Istorija

1. Care, jel moze strucni komentar?

Може, али искрено ме мрзи да се по стоти пут бавим мајмунима попут Јарчевића.

2. Zasnovali seriju na popovskoj propagandi, a ne na istorijskim cinjenicama. Ispade da su nasi feudalni vladari bili sveti ljudi koji su po celi bogovetni dan tiho i mudro besedili i krstili se na svakih 20 minuta.

Радићемо серију ко Игру Тронова, само без јебања, политичких сплетки, а сцене борби и битака ћемо онак да одрадимо.

3. I jebes to sto je Rastko od malena bio odgajan da bude monah, da ne bi polagao pravo na titule i da ga izguraju za epsikopa radi politickih ciljeva, ma jok, on je tako 'teo jer je bio Sveti Sava. I jebes to sto su gradili crkve i manastire da bi se cmarili popovima radi podrske za vlast, to su oni radili for d glori ov gad olmajti (pa se prekrsti). Samo cekam drugu sezonu, da bude Uros I pa da prikazu Jelenu Anzujsku kao besnu ribetinu od 20 godina koja zna srpski.

4. I jedva cekam da ne pomenu kako je Stefana rimski papa krunisao za kralja, pa je brze bolje carigradski patrijarh dao nasoj crkvi autokefalnost kako bi Raca svog brata krunisao, sto je Nemanji i bio cilj od pocetka.

5. ulepsavaju se stvari jebi ga.
    ne sme da se kaze da su vladari bili verovatno vrlo proracunate sociopate ko sto su i danas a crkva bila propaganda, ko sto je danas tv/internet i trebala im da vladaju.

6. i kako studenica pola rimski pola vizantijski "dizajn".

kad sam bio tamo jedan istoricar mi pricao kako je neki venecijanerski arhitekta pravio crkvu (beli deo). ne mogu nigde da nadjem sad nesto o tome, ko da sam sanjao sta mi pricao covek jbt...

7. Вероватно, мисли на романику као стил у архитектури који је постојао на Западу, ту смо доста позајмљивали од Италијана.

8. ma nesto na foru da su mletacki arhitekte i radili to.
    nisi morao daleko od raske da odes da udjes u venecijsku republiku, ceo jadran obuhvatala u to doba

9. А па ми смо најмили Италијанске уметнике за фрескосликарство поред Грка, посебно у каснијим периодима.

10. da, al poenta je da nas od katolicizma razdvajila politicka igra nemanjica a ne neke sustinske razlike u kulturi. nije kao da oni bili tamo a mi ovde oduvek i zanavek :)
    to se nekako preskoci kad ucis istoriju, a dosta stvari objasnjava.
    istorija oduvek bila politicka kucka :)

11. druga stvar sto me oduvek zanimala je, da upadnes nekako medju celo to srpsko drustvo u vreme nemanjica, dal bi razumeo sta pricaju, i oni tebe, ili ne.
    kolko se jezik menja vremenom?

12. А па пробај да прочиташ Мирослављево јеванђеље нпр. :)

13. tipa upadnes medju neke Karadze, Divce i Kurobere (tad jos nisu dosla prezimena na ic), i javis im se "pomoz bog ljudi, kako se zivi". Dal bi ti rekli "bog ti pomogo dobri covece" ili na nekom jeziku sto ne razumes rekli "odakle sad ovaj, jel grk, koj kurac?"

14. da jbt:
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/20/Miroslav%27s_Gospel_001.jpg

cini mi se da neko ovde nije srbin iako kaze da jeste. ili mi ili oni.

15. А знали би да си Словен, ево како је звучала нпр. литургија на Старо словенском.

https://www.youtube.com/watch?v=a8zzQOlZGXQ

16. А чекај, овај лик који чита је Србин, па можеш да га наваташ по акценту, како би било да је Рус нпр.

17. doduse, verovatno su imali lokalni dijalekti na podrucju balkana koji su mozda blizi srpskom od staroslovenskog? ili dalji, mada to nema smisla.

onda je pitanje, otkud ovo sto danas zovemo srpski/hrvatski? ne danasnja verzija srpskog, to je definitivno zapadna srbija, nego verzija koja se iskristalisala kao nesto sto bi generalno rekli "e ovo razumem dobro". ne makedonski (bugarski) ili slovenacki (stagod, slovacki...)

18. pitanje, kao pitam ako znas, ja ne znam, a zanimljivije mi ovako nego da guglam, i verovatno i necu da nadjem.

19. cenim da mi nismo sloveni ili turci toliko koliko mislimo da jesmo. verovatno vecina kulture vuce lokalne korene ipak. da kazemo neka vrsta naslednika vizantijske kulture, seljaci sto hranili carigrad. albanci/rumuni/bugari/grci(EDIT italijani/mletci) nam verovatno blizi nego sto su gore severni sloveni :(

edit: mi = svi oni sto se razumemo bez ikakvog truda bez da nas neko silom terao, bez obzira na veru i to jedenje govana. tj isti narod.

20. Mi smo potomci starog hrvatskog plemena

Rekli o sajtu

Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.

Politika · 31. Januar 2011.