Nije mi samo jasno zasto mislis da su ljudi tada mogli da tacno da odrede kada je on rodjen i bas tu godinu da uzmu za pocetnu, a ne neku pribliznu toj?
Koji je bio omiljeni nacin pripremanja krompira za vreme cara Dusana, a to mu je ujedno bilo i omiljeno jelo?
Један јунак из периода Српске револуције (за оне који не знају, 1804-1833) је погинуо у борбама у Београду на месту где се данас налази његова улица. Који је то јунак био?
Dzerek moram malo da se nasmejem na tvoj racun xD, pa masters of Rome je bas to sto si ti citao od Kolin Mekalou, stim da su na srpski preveli samo prvih 12 knjiga (prvi covek, venac od trave, Fortunine miljenike i Cezarove zene), ali citav serijal obuhvata jos 9 knjiga (jos 3 trilogije) Cezar, Oktobarski konj i Antonije i Kleopatra, e sad jedini fazon za te ostale je sto moras da znas engleski ( u sta ne sumnjam)i pa ako hoces dacu ti ja pa stampaj ili citaj sa pca.
Btw Klaudije je objasnio, nekako sam ga zavoleo od te knjige. Inace od pravih istoricara dobar su dosta Tacit - ab excesu divi Avgusti, Apijan - bellum civille, onda naravno cuveni Cezarovi komentari, Salustije i njegova Katilinina zavera, Plutarh i njegove uporedne biografije, Svetonije itd, a ne bi bilo lose ni da procitas Satirikon od Petronija jer je stvarno masterpiece sarkazma o zivotu tog doba.
Ukapirao sam ja ksnije da je to to, ali me je internet nesto zajebavao, nisam mogao da se ulogujem, da se ispravim, jbg. Isto je dobro, nesto kao studija o Avgustu, "Imperator Avgust" Dzon Baken Engleski znam, ali sam sad u nekoj guzvi, ne mogu ni slikovnicu da procitam, trazicu ti jednog dana... Isto mi je dobra Historia Augusta, ali kazu da je to flasifikat, tj da je nisu pisali oni pisci koji se tamo navode, vec da je to neko mnoooogo kasnije pisao, pa podmetnuo... Imas onaj sajt Lacus Curtis, ako si na njega mislio, za ova dela na engleskom, imas original napisano na latinskom, i prevedeno na engleski...
Isto je dobro, nesto kao studija o Avgustu, "Imperator Avgust" Dzon Baken
Citao sam sasvim je solidna knjiga, od tih malo starijih je i dobra o Neronu od nekog poljskog pisca cini mi se.
Sto se tice Historie Auguste to je o kasnijim carevima koji mi nisu toliko interesantni xD, btw. hvala za sajt, ali ja sam mislio na dela koja su skinuta u pdf ili word formatu i koja mozes da stampas.
Ne bas tim hronoloskim redosledom vec obrnuto, prvo su se oni ujedinili pa ih je Mica napao ne zato sto su uzeli delove srpske teritorije vec zato sto se navodno smatrao da je narusena ravnoteza snaga, sto je najgore nije ni poslao celu vojsku vec se dvoumio pa poslao tek deo i zato smo i izgubili pa su Rusi morali da nas vade iz septicke.
Vukajlija, lijek koji je potisnuo iz upotrebe Edronax, Zoloft, Prozac, Aktivin H i ostale antidepresive. Nuspojave su: grčevi u trbušnim mišićima, suzenje očiju, ludački osmjeh i lako se navući na njega.
oprosti, nisam znala da mi treba dozvala da se igram, posto sam ogranicena. Ipak, ovo bi bila 2009. godina da je rodjen godine 2 pne. Pitaj Haze.
Nije mi samo jasno zasto mislis da su ljudi tada mogli da tacno da odrede kada je on rodjen i bas tu godinu da uzmu za pocetnu, a ne neku pribliznu toj?
Kakav crni krompir u Duletovo vreme bre?
To se i ja pitam
Eh.... Dzela je tacno odgovorio.
Први кромпир је Доситеј донео....
Ај' кад нико неће, ево једне лаганице:
Vasa Čarapić valjda.
Ћерај даље.
Nek postavlja ko oće, nemam inspiracije.
Које су државе добиле независност на Берлинском конгресу?
Btw Klaudije je objasnio, nekako sam ga zavoleo od te knjige. Inace od pravih istoricara dobar su dosta Tacit - ab excesu divi Avgusti, Apijan - bellum civille, onda naravno cuveni Cezarovi komentari, Salustije i njegova Katilinina zavera, Plutarh i njegove uporedne biografije, Svetonije itd, a ne bi bilo lose ni da procitas Satirikon od Petronija jer je stvarno masterpiece sarkazma o zivotu tog doba.
Ukapirao sam ja ksnije da je to to, ali me je internet nesto zajebavao, nisam mogao da se ulogujem, da se ispravim, jbg. Isto je dobro, nesto kao studija o Avgustu, "Imperator Avgust" Dzon Baken Engleski znam, ali sam sad u nekoj guzvi, ne mogu ni slikovnicu da procitam, trazicu ti jednog dana... Isto mi je dobra Historia Augusta, ali kazu da je to flasifikat, tj da je nisu pisali oni pisci koji se tamo navode, vec da je to neko mnoooogo kasnije pisao, pa podmetnuo... Imas onaj sajt Lacus Curtis, ako si na njega mislio, za ova dela na engleskom, imas original napisano na latinskom, i prevedeno na engleski...
Србија, Црна Гора и пола Бугарске ?
Србија, Бугарска, Источна Румелија, Црна Гора, Румунија.
Ја мислим да је Источна Румелија остала под Турском као аутономна кнежевина, да се спречи уједињење Бугарске.
Citao sam sasvim je solidna knjiga, od tih malo starijih je i dobra o Neronu od nekog poljskog pisca cini mi se.
Sto se tice Historie Auguste to je o kasnijim carevima koji mi nisu toliko interesantni xD, btw. hvala za sajt, ali ja sam mislio na dela koja su skinuta u pdf ili word formatu i koja mozes da stampas.
Ма јеби га, лупио сам само да постављам питање, јуче нам историчар рекао нешто много занимљиво, па сам хтео да поставим.. :)
Ali oni su se ujedinili 1885. kad ih je kralj Milan napao jer su uzeli delove srpske teritorije.
Ne bas tim hronoloskim redosledom vec obrnuto, prvo su se oni ujedinili pa ih je Mica napao ne zato sto su uzeli delove srpske teritorije vec zato sto se navodno smatrao da je narusena ravnoteza snaga, sto je najgore nije ni poslao celu vojsku vec se dvoumio pa poslao tek deo i zato smo i izgubili pa su Rusi morali da nas vade iz septicke.
Тришин одговор је тачан.