Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.
Deutsche Welle · 29. April 2011.
http://www.dodaj.rs/f/3N/127/4eVzRkHs/ta-da.png
Covek je u jednoj TV-emisiji. Voditelj mu pokazuje troje vrata od kojih se iza jednih od njih 3 nalazi auto. Covek je izabrao prva vrata. Voditelj mu je saopstio da nisu iza drugih i da moze da promeni odluku. Da li ima vise sanse da pogodi iza kojih se nalazi auto ako promeni odluku ili ako ne promeni odluku?
не.
da
Branko forsira Montija Hola, ese to radi u matematickoj?
postotak, vjerovatnoca, pičke materine...star fazon
u startu mu je vjerovatnoća bila jedna trećina. kada je saznao da iza drugih vrata nisu onda je vjerovatnoća jedna polovina. ali, pošto je dobio šansu da promijeni onda je svejedno, vjerovatnoća da dobije je i dalje jedna polovina.
sutra malo.
Па да, фифти-фифти су му шаМсе.
ne.
А шта, ти знаш одговор, па асистираш док Бранко није ту? Чек' онда да размислим мало.
upravo.
Ako vam znaci nesto recicu vam ovaj podatak. Pokazalo se da su vrata iza kojih je auto, pogodilo 43 od 50 ispitanika koji su promenili odluku
to ne znači ništa. ali, otvoren sam za objašnjenje drugačije od mojeg.
Јебем ли га...
Paninaro pazi ovako. Recimo da si ti rekao da je iza prvih vrata auto. Ako se slazes, sansa da je auto iza nekih od ta 2 vrata koje nisi izabrao 67%. Kad ti on iskljuci vrata u kojem nisu, tada ce ti 67% preci na ona treca vrata sto znaci da je bolje promeniti odluku :)
ja nikada nisam kapirao to objasnjenje sa prelaskom verovatnoce lol
imam jedno prizemnije objasnjenje, koje se svodi na isto, ali je lakse shvatljivo, samo nemam vremena sada da pisem. mozda sjutra.
Баш сам сад читао ту теорију. Ал' не контам. Зар после отварања једних врата не настаје нова ситуација?
To je ono sto je najzajebanije meni bilo da pojmim, ali nije tako.
branko, pročitaj moje objašnjenje gore. šta imaš od škole?
EDIT: mislim da su prvo i drugo pogađanje nezavisni događaji. ja moju tvrdnju baziram na tome. šta ti znači "prelazak" vjerovatnoće?