Zagonetke

1. ako zaista shvati odatle, odistinski - pravi je nindza.

2. imaš li nešto drugo osim vikipedije? neki udžbenik, časopis, rad?
    EDIT: i ne reče mi šta imaš od škole?

3. paninaro, ovde mi ustvari lici da ti nisi zavrsio skolu...

ili bar da si bezao sa matematike.

4. Nemam nista jos, idem u srednju. Ako hoces objasnicu ti jos jednom. Prelazak verovatnoce sam mozda lose definisao pa me ne razumes. Kazem da ako na primer imas da ti je verovatnoca za ta 2 vrata 67% i ako znas da sigurno nije u jednim od tih dvoje, to znaci da je verovatnoca za ta vrata 0% pa je za ona treca vrata(za koja treba da se odlucis) 67%-0%=67%. ok?

5. ne zajebavaj kelte, ovo 70% trece godine ETF-a nije znalo...
    mislim da covek pita informativno

6. ja sam moje obrazložio i napomenuo da sam otvoren za drugačije objašnjenje ali ne mogu da prihvatim objašnjenje putem "prenošenja" vjerovatnoće. vikipedija je ok ali sam čuo i za slučajeve da nije istinita. šta je problem u tome da mi neko objasni ono što tvrdi?
    EDIT: a život me naučio da je jako bitno saznati sa kim pričaš, da se ne bi saplitao o stolice u mraku, što bi natanijel rekao. tako.

7. A što verovatnoća sa drugih vrata ne pređe i na prva i na treća, nego samo na treća, a prva diskriminiše?

8. Veverice, pretpostavio sam neki poredak, bice isto ako bilo kako drugacije izaberemo vrata. Necu da ti objasnjavam dalje jer mislim da trolujes

9. ne prenosi se verovatnoca, vec voditelj otvaranjem vrata uvodi novu informaciju, a to je da je ispod tih vrata verovatnoca 0.

eno na vikipediji pise: isti je slucaj da imas milion vrata. otvoris jedna. sansa da je nagrada tu je 1/1000000. sad neko uzme i otvori 999998 vrata za koja zna da nema nagrada ispod, osim jednih za koje zna da je ispod (ili ta ili ona sto si odabrao). jel je i dalje verovatnoca 50-50 ili 1/1000000 za prva a 999999/1000000 za ona sto su ostala.

jel dolazi osecaj zasto je 2/3 a ne 1/2?

10. Nemam nista jos, idem u srednju. Ako hoces objasnicu ti jos jednom. Prelazak verovatnoce sam mozda lose definisao pa me ne razumes. Kazem da ako na primer imas da ti je verovatnoca za ta 2 vrata 67% i ako znas da sigurno nije u jednim od tih dvoje, to znaci da je verovatnoca za ta vrata 0% pa je za ona treca vrata(za koja treba da se odlucis) 67%-0%=67%. ok?

to je u redu. u startu je jedna trećina a za druga dva dvije trećine. ako ti kažu da iza jednih od ta dva nije onda je dvije trećine vjerovatnoća da je iza drugih. kapiram i šta si mislio pod "prenošenje". nije logično u startu ali objašnjenje stoji.
    mada sam i dalje bliži razmišljanju da je jedna polovina jer su u pitanju dva biranja koja su odvojena i sa različitim početnim uslovima.

11. rahmetli, studirao sam elektroniku, i nisu svi tako sjajni matematicari tu... nisam ni ja.

12. Vido ja na vreme da nisam za matematike, pa udario po pravima.

13. Monti Holov problem uopšte nije intuitivan na primeru sa troje vrata, ali na primeru sa milion vrata bi trebalo da bude jasno.

http://www.dodaj.rs/f/43/uw/1gb5rM6U/f76.gif

Pazte, ABCD je kvadrat, a centar luka DE je u tački B. Podeli figuru na 2 jednaka dela.
    Kad kažem jednaka, mislim uzmeš jedan deo, staviš drugi deo ne njega i indentični su.
    Znači i po obliku i po veličini.

14. Pa to prenosenje je pojam koji nije matematicki ili bilo kako drugacije definisan, pa je zato bilo nejasno

15. @Pisem uz Vetar
    Ovaj tvoj zadatak je bio na Short-listi za olimpijadu iz matematike.. Davno bas, 80 i neka... Samo sto se nisam upisao od srece kad sam ga resio

16. Nema šanse da je bio na ikakvoj listi za olimpijadu, mada ne znam šta je short-lista. Jednostavan je zadatak.

17. evo mog razmišljanja, detaljno, pa nek ispadnem glup i neću više na ovu temu. milion vrata i takmičar odabere jedna koja se ne otvaraju već voditelj krene da otvara 999998 vrata iza kojih nije auto. sa svakim otvorenim vratima mijenja se postavka zadatka. u startu je vjerovatnoća da je auto iza ovih koja je takmičar odabrao jedan/milion, ali sa svakim otvorenim vratima ta vjerovatnoća raste. i na kraju, kada ostanu još samo dvoja vrata takmičar ima pravo da ponovo bira. sve što se desilo ranije postaje nebitno, on ispred sebe ima dvoja vrata. na tom razmišljanju ja temeljim moje tvrdnje.

18. preklopiš po dijagonali i poluprečniku

19. Pazi, on je odluku doneo kada je verovatnoća bila 1/milion. Šta je u stvari verovatnoća?
    Pa verovatnoća da će se neki događaj desiti jeste ako ponavljamo eksperiment "beskonačno" puta, kom broju će da teži procenat uspešnih ostvarenja.

Znači, uslovno rečeno, milion puta da učesnik bira (svaki put drugi raspored), on će samo jednom da pogodi prava vrata.
    Ako ne menja vrata nikad, on će od milion puta samo jednom da uzme kola.
    Samim tim, ako svaki put menja, od milion puta će 999999 puta da uzme kola.

Rekli o sajtu

Na sajtu vukajlija.com definisan je pluskvamfutur I i II , poseban morfološki oblik glagola, kojim se služe političari kada govore o ulasku Srbije u Evropsku uniju.

Kurir · 20. Februar 2011.