Kviz - ''Istorija''

1. Е не бих знао онда :Д

2. То су синоними, једина разлика може бити етимолошка.... Ми смо назив историја узели од старих Грка и он значи истраживање, претраживање, а повијест значи причати, сакупљати или приповедати вести или приче (да га јебем не знам како другачије да кажем)....

3. Мисим на појмовну разлику, као што ово твоје Geschichte није исто што и Historie на њемачком. Одомаћило се у скорија времена и код њих да су то синоними, али изворно нису, што капирам да је ствар коју на првом месту историчари не знају.

4. Ето, студирам историју, а то нисам знао, у том случају је врло занимљиво и добро питање.... Па осим овога што рекох не знам стварно која би могла бити разлика.... А да погледам у речнику нећу јер је то пиздински....

Да није разлика тематска?

5. Можда историја представља све до сада, а повест само неки део прошлости.

6. mislim da se istorija odnosi na pisani deo, istorija ljudi od kad postoji pismo, a povest je valjda sve i ono sto je zapisano i ono sto nije.

7. Историја српски назива, а повијест хрватски

Дер Трансфер.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Било како било, повест је "историја", а не историја. (јбга, ако ме разумеш, не мерем се друкчије одразит')

8. Било како било, повест је "историја", а не историја. (јбга, ако ме разумеш, не мерем се друкчије одразит')

Ако сам сконтао шта о'ш рећи, онда је то најближе оном на шта сам мислио.

Повест је оно се што означава као res gestae илити ствари које су се догодиле у времену, док је појам историје означава historia rerum gestarum тј. извештавање о стварима које су се догодиле, или оно Херодотово - истраживање да би се сазнало шта се десило. Грубо речено, историја је наука о повести. Само што се у нас одомаћило да те термине држимо као синониме, то се чак и код Немаца десило, што је велика штета да не користимо, јер у доста других језика нема ни те изворне разлике.

9. Daj, okanite se rasprave i dajte neko pitanje.

10. Па то је било питање, Цар поставља.

11. Ne seri da je to bilo pitanje... Ja mislio serendate.

12. Ај, нек' ме прође ова чаша. Први који има питање нек поставља.

13. Koje godine je rođen Isus Hrist?

14. da pomognem, od njegove godine rođenja računamo vreme

15. Nisi ti za ovaj kviz previse si ogranicen(a), on je rodjen 2 godine pre nove ere, a racuna se vreme po njegovom rodjenju koje je pogresno utvrdjeno u to vreme, danas se ZNA da je rodjen pre te 0lte godine.

16. ne, nije nego 1 godine nove ere, proveri

17. Evo ako bas moramo i wikipediju cemo da citiramo - Jesus of Nazareth ( /ˈdʒiːzəs/; 7–2 BC/BCE to 30–36 AD/CE. Ja to znam jer sam gledao neki dokumentarac nacionalne geografije i tu je receno da je rodjen 2 godine pre nove ere (ovi kazu od 7-2 negde), ali ako se zna da je ziveo 33 godine umro je 31.