Zagonetke

1. A bukajlija to je onaj mali riješio...kako se ono zove...
    1+100
    2+99
    ...
    101*50=5050
    tako nešto

2. Gaus, i nije mali nego je mrtav, a bio je mali kada je po predanju rešio.

3. E jebem ti kad ima toliko matematičara na forumu :) .
    Aj ima li neko zanimljivu neku? :) .

4. Ajde kad smo se dotakli Gausa:

Koliko ima brojeva sa parnim zbirom cifara u intervalu [1909, 4812].

Dakle objašnjenje, za kraći interval od recimo [1900, 1902].
    Gledaš sve brojeve od 1900 do 1902 uključujući i jedan i drugi i gledaš, u slučaju 1900 je zbir cifara 1+9+0+0=10, a 10 je paran broj, dok za broj 1901 zbir cifara je 11 što je neparan broj, a za broj 1902 je zbir cifara 12, dakle opet paran broj.
    Dakle u intervalu [1900, 1902] postoje 2 broja sa parnim zbirom cifara.

E sad, nije fora da ideš od 1909 do 4812 i za svaki broj proveravaš nego da smisliš način kako to brže da uradiš!

5. Pravim program iz informatike koji računa ovako nešto.

6. Ovo je zapravo zadatak iz programiranja sa okružnog 2003 čini mi se, ali uopšte ne mora da se reši "programerski", tj. postoji lak način u par koraka.

7. Samo zameni 1911 sa 1901.

8. Mrzi me da razmišljam lol, 1450? :D

9. Ne, naštelovao sam brojeve da ne bude tačno pola, ali takvim pogađanjem imaš veliku verovatnoću da ubodeš tako da to i nije fazon.
    A ja mislio da se zagonetke rešavaju da bi se razmišljalo, čuj razmišljalo.

10. Ja sam društveni smer pa neću ni da probam :) .

11. Ja sam prirodni lol.

12. U jednoj desetici ima 5 parnih i 5 neparnih, u stotini 50, u hiljadi 500.
    Razlika izmedju 4 810-1 910=2 900, dakle u njima 1 450 + 1 ( 4 811) = 1 451 parnih.

13. A šta bi radio da nije 1909 i 4812 nego 909 i 3812?

14. Kako šta bi radio, isti princip, šta je problem?
    Je l' sam barem ubo rešenje? :)

15. Pa jesi, samo nisam baš siguran da ti je ispravan princip pošto ga nisi lepo opisao, ako možeš da ga primeniš na ova dva druga broja?

16. Prva desetica će imate više parnih, druga više neparnih, one se stalno smenjuju tako da će neki interval imati pola parnih-pola neparnih. Dakle, oduzmem veći od manjeg broja (važno je da se dobije paran broj prilikom oduzimanja da bih mogao izvesti pola, zato sam ona 3 izostavio), podelim i dobijem brojku. Zatim te brojeve koje sam izostavio pogledam posebno i dodam prethodnom rezultatu. Da objasnim:

3810-910= 2 900 (opet), podelim sa 2= 1 450 (broj parnih), pogledam posebno brojeve 3 812 (paran), 3 811 (neparan), 909 (paran), dakle dodam prethodnom rezultatu 1 450+2=1452

17. Nije ti dobar princip, u intervalu [909, 3812] postoji 1453 broja sa parnim zbirom cifara.

18. Zato što je prvi interval koji sam rešio tačno krenuo neparnim i završio se neparnim brojem (2 broja više neparnih, 1451), dakle 1449 parnih +2, a ovaj novi krenuo parnim i završio se parnim (2 broja više parnih, 1451), dakle 1451 parnih +2=1453.
    Jednak broj parnih i neparnih bi bio kada bi interval započeo parnim a završio neparnim (ili obrnuto). Eto, novi princip bi trebalo da valja :) .

19. Nije ti to dobra direkcija, jer postoji mnogo različitih mogućnosti za početak i kraj intervala, ako je interval [A, B] ti probaj da nađeš broj brojeva sa parnim zbirom cifara u intervalu [0, A-1], i [0, B] i onda oduzmi ta dva broja.

20. Pogubih se ja šta si sad rekao, postavio si za brojeve a sad uvodiš azbuku. Onaj metod je tačan. Probaj tvojim pa mojim metodom neki interval pa ćeš videti, jebali te oni puna mi ih glava. Laku noć!

Rekli o sajtu

Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!

Biznisblog · 26. Decembar 2007.