu i kusur xD) i oklopnik od svojih 200-250 kila (Stefan Dušan sa svojih 150 kila i 100 kila oklopa i pratećeg materijala).

    tonu i kusur i priči 40 na sat.
    Kao da te udari ford fokus

    https://media.ed.edmunds-media.com/ford/focus/2013/oem/2013_ford_focus_4dr-hatchback_titanium_fq_oem_1_1280.jpg

    pa ti drži koplje na fokusa.

  14. Просечна тежина мача од 100-120 цм је износила око 2 кг. Маса пута убрзање каже да ће мач од костију да ти направи срање, чак и ако имаш оклоп из бајки Толкина.

    Фул оклоп је био тежак од 40 до 80 кила (зависно од толика колико си кинте имао да га платиш). Витезове под таквим оклоп су дизали дрвеним крановима или преко посебног подсета. Е кад паднеш са висине од 2 метра са свога дората, његов ти ђока лелуја у пределу главе, а ти не можеш да се дигнеш као јебена корњача. Овако некако:
    https://pbs.twimg.com/media/Cep_IgtW8AAjTHX.jpg

    Онда ти приђе неки дрипац са бодежом и шукне ти га као Вучић Шешељу, онако душмански, с леђа испод мишке, међу ребра. И ариведерчи рагаци!

    И оно курчење пред бој када изађе краљ да им се просерава како иду у славу и те приче - већ га трећи ред не чује шта прди. А о онима са бокова коњице и да не говоримо. При томе сви смрде на прљава муда и ознојене гузице, ма дивота. Ја какве сам курате среће, да сам живео у оно време, највероватније бих се оклизнуо на неко говно од толиких коња и изломио руку или ногу. А то је тад значило најчешће гангрена и од`-у-курац-само-тако.

  15. A mene zanima, koliko je Filurija trošila ispendži na 100 km ako joj je produvao ušur?

  16. https://www.youtube.com/watch?v=UPR5c1ZNfb4

    Evo, 56 km/h piči, recimo jedan vrli konj u punom zaletu

  17. Просечна тежина мача од 100-120 цм је износила око 2 кг. Маса пута убрзање каже да ће мач од костију да ти направи срање, чак и ако имаш оклоп из бајки Толкина.

    Ako si ti to mogo da skapiraš skapirali su i oni, zato niko nije oblačio oklop odma preko gaća ni verižnu košulju ni pločasti oklop. Ispod je išlo ovo:
    https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/a3/e6/62/a3e662119e2565a3201ee8019d8e2750.jpg
    Aketon ili gambeson je meki oklop od tkanine. Dok je metalni deo oklopa imao da zadrži oštricu meki deo je imao da ublaži silu udara.
    Obična sirotinja koja nije imala para za metalni oklop nosila je samo njih i bili su vrlo efikasni.
    http://albrechts.se/wp-content/uploads/2012/08/panzar_01.jpg

    Фул оклоп је био тежак од 40 до 80 кила (зависно од толика колико си кинте имао да га платиш). Витезове под таквим оклоп су дизали дрвеним крановима или преко посебног подсета. Е кад паднеш са висине од 2 метра са свога дората, његов ти ђока лелуја у пределу главе, а ти не можеш да се дигнеш као јебена корњача.

    Kad god ovo čujem uhvatim se za metaforički pištolj. Inače srednjevekovni oklopnik nije išao sa više tereta u borbu od pešaka napoloeonove ere tako da sereš vodu.
    https://www.youtube.com/watch?v=q-bnM5SuQkI

Rekli o sajtu

Did you mean Vukajlija?

Google · 17. April 2015.