Kviz - ''Istorija''

1. Aj jedno lako. Ionako nas nema dovoljno...
    Koja najveća tenkovska bitka drugog sveCkog rata?

2. Ja moram da idem. Laku noć, ljudi.

3. био си у праву и за ове друге, френк. лаку ноћ.

џела, она код курска?

4. Jeste. Džela sabijo sa Savom II-im, a iskreno nisam znao da malo ljudi zna za njega...

5. Између којих страна је вођена битка код Сланкамена 1691.?

едит: терајте се у курац :)
    између светог римског царства и турске.
    едит2: то, цоа, тачан одговор! терај даље.
    едит3: лоооллоол

6. Slankamen ? Crnogorci i Turci ?

7. Coa aj postavi neko drugo onda ccc.
    Ja gledam Jackass pa nisam bio tu. A nisam ni znao oolololo

8. Šta je bio glavni razlog izbijanja Drugog balkanskog rata?

9. To sto su Bugari bili nezadovoljni raspodelom teritorija posle prvog?

10. Jete. Nismo bili zadovoljni u stvari ni mi ni oni po pitanju podele Makedonije. Teraj dalje!

11. Ne mogu, odoh da hasam u menzu. Neka neko drugi postavi. Ako ne postavi dok se ne vratim, smislicu nesto.

12. Ako, samo ti hasaj. :)

13. Ko je bio posljednji kralj Bosne?

14. Stefan Tomašević.

15. Osnivač porodice Kosača i po čemu je ova velikaška porodica značajna?

16. Znam da je Stefan Vukčić Kosača sredinom 15. veka osnovao Vojvodstvo Svetog Save, imao je titulu hercega, pa je njegova oblast kasnije nazvana Hercegovina. Iz roda Kosača je bio i Vlatko Vuković, koji je predvodio bosanski odred u Kosovskom boju (ja ga po tome pamtim), ali koliko znam nije bio prvi od Kosača, tako da ne znam osnivača, osnivač je njegov otac ili možda deda, ali ne znam kako se zvao.

Edit: Ako je osnivač otac Vlatka Vukovića, onda se možda zvao Vuk (pa ovaj Vuković po njemu), a ako nije njegov otac možda je neki Kosač ili tako nešto.

Edit2: A možda je osnivač bio stric Vlatka Vukovića, to sam prevideo.

17. ЏелА

Jeste. Džela sabijo sa Savom II-im, a iskreno nisam znao da malo ljudi zna za njega...

Možda sam i ja pogrešno mislio da bi se malo ljudi (a tu mislim na ljude koji se ne bave profesionalno istorijom, ovi drugi, naravno, to treba da znaju) setilo da je Sava II bio njegov sin. Ali i dalje mislim da sam bio u pravu i da zaslužuješ pohvale za odgovor.

18. Pošto nema Lucije, neka postavi drugo pitanje ko hoće.

19. Ajde jedno laganao da živne kviz...

Koje je godine bila velika šizma?

Rekli o sajtu

Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.

Politika · 31. Januar 2011.