Istorija

1. Čini mi se da važi za stanovnike uže srbije, tako da mu vojvođani i kosovci dođu kao komšije srbijancima, ali opet i tu ima sigurno bar dva shvatanja kad bi išao redom i pitao ljude, jer reči mogu biti i pogrešno shvaćene i imati male razlike u značenjima u zavisnosti od kraja... Kao da pitaš navijače zvezde šta znači zvezdaš, šta cigan, šta delija, neko će reći da je delija pripadnik neke od grupa, neko da su to svi koji idu na sever, neko će reći da zvezdaš obuhvata sve navijače, a neko sve sem delija, pa kad još tu upleteš i cigane, dobićeš 10 teorija i može sve da se ospori. Ali srbijanac je uglavnom šumadinac u širem smislu xd Sa komšijama. Ne možeš da tražiš od jezika hiruršku preciznost.

2. A jbg ti je nisi koristio svojevremeno pre 1875-e nego danas 2017-e godine pa bih voleo da se u danasnjem vremenu i zadrzimo. Plus me ne zanima sta NEKI poistovecuju jer je nekima srbin=hrvat a nekima japanac=kimez, pokusavamo da ustanivimo sta je pravilno a ne sta neki misle.

Evo ja cu da ponovim pitanja zbog preglednosti i lakse komunikacije:

-Da li izraz srbijanci ukljucuje nesrbe

-Da li su srbi na prostoru kim srbijanci?

-Da li bi to bili vojvodjani ako se otcepe?

-Da li bi srbijanac ostao srbijanac ako.bi se preselio u mozambik?

3. Stec kaze da je to naziv za ljude u srbiji minus nesrbi

Rekao sam da dosta ljudi koristi reč u tom užem značenju, po nekom mom osećaju.

4. A jbg ti je nisi koristio svojevremeno pre 1875-e nego danas 2017-e godine pa bih voleo da se u danasnjem vremenu i zadrzimo.

О некоришћењу термина у значењу пре 1875. сам и причао, мало читања туђих постова није на одмет.

Да.

Да.

Не.

Не.

5. Dosta ljudi koristi rec batina u smislu kurca pa to ne znaci da je batina rec za kurac, da prostis O:)

6. -Da li bi srbijanac ostao srbijanac ako.bi se preselio u mozambik?

Da li bi se Šumadinac ostao Šumadinac? Pa ako je već odrastao čovek i usvojio je sve običaje svog kraja i ima taj mentalitet... Bilo bi glupo reći da je prestao da bude Šumadinac samo zato što se preselio. Kao što Boro Drljača nije postao Srbijanac jer (valjda) živi u Srbiji sad

7. И вратио бих једним контрапитањем.

Рецимо теоретску ситуацију да се 1892. године, на пример, десио рат између Србије и Црне Горе. Да ли би га ти назвао српско-црногорским ратом, будући да су се Црногорци сматрали Србима?

8. Та подела је далеко старија од АВНОЈ-а

Али је тек сад изражена што је страшније. Сад кад смо утврдили који су наши, а који њихови (католици и муслимани), опет се делимо. Те поделе су доведене до апсурда да се Срби деле и по селима.

Нпр. код мене у Ћуприји постоје овакве изреке:

"Не узимај свињу из Сења и жену из Супске."
    "Добричевци најгори људи!",
    "Бежи од Виринаца, то је дивљи народ, то све убице, има много подземних вода тамо, зато су луди!",
    "Од Остриковчана и Јовчана нема горих људи!"
    "Паљанци су најгори! Нит' су Срби, нит' су Власи!"
    "Крушарци - много гадни људи!"
    "Сењани - гадни, то 'ајдучка сорта!"

Влашка села не рачунам јер ни са Власима многи нису у добрим односима.

9. Али је тек сад изражена што је страшније.

Била је екстремно изражена цео 19-ти век, качио сам горе. Лако се заборавило да су постојали војвођански сепаратисти и 1920-их.

10. Кнез Лазар је био угарски вазал већ од 1373, па што мислиш да није узео већу титулу

Кнез Лазар угарски вазал? Ово стварно први пут чујем. Знам да је био у добри односима, али никад се није о њему говорило као угарском вазалу. Мислим на историју у основној и средњој школи.

11. О некоришћењу термина у значењу пре 1875. сам и причао, мало читања туђих постова није на одмет.

Да.

Да.

Не.

Не.

Ovaj post mi se dopada jer je prvi koji ista konkretno.govori.

Sto se tice srba sa kim moram da pitam da li je odgovor "da" jer kim i dalje smatras srbijom tj neotcepljenim? Pitam zbog odgovora za vojvodinu jer je tamo "ne". Ili ima veze sa tim sto sam ogranicio na srbe pa samim tim siptar sa kim nije srbijanac?

I jos jedno pitanje: ako je nesrb sa prostora srbije srbijanac da li je onda srbin sa prostora neke druge zemlje XXXX(izvedenica iz imena te zemlje kakva god bila) ili opet srbin?

12. da li je onda srbin sa prostora neke druge zemlje XXXX(izvedenica iz imena te zemlje kakva god bila) ili opet srbin?

I jedno i drugo je. Samo što ne postoje izrazi Francuzijanac, Nemacijanac, itd, jer nema potrebe za njima - svi obuhvaćeni pojmom gastos.

13. Кнез Лазар угарски вазал? Ово стварно први пут чујем. Знам да је био у добри односима, али никад се није о њему говорило као угарском вазалу. Мислим на историју у основној и средњој школи.

Је л' се сећаш кад су кнез Лазар и краљ Стефан Твртко I напали Николу Алтомановића? Погоди зашто су ударне трупе на Николу Алтомановића били угарски копљаници. Опет кажем, има разлога што се Лазар није крунисао за краља, иако је могао и за цара, што се остале српске властеле тиче.

Sto se tice srba sa kim moram da pitam da li je odgovor "da" jer kim i dalje smatras srbijom tj neotcepljenim?

Бар на папиру, да.

Pitam zbog odgovora za vojvodinu jer je tamo "ne".

Питао си за сценарио у ком се ми отцепљујемо. То значи да Војводина више није у Србији, већ је усвојила праву политику.

I jos jedno pitanje: ako je nesrb sa prostora srbije srbijanac da li je onda srbin sa prostora neke druge zemlje XXXX(izvedenica iz imena te zemlje kakva god bila) ili opet srbin?

Хрваћанин, али не Хрват, на чему су инсистирали српски посланици у хрватском Сабору током 19. века.

14. Odg na tvoje pitanje ne izbegavam nego prosto necu da lupam. Da probam ovako da se izjasnim: nebitno mi je da li su oni smatrani za srbe vec kako su se oni sami deklarisali, u slucaju da su se teoretski tada deklarisali kao crnogorci pa se zaratilo onda bih to nazvao srpsko-crnogorski rat, u slucaju da su su se i oni deklarisali kao srbi onda gradjanski jbg

Nisam dovoljno potkovan znanjem istorije da bih mogao kvalitetno da sagledam situaciju te godine pa mogu samo ovako hipoteticki da pricam.

15. Odg na tvoje pitanje ne izbegavam nego prosto necu da lupam. Da probam ovako da se izjasnim: nebitno mi je da li su oni smatrani za srbe vec kako su se oni sami deklarisali, u slucaju da su se teoretski tada deklarisali kao crnogorci pa se zaratilo onda bih to nazvao srpsko-crnogorski rat, u slucaju da su su se i oni deklarisali kao srbi onda gradjanski jbg

Не може бити грађански рат између две државе. Ето видиш колико је твоја теорија фалична.

16. I jedno i drugo je. Samo što ne postoje izrazi Francuzijanac, Nemacijanac, itd, jer nema potrebe za njima - svi obuhvaćeni pojmom gastos.

Stec gubio si se jos kod proslog pitanja, sad si otisao skroz u kurac. Nebitno da li postoji izraz ili ne(mozda i postoji ali mi ne znamo npr) poenta je da li je on i dalje srbin ili nesto drugo kako god se zvalo pa neka bude i prosto nemac. A i ne moze gastos jer ne pricamo o privremenom radu nego o selidbi za zauvek(ili do selidbe u neku trecu zemlju npr)

17. Sve ovo što radiš sa izrazom Srbijanac, možeš ista nepotrebna pitanja da postavljaš za Vojvođanina i Kosovca i tako "dokažeš" koliko su neprecizni i nepotrebni, jer "šta ako Vojvođanin ode na Siciliju, je li on i dalje Vojvođanin, a ako je Mađar iz Vojvodine i ode u Francusku, je li on Francuzijanac ili Vojvođanin ili Mađar, ćutimo, a? Čuj Vojvođanin hah"

18. Не може бити грађански рат између две државе. Ето видиш колико је твоја теорија фалична.

A nije mi brt teorija falicna nego znanje, mislio sam da je ista drzava bila tada jebi se u dupe lepo ti kazem da ne mogu da diskutujem o tome jer nemam pojma

Ono ranije: konacno smo razjasnili sta u stvari tvrdis. Ali opet ima ali, za hrvatsku ok srbi trazili srbi dobili(valjda) ali sta cemo sa srbima u npr brazilu, jesu oni srbi ili nesrbi? Tj srbijanci ili nesrbijanci? Geografski ako su pre selidbe u brazil ziveli u smederevu

19. Ono ranije: konacno smo razjasnili sta u stvari tvrdis. Ali opet ima ali, za hrvatsku ok srbi trazili srbi dobili(valjda) ali sta cemo sa srbima u npr brazilu, jesu oni srbi ili nesrbi? Tj srbijanci ili nesrbijanci? Geografski ako su pre selidbe u brazil ziveli u smederevu

Бразилски Срби, екс Србијанци.

A nije mi brt teorija falicna nego znanje, mislio sam da je ista drzava bila tada jebi se u dupe lepo ti kazem da ne mogu da diskutujem o tome jer nemam pojma

Теорија ти је фалична у пичку материну, не би постојао термин Србијанац на првом месту да нема потребе за истим.

20. Sve ovo što radiš sa izrazom Srbijanac, možeš ista nepotrebna pitanja da postavljaš za Vojvođanina i Kosovca i tako "dokažeš" koliko su neprecizni i nepotrebni, jer "šta ako Vojvođanin ode na Siciliju, je li on i dalje Vojvođanin, a ako je Mađar iz Vojvodine i ode u Francusku, je li on Francuzijanac ili Vojvođanin ili Mađar, ćutimo, a? Čuj Vojvođanin hah"

Ti si kao prvo napravio podelu samo srba bez nesrba tako da po tvojoj podeli vojvodjanin ostaje vojvodjanin ili makar srbin svugde zar ne? Al kod tebe je problem sto se onda ne zna sta su nesrbi, ti si odavno ispao iz ove rasprave cim si se razisao sa carevim stavovima

Uostalom nisu neprecizni, vrlo su precizni po jasno odredjenim granicama. Cak i taj termin srbijanac je jasno odredjen sto se tice granica kao sto je car vec odg na moja pitanja u vezi kosovaca i vojvodjana, taj deo je ok. Problem se ne javlja u preciznosti nego u onome sto sam naveo u pitanjima

Rekli o sajtu

Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.

Deutsche Welle · 29. April 2011.