Kviz - ''Istorija''

1. они су се врло вероватно до'ватили горе високо, јер је драгутин (опет, ако се не варам) управљао сремом и неком северном територијом.

2. била је 1386. али није ни одржана.

3. Da niije možda neka bitka velikog župana Vukana (ne Nemanjić) ili Stevana Nemanje? Mada je to davno pre 1386. i 1389.

4. уствари не. била је раније. Вукашин и Угљеша протви Балшића ваљда, тако нешто.

мислим да је у питању 1376 на пример сад нисам сигуран. али свакако није одржана, јер је овима искрсло нешто.

5. немож он сам као е ја оћу сад да будем краљ и као боле ме.

To je upravo uradio dusan proglasivsi se za cara. Tad je doslo i do raskola izmedju vizan. i srpske crkve koju je tek lazar kasnije izgladio. U srednjem veku crkva je bitna imas investituru izmedju nje i drzave bog (crkva) vladaru daruju legitimitet.

6. ај реци ако је много раније. типа нека Антика. начи оно Улпиана Рим и балканска племена.
    и види овај мој претходни пост ако ниси проверио.

7. Има везе са кнезом Лазаром.... за почетак.

8. Vukašin i Uglješa su poginuli 1371. a baš te godine je Vukašin spremao napad na čini mi se baš Balšiće, ali ga je onda Uglješa pozvao na istok da gone Turke, jer su ovi bili zauzeti na daljem istoku i onda izginuše na Marici obojica.

9. Ово је пре погибије и имају Мрњавчевићи значајног удела у бици.

10. Da nije ono kada su Lazar, Nikola Altomanović i Car Uroš krenuli na Vukašina?

11. 1365. је можда било нешто?

12. јесте мајку му. чекај Лазар и Балшићи су били у причи?
    Ваљда сам ја Френк мислио на ту.

и реци ми само да ли се мисли на ону битку која није ни одржана.

13. Френки јесте само која година.

14. mnogo se klali u to vreme. To samo pokazuje kolkoj smo jaki bili ko zemlja bogati mislim ali i koliko su neslozni bili goveda

15. Близу 1369. :) Еве га : Према Мавру Орбину, Алтомановић и Хребељановић су склопили савез против Мрњавчевића и на своју страну привукли и цара Уроша. До преломног сукоба између савезника и Мрњавчевића дошло је на Косову пољу 1369. године. Лазар се већ на почетку битке повукао са бојног поља, док је војска ратоборног жупана Алтомановића тешко пострадала док се он сам једва спасао. Цар Урош био је заробљен са неколико дворских властелина, док су његови људи такође поубијани. Крај установе савладарства уједно је означио и нестанак макар и формалних трагова централне власти у Српском царству14. После 1369. цар Урош практично нестаје с политичке сцене, док Вукашин иступа као самостални владар

16. да церногд, увек смо знали сами себе да зајебемо ко нико.
    а највећа иронија је што нам је мото СССС.

Rekli o sajtu

Kada pitate dva čoveka o nečemu, dobićete više od dva mišljenja. Na toj osnovi je stvoren Vukajlija. Rečnik slenga i idioma.

Kompjuterska Biblioteka · 7. Maj 2009.